• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Ehliyetin El Konulmasına İtiraz Dilekçesi Örneği

T.C.

İSTANBUL ANADOLU

NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ'NE

 

 

İTİRAZ EDEN             : R****** G*****     T.C: ***********

                                         Adres: ********

                                    

İTİRAZ EDİLEN         : Trafik Denetleme ve Büro Amirliği

 

İTİRAZIN KONUSU   : Sürücü Belgesinin 6 ay süreyle geri alınması ve 5.451,00 TL para cezası kesilmesine ilişkin ** seri, ****** sıra numaralı ceza karar tutanağının iptali istemidir.

 

AÇIKLAMALAR           :

 

 

10.06.2023 tarihinde saat 22.09'da yapılan trafik kontrolü esnasında alkolmetre cihazı ile ölçüm yapılmış ve neticesinde 0.50 promil üzeri alkollü olduğu tespit edilerek itiraza konu işlem tesis edilmiştir. Alkolmetredeki promil oranının 0.50 'nin üstünde olduğunun tarafıma bildirilmesiyle birlikte itiraz ettim ve kanımdaki alkol miktarının belirlenebilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna gidip kan testi yapılmasını talep ettim. Ancak tutanağı hazırlayan memurlarca benim talebim reddedildi . Ve tarafıma kendilerinin beni alkol testi yaptırmaya götüremeyeceklerini, bir itirazım varsa kan testini kendimin ayrıca  yaptırabileceğimi söylediler.

 

Akabinde ****** Devlet Hastanesi, ****** Ruh ve Sinir Hastanesi ve birkaç tane daha  özel hastaneyi arayarak kan testi yaptırmak istediğimi belirttim. Ancak bana kan testi yapamayacaklarını söylediler. (hastaneler ile yapılan görüşme kayıtları ek olarak sunulmuştur .) 

 

 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48. maddesinin 5. fıkrasında yapılan tespit sonucunda, 0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, fiili bir suç oluştursa bile, .......... Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınır. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 97. maddesinde de, alkol almış olarak araç kullandığı tespit edilen diğer araç sürücülerinden kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üstünde olanların araç kullanamayacakları, alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının cihazla ölçüleceği, cihazla yapılan tespite sürücünün itiraz etmesi halinde, kanındaki alkol miktarının belirlenmesi için kanı alınarak  polis kriminal laboratuarına gönderileceği, polis kriminal laboratuarlarında tahlilin mümkün olmaması halinde, sürücü kandaki alkol miktarının tespiti için adli tıp merkezlerine ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı tahlil yapılabilecek teknik ve tıbbi imkanlara sahip olan en yakın sağlık kuruluşlarına gönderileceği, kandaki alkol miktarının teknik cihazla ve kan alınarak laboratuarda tespit imkanlarının bulunmadığı hallerde, alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülerin en yakın resmi sağlık kuruluşuna sevk edilerek, bu kurum hekimi tarafından rutin alkol muayenesinden geçirileceği belirtilmiştir.

 

İlgili kanun ve yönetmelik gereği uygulanan prosedür neticesinde, eğer tarafıma kan testi yapılmış olsaydı alkol oranımın yasal sınırı aşmadığı açıkça görülecekti. Bu nedenle uygulanan idari para cezası ve ehliyete el koyma işlemi haksız ve dayanaksız olmuştur. 

 

Öyle ki 10.06.2023 tarihinde ****** mevki köy çıkışında jandarma tarafında yapılan rutin kontrolde kendimin bir adet Efes Pilsen şişe birayı kullandığımı belirttim. Bunun üzerine jandarma ekipleri trafik ekiplerine haber vererek kontrol bölgesine gelmelerini talep etmiştir. Bu sırada kontrol bölgesinde diğer 3 - 4 araç ve jandarma ekipleriyle birlikte beklerken; çevirme yerine yakın köydeki düğünden hareket eden 2 araç havaya ateş ederek yanımızdan geçtiler. Ben ve kontroldeki diğer vatandaşlar panik halinde kaçtık ve jandarma ekipleri ateş eden araçların peşine düştü. Daha sonra çevirme bölgesine uzaktan trafik ekiplerinin geldiğini gördüm. Yaklaşık bir saat önce sadece bir tane bira içtiğim için ve kendimi kesinlikle alkollü hissetmediğim için aracımla tekrar çevirme noktasına döndüm. Trafik ekiplerince uzatılan alkolmetreyi üfledim. Memurlar tarafıma 0.50 promilin üzerinde alkollü olduğumu söylediler. Ama kaç promil alkollü olduğumu söylemediler. Gönüllü olarak çevirme noktasına gelmeme rağmen kan testi yapılması yönündeki itirazımı da dikkate almayarak tarafıma karşı haksız ve hukuka aykırı itiraza konu olan bu tutanağı düzenlendiler.

 

Tutanakta da görüceleği üzere promil miktarı net bir şekilde belli değildir. Kaldı ki  alkolmetreler, laboratuvar ortamında yapılan kan tahlili kadar kesin ve net promil tespiti yapamamaktadır. Bu durumla ilgili ülkemizin hemen hemen her yerinde alkolmetreden kaynaklı mağduriyetler yaşanmıştır. Çünkü  alkolmetreler alkol kullanılmaması durumunda bile kişileri alkollü gösterebilmektedir. Ayrıca tutanağa itiraz etmeme rağmen, yönetmelikde belirtilen usullere  aykırı davranılarak tarafıma kan testi yaptırılmamış ve itirazlarım dikkate alınmamıştır.

    

 Yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak tesis edilen söz konusu işlemin iptali için itirazda bulunma zorunluluğu hasıl olmuştur. 

 

SONUÇ VE İSTEM :

 

Yukarıda belirttiğim sebeplerle davalı idarece 10.06.2023 tarihinde tesis edilen  Sürücü Belgesinin 6 ay süreyle geri alınması ve 5.451,00 TL para cezası kesilmesine ilişkin ** seri, ******* sıra numaralı ceza karar tutanağına ilişkin işlemin iptal edilmesini ve gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim. 21.06.2023 

 

                                                                                                                       İTİRAZ EDEN 

                                                                                                                  R****** G***** 

 

 

 

Ek1-  ** seri ve ******* sıra numaralı ceza karar tutanağı

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com