• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Ehliyetin Alınmasına İtiraz Dilekçesi

DENİZLİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

 

 

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR.

 

 

 

İTİRAZ EDEN:

 

İTİRAZ EDİLEN: Denizli Ceza İşlemleri Büro Amirliği

 

İTİRAZA KONU TUTANAK: T.C. Denizli Ceza İşlemleri Büro Amirliği’ nin 24/02/2023 Tarih, MB Seri, 09161*** Sıra Numaralı, 20.977,00 TL Toplam Tutarlı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı

 

TUTANAK TANZİM TARİHİ: 24.02.2023 saat 14:50

 

TUTANAK TEBLİĞ TARİHİ: 03/04/2023

 

İTİRAZ KONUSU: T.C. Denizli Ceza İşlemleri Büro Amirliği’ nin 24/02/2023 Tarih, MB Seri, 09161*** Sıra Numaralı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağında yazılı para cezasının ve 01/04/2023 tarihinde ehliyetimin geri alınması işlemlerinin iptali talebimdir.

 

 

AÇIKLAMALAR:

 

Sevk ve idarem altındaki ''06 BA ****'' plakalı hususi otomobil ile seyir halindeyken, rutin bir trafik kontrolü sonucu, Karayolları Trafik Kanununun 48/8 maddesi hükmüne istinaden uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullanmak suçunun işlendiği gerekçesiyle (Karayolları Trafik Kanunu md. 48/8) 23/04/2022 tarih ve 20.977,00 TL bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenmiş ve bu tutanak sebebiyle ehliyetim 01/04/2023 tarihinde beş yıl süreyle geri alınmıştır. Düzenlenen bu tutanak 03.04.2023 tarihinde tarafıma tebliğ edilmiştir. Ancak düzenlenen işbu trafik cezası tutanağı mesnetsiz ve hukuka aykırıdır. 

Şöyle ki;

 

1- Tutanağın düzenlendiği tarihte (24/02/2023), uyuşturucu madde etkisi altında bulunma sonucu beyin fonksiyonlarım ve reflekslerimde yavaşlama olması durumu kesinlikle doğru değildir. Hatta ve hatta trafik kontrolü sonrası gerekli tahlillerin yapılması için hastaneye giderken bile polis memuru tarafından sevk ve idaremde bulunan aracı kullanmama müsaade edildi.

 

24/02/2023 tarihinde, sevk ve idarem altında bulunan''06 BA ****'' plakalı araç ile Muratdede Mah. 240 sk. istikametinde nizami şekilde seyretmekteyken, rutin bir trafik kontrol uygulamasına takıldım. Bu kontrol uygulaması sonucu aracımın içinde uyuşturucu madde bulundu. Bu sebeple, uyuşturucu madde etkisi altında olabileceğim şüphesi göz önüne alınarak, polis memuru tarafından tahlil işlemlerinin yapılması gerektiği ve Denizli Devlet Hastanesi'ne gitmemiz gerektiği söylendi. Ancak hiçbir şekilde kullandığım hususi araç bağlanmadı. Hatta ve hatta hastaneye polis aracıyla değil kullandığım araçla, polis aracını takip etmek suretiyle gittim. Bu husus Denizli Devlet Hastanesi güvenlik ve mobese kayıtlarında açıkça görülecektir. Olay günü Denizli Devlet Hastanesi güvenlik kamera kayıtları ve çevre mobese kamera kayıtlarının celbini talep ederim.

 

Sayın Mahkemenizce de takdir edileceği üzere, uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında bulunan birinin araç kullanması kesinlikle fark edilebilir bir olgudur. Kişinin refleksleri geç cevap verir ve kişinin direksiyon hakimiyeti azalır. Uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında bulunan birisinin araç sürmesi kamu güvenliğine ve trafik kurallarına kesinlikle ters düşmektedir. Bu sebeple, sözde uyuşturucu madde etkisi altında olan ve ehliyetinin geri alınması gerektiği kanun maddesi uyarınca düzenlenmiş tutanağı düzenleyen polis memurunun, kullandığım aracı kullanmaya devam etmeme izin vermesi tamamen HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRIDIR.

 

2- Olay tarihinden bir gün sonra (25/02/2023), kendi irademle bir idrar tahlili daha yaptırmış olmama karşın bu idrar tahlilinde uyuşturucu madde kalıntısı çıkmamıştır. Ayrıca uyuşturucuyu çok öncesinde kullanmış olmama rağmen yeni bir rapor alınmamış olması tamamen usulsüzdür.

 

Polis memurlarınca, Denizli Devlet Hastanesi'nde yaptırdığım idrar tahlili sonucunun yaklaşık bir hafta içerisinde çıkacağını ve o gün uyuşturucu madde etkisi altında bulunmadığımı başkaca şekillerde de ispat edebilmek adına, olaydan bir gün sonra özel bir hastanede başka bir idrar tahlili raporu daha aldım(EKTEDİR). 

 

Gerekli görüldüğü takdirde alınacak bilirkişi raporlarınca da anlaşılacaktır ki uyuşturucu madde etkisi altında olan birisinin idrar tahlil sonuçlara bu değerlerde olmayacaktır.

 

Ayrıca Sayın Mahkemenizce de takdir edilecektir ki uyuşturucu madde insan vücudundan bir günde hiçbir şekilde atılamaz. Uyuşturucu madde türlerine göre değişmekle birlikte, vücut uyuşturucu maddeyi ortalama 5-7 günde idrardan atmaktadır. Ancak hiçbir uyuşturucu madde 5-7 gün arası etki etmemekle birlikte uyuşturucu madde kullanan kişi ortalama 8-12 saat içerisinde normal düzenine dönmektedir. Bu sebeple, sözde uyuşturucu madde etkisinde bulunduğum olay günü idrar tahlilinde çıkan uyuşturucu maddenin, tarafımca 1 gün sonradan alınan idrar raporunda çıkmaması durumu sebebiyle, olay günü uyuşturucu madde etkisinde araç kullandığım durumu kesinlikle söz konusu olmayacaktır. 

 

Yine Sayın Mahkemenizce bilindiği üzere, gerekli idrar tahlillerinin yapılması sonucu alınan uyuşturucu maddenin ne zaman alındığı bilinebilmektedir. İşlemlerin yapıldığı sırada uyuşturucu maddeyi çok önceden aldığımı belirtmeme rağmen, hastane personelince bu test yapılmamış ve haklılığım ortaya çıkmamıştır. Bu sebeple tarafıma düzenlenen ceza tutanağı tamamen usulsüz şekilde hazırlanmıştır.

 

3- Trafik ceza tutanağı tarafıma çok uzun zaman sonra tebliğ edilmiştir.

 

Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar İle Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar Ve Defterler Hakkında Yönetmelik madde 10, fıkra 3/b 'de  ; "b) Tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanılır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı içine konularak, Karayolları Trafik Kanununun 116 ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idarî para cezasına ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren Kabahatler Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idarî yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir." şeklinde açıklanmıştır.

 

Söz konusu madde hükmü gereğince, düzenlenen trafik ceza tutanağının muhataba yani tarafıma tebliğ edilmesi işlemine 10 gün içinde başlanması gerekmektedir. Ancak ekte sunulu tutanakta da görüleceği üzere uyuşturucu madde etkisinde araç kullanıldığı iddia edilen tarih ile tebligat tarihi arasında uzun bir zaman bulunmaktadır. Tutanak 24/02/2023 tarihinde düzenlenmiştir ve açık yönetmelik hükmüne göre tebligat işlemlerinin en geç 10/03/2023 tarihine kadar (tutanağın düzenlendiği tarihten sonraki 10. iş günü) yapılmış olması gerekirken, tutanağın tarafıma haftalar sonra tebliğ edilmesi usul ve yasaya aykırılık teşkil etmektedir. Söz konusu tebligatın ilgili yönetmelik hükmüne göre yapılmadığı aşikardır.

 

Ayrıca trafik kaza tutanağı tarafıma 03/04/2023 tarihinde tebliğ edilmiştir. Tutanağın düzenlendiği tarih haftalar öncesi olmakla anayasadan kaynaklanan savunma hakkım da kısıtlanmış bulunmaktadır. Söz konusu yönetmeliğe aykırı olarak yapılan tebligat, itiraz etmemdeki haklılık gerekçelerini de ortadan kaldırmıştır. Uyuşturucu madde etkisinde araç kullandığı iddia edilen tarafımın, gerekli idrar ve kan tahlillerinin yapılıp kendini kanıtlama şansı da geçen bu süre zarfında yok olmuştur.

 

4- Hayatımda hiçbir zaman alkollü veya uyuşturucu etkisinde araç kullanmadım.

 

İnsan hayatının değerini ve trafikte alkollü veya uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmanın ne gibi facialara yol açabileceğini bilen, kurallara kati surette uymaya özen gösteren, trafik güvenliğini kendine ilke edinmiş bir sürücüyüm. 

 

Bu sebepledir ki hayatımda hiçbir zaman alkollü veya uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmadım. Bu zamana kadar yediğim trafik cezalarının sebebi ise alkol veya uyuşturucu madde ile hiçbir alakası olmayıp, her insanın dikkatsizliği sonucu yapabileceği hatalardır. Bu husus Sayın Mahkemenizce yapılacak araştırmalarda açıkça görülecektir.

 

Sonuç olarak; olay tarihinden 1 gün sonra dahi hastane raporum temiz çıkmıştır. Biyolojik olarak kullanılan hiçbir uyuşturucu madde 1 günde idrardan atılamamaktadır. 1 günde idrardan atılabildiği iddiası hayatın olağan akışına aykırıdır. Benim uyuşturucu madde etkisinde kaldığım kanısına varılarak beyin fonksiyonlarımın çalışmadığı iddia edilmiştir. Yine trafik güvenliğini tehlikeye soktuğum iddia edilerek 5 yıl süre boyunca ehliyetime el konulmuştur. 

 

Ben, polis memuru yanımdayken dahi karakola gittim, aracı kullandım. Ayrıca hastaneye dahi giderken aracı kendim sürdüm. Beyin fonksiyonlarım yerinde olmasaydı polis memuru aracı kullanmama müsaade etmezdi. Tahlil vermek için hastaneye giderken aracı kendim kullandığıma göre beyin fonksiyonlarım yerinde demektir. 

 

Biyolojik olarak hiçbir uyuşturucu madde kullanıldıktan 1 gün sonra vücuttan atılmamaktadır. 

 

NE OLAY GÜNÜ NE DE OLAY GÜNÜNDEN EN AZ 3 GÜN ÖNCESİNE KADAR UYUŞTURUCU MADDE KULLANMADIM. BİLİNCİM YERİNDEYDİ VE TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMADIM. TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMADIĞIM HALDE EHLİYETİME 5 YIL SÜREYLE EL KONULMASI HAKKANİYETLİ DEĞİLDİR.

 

Ehliyete el konulan durumlar aşağıda belirtilmiştir;

 

1.           100 ceza puanına ulaşmak ehliyetinize el konulmasına neden olur

 

Trafikte her yapmış olduğunuz şeyin bir karşılığı vardır. Eğer şanslıysanız bunu sadece trafik cezası ile ödeyebilirsiniz. Bu noktada karşılık olarak sizlere para cezası veya ceza puanı olarak geri döner. Örneğin ehliyetsiz çıkmak, kırmızı ışık ihlali vb. hatalar bir yıl içinde yüz ceza puanına ulaşırsa ehliyetinize el konur. Diğer yandan eğer bir yıl içinde ilk defa yüz puanı aşarsanız bu noktada olacak olan dört ay süreli el koyulmadır. Aynı yıl içinde ikinci kez yaparsanız ise dört ay süreyle el koyulur. Tüm bunlar dışında da bunun yanında psiko-teknik teste tabi tutulursunuz. Bu test ile sürücülük yapmanıza engel olmadığına dair belgeyi alabilirseniz belgeyi alabilirsiniz. Aynı yıl içinde üçüncü kez yüz puana ulaştığınızda ise ehliyetinize süresiz el konulur. Bu noktada ehliyetinize veda etmeniz gerekmektedir.

 

2.           Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmış olmak ehliyetinize el konulmasına neden olur

 

Trafik konusunda eğer ki ölüme yol açan bir kazada yer alırsanız ve bu noktada kazada sürücü kusurlu bulunursa 1 yıl süreyle ehliyetine el koyulur. Bu noktada trafik kuralların önemi çok büyüktür.  

 

3.           Uyuşturucu kullanmış olmak ehliyetinize el konulmasına neden olur

 

Eğer ki trafikte uyuşturucu madde kullanmış sürücüler tespit edilirse bu noktada ehliyetlerine 5 yıl süreyle el konulur. Bu ceza dışında buna ek olarak 4660 TL para cezası verilir.

 

4.           Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak ehliyetinizin el konulmasına neden olur

 

Yeni kanunlara göre ehliyet konusunda da birçok değişiklik yapıldır. Bu noktada yeni kanunlara göre, yeni ehliyet alan sürücüler, 2 yıl aday sürücü olarak görülür. Bu noktada kurallar bellidir. Eğer ki bu sürücüler trafik ihlali yaparlarsa ehliyetlerine el koyulur.

 

5.           Ehliyetin geçerlilik süresinin dolması ehliyetinizin el konulmasına neden olur

 

Trafik konusunda da ehliyet konusunda da belirli süreler vardır. Bu noktada her ehliyet sınıfının kendi geçerlilik süresi vardır.  Eğer ki ehliyetinizin süresi bitiminde yeniden ehliyet çıkarmazsanız bu noktada para cezası ve ehliyete el konulma cezası uygulanır.

 

6.           Sağlık durumunun bozulması ehliyetinizin el konulmasına neden olur

 

Trafik ile ilgili olmasa da bazı durumlarda da ehliyetinize el konulabilir. Bunlardan biri de sağlık durumudur. Eğer ki sağlık durumunuz kötüye gidiyorsanız bu noktada sürücünün ehliyetine el koyulur. Eğer ki sorun yoksa ve bunu belge ile onaylatırsanız yeniden ehliyetinizi alabilir ve trafiğe çıkabilirsiniz.

 

7.           Hız sınırının aşılması ehliyetinizin el konulmasına neden olur

 

Hız sınırı gibi durumlar ceza olarak oldukça katı kuralları olan şeylerden biridir. Bu noktada hız sınırının %30 aşılması ve bu ihlalin bir yıl içinde beş defa tekrarlanması halinde trafik kuralları devreye girer ve ehliyetinize bir yıl el konulabilir. Bu noktada oldukça dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü hız sadece ehliyeti değil, can güvenliğini de tehlikeye atan unsurlardan biridir.

 

8.           Alkollü araç kullanmak ehliyetinizin el konulmasına neden olur

 

Alkollü araç kullanmak hem can güvenliği hem de mal güvenliği açısından birçok soruna yol açabilir niteliktedir. Bu noktada trafikte de kuralları oldukça katıdır. Eğer ki bir sürücünün 0.50 promil alkol aldığı tespit edilirse bu noktada 700 TL ve 6 ay süreli ehliyetine el konulma cezası verilir.  Eğer trafik kazasına karışmışsa 2000 TL ve 2 yıl olarak ceza değişir.

 

Somut olayda yukarıda sayılan maddelerden hiçbiri söz konusu değildir. Trafikte uyuşturucu madde kullanan kişilerin ehliyetine el konulmaktadır. Ancak ben trafikte UYUŞTURUCU MADDE KULLANMADIM. Ehliyetime el konulması hakkaniyetli değildir. Her gün araç kullanan ve saatlerce araba süren bir insanın 5 yıl boyunca ehliyetine en konulmasının ne kadar hakkaniyetsiz bir durum olduğunu Sayın Mahkemenizin takdirine bırakıyorum.

 

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİNE İLİŞKİN;

 

Yukarıda bahsettiğim nedenler gereği mesnetsiz düzenlenen bu tutanak sonucunda, 01/04/2023 tarihinde ehliyetimin geri alınması hayatımı çöküşe sürükleyecektir. Şöyle ki;

 

Hakkımda sürücü belgesinin iptali işlemi tarafım adına telafisi güç zararlar doğuracaktır. Benim işim mühendisliktir. İş tanımlarımdan birkaçı ise çalışanların bir yere gitmesi gerektiğinde onları götürmek, bazen diğer çalışanların yemeklerini getirmek, malzemeleri iş yerine getirmek, diğer iş sahalarına gidip kontroller yapmaktır.

 

Yapılan cezai işlem ise tamamen mesnetsiz ve hukuka aykırıdır. 24/02/2023 tarihinde rutin bir trafik kontrol uygulamasına takılmam sonucu aracımda uyuşturucu madde bulunduğu gerekçesiyle asılsız bir şekilde uyuşturucu madde etkisinde araç kullandığım iddia edilmektedir. 25/02/2023 (kaza tutanağından bir gün sonra) tarihinde kendi tarafımca aldığım idrar tahlili raporu ile olay günü uyuşturucu madde etkisinde olmadığım açıkça kanıtlanacaktır.

 

HUKUKİ DELİLLER: 24/02/2022 Tarihli Trafik İdari Para Cezası Tutanağı, 25/02/2022 tarihli Ankara Umut Hastanesi İdrar Tahlil Raporu, Geçici Olarak Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı, Bilirkişi, Tanık ve ikamesi caiz her türlü delil.

 

HUKUKİ NEDENLER: Karayolları Trafik Kanunu ve yasal her türlü mevzuat.

 

SONUÇ VE İSTEM:

 

Yukarıda arz edilen nedenlerle haklı itirazımın kabulü ile öncelikle yargılamanın uzun sürme ihtimali ve

araç kullanmak zorunda olmam nedeniyle,  ehliyetimi geri alabilmem için yürütmenin durdurulmasına, hakkımda tesis edilen ehliyetin 5 yıl süre ile geri alınması cezasının ve yine tarafıma düzenlenmiş 20.977,00 TL idari para cezasının iptaline karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim.

 

EK:

 

İdari Para Cezasını Gösterir Belge

 

Ankara Umut Hastanesi İdrar Tahlil Raporu

 

Geçiçi Olarak Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı

 

 

 

TALEP EDEN    

****************

 

 

 

 

 

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com