• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

İşçilik Alacağı Dava Dilekçesi Örneği

                                               KAYSERİ İŞ MAHKEMESİNE

 

DAVACI                                             : **********************

                                                                                   

VEKİLİ                                              : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                         Sahabiye Mah., Teoman Sk., Avukatlar İş Hanı, Bina No:9,                                                                          Kat:5, Daire No:501, Kocasinan/ KAYSERİ

 

DAVALI                                             :  ***********************

                                                                      

DAVA KONUSU                               : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla;

A-HMK.m.109 hükümleri gereğince,

-Asgari 100,00 TL kıdem tazminatı alacağının fesih tarihi olan 02/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

-Şimdilik 100,00 TL ihbar tazminatının  fesih tarihi olan 02/03/2024 tarihinden itibaren 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline,  

-Şimdilik 100,00 TL yıllık ücretli izin alacağı ücretinin arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline,

-Şimdilik 100,00 TL ücret alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

- Şimdilik 50,00 TL yeni iş arama izni ücret alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

B-HMK.m.107 hükümleri gereğince

-Asgari 100,00 TL fazla mesai ücreti alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

- Asgari 100,00 TL hafta tatili ücreti alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

- Asgari 100,00 TL UBGT ücreti alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesi talebimizdir. 

 

   

AÇIKLAMALAR                              :

 

Müvekkil, karşı taraf olan işveren *********** ile, ortak arkadaşları olan ********** isimli arkadaşı vasıtasıyla tanışmış ve müvekkil, şahıs şirketi olan iş yerinde, 30/08/2022 tarihinde çalışmaya başlamıştır. 

 

İşveren, işe girerken müvekkile, bölgesel incelme cihazını kullanarak danışanların bölgesel incelme faaliyetini yürüteceğini belirtmiş; müvekkilin sabah 09:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında çalışacağını beyan etmiştir. Yine işveren, işe girerken müvekkile, pazar ve perşembe günleri ofisin kapalı olacağını beyan etmiş; müvekkil, cumartesi günleri de dahil olmak üzere haftanın diğer günlerinde çalışmıştır. İşveren daha sonra ise hafta sonu tatil günlerini müvekkilin herhangi bir rıza ve onayını almadan pazar ve pazartesi olarak değiştirmiştir. 

 

İşveren, işe girerken müvekkile herhangi bir iş sözleşmesi imzalatmamış olup; müvekkile asgari ücretle çalışacağını beyan etmiştir. İşveren, müvekkile bir aylık deneme sürecinde olduğunu ancak sigorta primlerinin yatırılmasında herhangi bir problem olmayacağını beyan etmiştir.

 

Müvekkil, adı anılan iş yerinde bölgesel incelme cihazını kullanarak danışanların bölgesel olarak incelmesi faaliyetini yürütmekle sorumlu olsa da, bölgesel incelme işi dışında işveren tarafından işte kullanılan havluların yıkanması, kurutulması, ofisin temizliği, bulaşıkların yıkanması gibi görev tanımına görmeyen birçok faaliyette bulunması istenmiştir. 

 

İşveren tarafından müvekkile öğle arası dinlenmesi veya kahve, sigara gibi ek dinlenme süreleri tanınmamış; müvekkil, yoğun olduğu günlerde dinlenme ve yemek yeme fırsatı bulamadan bir danışanın işlemini bitirip; hemen diğer danışanın işlemine başlamıştır. Müvekkil, ilgili bölgesel incelme cihazını sağ eliyle kullandığından ve yoğun olduğu günlerde ara vermeksizin iş yaptığından ötürü işverenden günde beşten fazla danışanı kabul etmemesini rica etmişse de işveren, müvekkilin ricasına olumsuz yanıt verdiği gibi müvekkile en azından işlemler arasında yeterli bir dinlenme süresi tanımamıştır. 

 

Danışan sayısının fazla olduğu zamanlarda işveren, müvekkilden fazla çalışmada bulunmasını istemiş; bunun üzerine ise müvekkil, işe girerken çalışmayı kabul etmiş olduğu akşam 18:00 saatinden bir buçuk, iki saat daha fazla çalışarak, akşam saat 19:30, 20:00 saatleri gibi işten ayrılmıştır. Ancak işveren tarafından müvekkile herhangi bir fazla mesai ücret ödemesinde bulunulmamıştır. 

 

Müvekkil, çalışırken yıllık ücretli izne ayrılmadığı gibi; işveren tarafından ulusal bayram ve genel tatillerde izne ayrılmasına izin verilmemiş; müvekkil ulusal bayram ve genel tatil sürelerini de çalışarak geçirmiştir. Ancak işveren tarafından müvekkile, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasına karşılık müvekkile gereken zamlı ücret ödemesi yapılmamıştır.  

 

İşveren, yukarıda açıkladığımız üzere müvekkilin önce asgari ücretle çalışacağını beyan etmiş; ancak 6 Şubat depreminden sonra işlerinin azaldığı ve ödemeleri yapmakta zorlandığından bahisle artık müvekkilin danışan başına 100- 150 TL ücretle çalışacağını söylemiştir. İşverenin bu beyan sebebiyle müvekkil, asgari ücretten çok daha aşağısına tekabül eden bir ücretle çalışmaya başlamış ve hem ekonomik hem de çalışma düzeni olarak birçok sorun yaşamıştır. Şöyle ki;

 

Müvekkil, bir danışanının sabah 09:00'a randevu alması üzerine iş yerine gitmiş; diğer danışanının ise akşam 18:00'a randevu alması sebebiyle akşama kadar iş yerinde boşta beklemek zorunda kalmış ancak boşta geçirdiği süre için işveren tarafından kendisine herhangi bir ödemede bulunulmamıştır. İşveren, müvekkile herhangi bir yol ve yemek parası ödemesinde bulunmadığından ötürü müvekkil, yol ve yemek parasına kendisi katlanmak durumunda kalmış; müvekkil, danışanların önce randevu alıp sonra seansı iptal etmeleri sebebiyle birçok zaman boş yere işe gidip, yeni danışanları beklerken yol ve yemek parası ödemiş ve maddi anlamda zarara uğramıştır. Ayrıca müvekkil, danışanlar tarafından seansın iptal edilmesi durumunda ücret hakkı kazanamamıştır. 

 

Yaşanan deprem neticesinde işlerde azalma olduğundan ötürü müvekkil, 4857 sayılı İş Kanununda öngörülen asgari ücretten çok daha düşük miktarlardaki ücret ile çalışmıştır.

 

İşveren, müvekkilin hak kazanmış olduğu ücretlerin yarısını elden vermiş; kalan yarısını ise müvekkilin hesabının olduğu Türkiye İş Bankasının TR33 0**********************6 İBAN numarasına yatırmıştır. 

 

İşveren, cilt bakımı ve protez eğitimi almış ve Kuaförler Odası'na gitmiştir. Kuaförler Odasındaki yetkilinin;

 

"Artık sizin ofisiniz hem diyetisyen hem de güzellik merkezi olacağından dolayı, bankoda çalışan kimseler hariç herkesin çalışabilmek için belgesi olması gerekiyor." şeklindeki açıklaması üzerine işveren, müvekkile;

 

"Seninle işle alakalı bir konu konuşmam gerekiyor." diyerek 01/03/2024 tarihinde mesaj atmış, müvekkil de her zaman ki 02/03/2024 tarihine denk gelen cumartesi gününde çalışmaya başlamak üzere iş yerine gitmiştir.

 

İşveren, müvekkilin yanına gelerek;

 

"Belgen olmadığı için seni işten çıkarmak zorundayım. Yoksa iş yerime ceza yazılır." diyerek, 02/03/2024 günü müvekkili işten çıkarmıştır. 

 

İşveren, müvekkili işten çıkarırken müvekkile kanuni ihbar süresini tanımamış; yine işveren, müvekkile bu süreçte yeni bir iş bulabilmesi için yeni iş arama izni vermemiştir. İşveren, işten çıkarırken müvekkile çalışmış olduğu sürenin sonunda hak kazanmış olduğu kıdem tazminatı ödemesinde de bulunmamıştır. 

 

Müvekkil, çalışmış olduğu süreler boyunca işverene güvendiği için sigorta primlerinin yatırılıp yatırılmadığını kontrol etmemiştir. Müvekkil, işten çıktıktan sonra E-devlet sisteminden sigorta kaydını kontrol etmiş ve işverenin, sigorta kaydını, işe giriş tarihi olan 30/08/2022 tarihinde değil; 28/11/2022 tarihinde yaptığını görmüştür. Yine müvekkil, işverenin, kendisini part time olarak çalışıyor şeklinde gösterdiğini fark etmiştir. İşbu sebeple müvekkilin sigorta primleri işveren tarafından bir ay içinde 15 gün, 8 gün gibi yatırılmış; diğer bir deyişle, müvekkilin sigorta primleri eksik bir şekilde yatırılmıştır. 

 

Yukarıda açıklanan tüm sebepler neticesinde müvekkilin ödenmeyen işçilik alacaklarının ve eksik sigorta primlerinin iktisabı için tarafımızca 07/03/2024 tarihinde Kayseri Adliyesi Arabuluculuk Bürosuna başvuruda bulunulmuş olup; düzenlenen 14/03/2024 tarihli son arabuluculuk tutanağında tarafların anlaşamadığının belirtilmesi üzerine tarafımızca, Sayın Mahkemenizde dava açma zorunluluğu hasıl olmuştur. 

 

İşbu nedenle müvekkilin hak kazanmış olduğu işçilik alacaklarının davalıdan tahsil edilmesine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz. 

 

Kısaca;          

 

                        1- Müvekkil, davalı işveren nezdinde 30/08/2022 tarihinde çalışmaya başlamıştır. 

2- Davalı işveren davacıya bölgesel incelme cihazını kullanma işini vermek için anlaşmışsa da daha sonra davacıya havlu yıkama, temizlik yapma, bulaşık yıkama gibi göreviyle bağdaşmayan işler de vermiştir. Davacı müvekkil asgari ücretle anlaşmasına rağmen davalı işveren davacıya hiçbir zaman asgari ücret ödememiş, asgari ücretten oldukça düşük ücret ödemiştir. Yol ve yemek fiilen işveren tarafından karşılanmıştır. Davacı asgari ücretten düşük olan ücretlerini Türkiye İş Bankasının TR33 ********************* İBAN nolu hesabına yatırmıştır. 

3- Davacı haftanın 6 günü sabah 08.00-20.00 saatleri arası hiç mola vermeden çalışmış ancak davacı hak ettiği fazla mesai ücretini alamamıştır. Davacı yemek ihtiyacını ise ayak üstü 15 dakikada giderebilmiştir. 

4- Davacı tüm ulusal bayram, dini bayram, arefe günleri ve genel tatil günlerinin tamamında çalışmış ancak ücret olarak karşılığını alamamıştır.

5- Davalı İşveren, davacının iş akdini 02/03/2024 tarihinde haksız, sebepsiz, sözlü ve eylemli olarak feshetmiştir. Davalı işveren davacıya ihbar süresi tanımamış ve yeni iş arama izni de vermemiştir. Davalı işveren davacıya kıdem tazminatını ödememiştir. 

6- Davacı müvekkil  30/08/2022-02/03/2024 tarihleri arası aralıksız, kesintisiz ve tam zamanlı çalışmasına rağmen davalı işveren SGK kaydında çalıştığı gün ve primleri eksik yatırmıştır. 

7- Taraflar Kayseri Adliyesi Arabuluculuk Bürosunun 2024/5**** Sayılı dosyası ile dava şartı arabuluculuk görüşmelerini gerçekleştirmiş ancak görüşme sonucu anlaşamamışlardır. 

 

Belirtmiş olduğumuz nedenlerle işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.

 

HUKUKİ NEDENLER                     : İş Kanunu, İSG mevzuatı, HMK, TBK, TMK ve yasal sair tüm mevzuat

 

HUKUKİ DELİLLER                      :

 

1- SGK kayıtları(aleyhe olan hususları kabul anlamına gelmemek üzere)    

2- Maaş Bordroları

3- İşyeri sicil dosyası (aleyhe olan hususları kabul anlamına gelmemek üzere)

4- Gerekmesi durumunda davalı şirketin ticari defter ve belgeleri üzerinde inceleme yapılması

5- Nüfus kayıtları

6- Emsal ücret araştırması yapılması

7- Banka kayıtları

8- Tanık beyanları (tanık isim ve adresleri Sayın Mahkemenize daha sonra bildirilecektir.)

9- Bilirkişi incelemesi

10-Arabuluculuk Tutanakları

11- Whatsapp, SMS, Arama, ses ve görüntü kayıtları

12- Kayseri Arabuluculuk Bürosunun, 2024/**** Büro Dosya Numarası ve 2024/***** sayılı Arabuluculuk Dosya Numarasını içeren dosyasının aslı ayrıca ibraz edilecektir.

13- Özlük dosyası

14- Banka hesap hareketleri ve her türlü delil.

 

SONUÇ VE İSTEM                          :

 

Yukarıda açıklanan ve resen gözetilecek diğer nedenlerle; DAVAMIZIN KABULÜ İLE Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla;

A-HMK.m.109 hükümleri gereğince,

-Asgari 100,00 TL kıdem tazminatı alacağının fesih tarihi olan 02/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

-Şimdilik 100,00 TL ihbar tazminatının  fesih tarihi olan 02/03/2024 tarihinden itibaren 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline,  

-Şimdilik 100,00 TL yıllık ücretli izin alacağı ücretinin arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline,

-Şimdilik 100,00 TL ücret alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

- Şimdilik 50,00 TL yeni iş arama izni ücret alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

B-HMK.m.107 hükümleri gereğince

-Asgari 100,00 TL fazla mesai ücreti alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

- Asgari 100,00 TL hafta tatili ücreti alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 

- Asgari 100,00 TL UBGT ücreti alacağının arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarih olan 14/03/2024 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsiline

C- Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz. 19.03.2024

 

 

 

                                                                                                                                       DAVACI VEKİLİ

                                                                                                                                    Av. Gizem Gül UZUN

   

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com