• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

TUTUKLULUK KARARINA İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

T.C. KAYSERİ 2. SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE

Gönderilmek Üzere

T.C. KAYSERİ 1. SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE

 

 

DOSYA NO                 : 2021/*** Sorgu

SORUŞTURMA NO   : 2021/41***

 

İTİRAZ EDEN            :

 

MÜDAFİİ                    : Av. GİZEM GÜL UZUN

 

KONUSU               : Kayseri 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 22/08/2021 tarih ve 2021/*** Sorgu (D. İş) sayılı Tutuklama kararının İTİRAZEN kaldırılarak, şüphelinin tutuksuz yargılanmasına karar verilmesi istemidir.

 

İTİRAZ NEDENLERİ   :

 

Kayseri 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 22/08/2021 tarih ve 2021/*** Sorgu (D. İş) sayılı Tutuklama kararına itiraz ediyoruz. Şüphelinin kaçma şüphesi yoktur. Sabit ikamet sahibidir. Şüpheli delilleri karartamaz. Zira, suçun delili iddia edilen araçları rızaen, zaten emanete teslim edilmiştir. Şüphelinin tanıklar, mağdur veya başkaları üzerinde baskı kurma olasılığı da yoktur. Zira mağduriyetin giderilmesi için çabalamaktadır.

 

Yaralanan her iki şahsın hayati tehlikeyi atlatmış olması ve yaralıların bilinçlerinin açık olması dikkate alındığında ve Taksirle Birden Fazla Kişinin Yaralanmasına Sebep Olma suçunun,  CMK 100/3 de belirtilen katalog suçlardan olmaması göz önünde bulundurulduğunda; Tutuklama tedbirinin ağır olduğu aşikârdır. Bu durum şüphelinin telafisi imkânsız zarara uğramasına sebebiyet vermektedir.

 

Ayrıca, tutuklama kararı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5.maddesindeki koşullarla, Anayasa’nın 19. madde hükümleri de dikkate alınarak verilmelidir.  Bu koşulların şüpheli bakımından oluşmadığı kanısındayız. 

 

Tutuklama en son tedbirdir:  CMK 109’daki adli kontrol kurumunun tutuklamaya göre öncelikle uygulanması gerekir. Mahkeme, öncelikle adli kontrolü uygulamadan tutuklamaya hükmetmemelidir. 

 

AİHM içtihatlarında tutuklamanın en son önlem olarak uygulanması gerektiğinden bahsetmekte; başka bir önlemle tutuklamadan sağlanan yarar sağlanabilecekse, tutuklama yoluna gidilmemesi gerektiğini söylemektedir.

 

HUKUKİ NEDENLER        :  CMK 101/5 ve 267, 268 vd. maddeleri.

 

 

 

SONUÇ VE İSTEM         : 

 

 Belirttiğimiz nedenler ve mahkemenin kendiliğinden takdir edeceği nedenlerle: 

 

1-) Şüpheli hakkındaki tutuklama kararının İTİRAZEN KALDIRILMASINI ve şüphelinin tutuksuz yargılanmasına karar verilmesini, 

 

2-) Mahkeme aksi görüşte ise, tutuklama kararının CMK 109 vd. hükümleri gereğince ‘’adli kontrole’’ çevrilmesini; Şüpheli müdafi olarak saygılarımla talep ederim.  25/08/2021

 

 

                                                                    Şüpheli Müdafii

                                                                                                 Av. GİZEM GÜL UZUN

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com