• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

TANIMA VE TENFİZ DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

                                KOZAKLI ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

                                         (AİLE MAHKEMESİ SIFATIYLA)

                 

 

                                                                                   ADLİ YARDIM TALEPLİDİR

 

DAVACI                                            : Ömer ATİLA (TC:25477928442)

                                                          

 

VEKİLİ                                             : Av. Gizem Gül UZUN

                                                            

 

DAVALI                                            :

 

KONU                                                : Belçika devleti, Namur Asliye Mahkemesi 3.Dairesi, Aile Mahkemesi sıfatıyla, 08/06/2018 tarihli resmi belgede görülen anlaşma hükümlerini onaylayarak, tarafların 10/12/2018 tarihinde boşanmalarına karar vermiştir. Yabancı mahkeme tarafından verilen işbu boşanma kararının Türkiye Cumhuriyetinde tanınması ve tenfiz edilmesi talebimizi içerir dilekçemizdir.

 

AÇIKLAMALAR                             :

 

Taraflar, 13/04/2000 tarihinde, Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde evlenmişlerdir. Daha sonra Belçika'ya yerleşen taraflar, Belçika devleti, Namur Asliye Mahkemesi 3.Dairesinin Aile Mahkemesi sıfatıyla baktığı 18/9675 liste numaralı, 3116 sıra numaralı ve 10/12/2018 tarihli davasında anlaşmalı olarak boşanmışlardır. 

 

Daha sonra ise işbu boşanma kararı, Brüksel şehrinin Nüfus İdaresince, 11/01/2019 tarihinde bütün itiraz hakkının tükenmesi ve temyiz hakkı süresinin geçmesi sebebiyle tescil edilmiştir. 

 

Bahse konu, Aile Mahkemesi sıfatıyla,  Belçika devleti, Namur Asliye Mahkemesi 3. Dairesi tarafından verilen 18/96** liste numaralı, 31** sıra numaralı ve 10/12/2018 tarihli boşanma kararı, yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş olup; apostil şerhi bulunmaktadır. 

 

Yukarıda belirtilen sebeplerle, yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının tanınmasını talep etme zorunluluğumuz doğmuştur. 

 

Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere tanıma ve tenfiz davalarında yetkili mahkeme kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sakin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye’de yerleşim yeri veya sakin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemeleridir. Müvekkilimiz aslen Kozaklılıdır ve Türkiye'ye geldiğinde Kozaklı'da ikamet etmektedir. Sakin olunan yer Kozaklı olduğundan işbu davayı Kozaklı'da açmış bulunmaktayız.

 

ADLİ YARDIM TALEBİMİZ HAKKINDA:

 

Hukuk Muhakemeleri Kanunu 334. maddesine göre, geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.

 

Müvekkilimizin aktif sigorta kaydı bulunmamaktadır. Düzenli geliri yoktur. Müvekkil İŞTEN ÇIKARILMIŞTIR.

 

Müvekkilin üzerine kayıtlı mal varlığı yoktur. Müvekkilin ne evi ne arabası bulunmaktadır. Müvekkilin üzerine kayıtlı gayrimenkul veyahut taşınır yoktur.

 

Dolayısıyla davacı, yargılama harç ve giderlerini karşılayabilecek durumda değildir. Dosyada mevcut bulunan mali ve ekonomik durum araştırmaları da müvekkilin durumunun iyi olmadığını, yargılama giderlerini ödeme gücünden yoksun olduğunu göstermektedir. 

 

Müvekkilin özel durumu gözetilerek Sayın Mahkemenizden adli yardım talebimizin kabulünü talep ederiz.

 

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun yukarıda belirtilen hükümleri gereğince, geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.

 

Sayın Mahkemenizce yapılacak incelemeler neticesinde müvekkilin yargılama giderlerini karşılayabilecek mali gücünün olmadığı sarih şekilde görüleceğinden, müvekkil lehine talep etmiş olduğumuz adli yardım talebinin kabulüne karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz. 

 

HUKUKİ NEDENLER                              : 2675 sayılı kanun, 6100 sayılı kanun ve yasal sair tüm mevzuat

 

HUKUKİ DELİLLER                                : 

 

*Aile nüfus kaydı

*Namur Asliye Mahkemesi 3. Dairesinin 18/96** liste numaralı, 31** sıra numaralı, 10/12/2018 tarihli boşanma ilamı

*Brüksel Şehri Nüfus İdaresinin 11/01/2019 tarihli tescil kararı

 

SONUÇ VE İSTEM                                    : 

 

Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re'sen gözetilecek nedenlerle,

 

Belçika devleti, Namur Asliye Mahkemesi 3. Dairesi tarafından 10/12/2018 tarih, 18/96** liste ve 311** sıra numaralı ve 11/01/2019 kesinleşme tarihli boşanma kararının Türkiye'de tanınması ve tenfizine karar verilmesini,

 

Adli yardım talebimizin kabulüne karar verilmesini,

 

Saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz. 17/11/2023

 

 

                                                                                                                                       DAVACI VEKİLİ

                                                                                                                                    Av. Gizem Gül UZUN

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com