• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Ehliyete El Konulmasına İtiraz Dilekçe Örneği

                                 EREĞLİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

 

 

                                                    YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR

 

 

 

İTİRAZ EDEN : **********************

 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül Uzun

 

KONU : T.C. Ereğli Ceza İşlemleri Büro Amirliğinin 11.09.2024 Tarih, MB Seri, 47*******1 Sıra Numaralı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağında yazılı para cezasının ve 13.09.2024 tarihinde ehliyetimin geri alınması işlemlerinin iptali talebimizdir.

 

İTİRAZ EDİLEN : Ereğli Trafik Denetleme Büro Amirliği

 

İTİRAZA KONU 

TUTANAĞIN 

TANZİM TARİHİ : 13.09.2024 saat:15:40

 

İTİRAZA KONU 

TUTANAĞIN

TEBELLÜĞ

TARİHİ : 27.09.2024

 

 

AÇIKLAMALAR :

 

Öncelikle belirtmek isteriz ki bahse konu olay 13.09.2024 tarihinde meydana gelmiştir. Ancak tutanakta memurlar tarafından sehven hatalı olarak 11.09.2024 tarihi yazılmıştır. Yine müvekkilimiz tebligatı 27.09.2024 tarihinde tebliğ almıştır. Ancak memur tarafından hatalı olarak tebliğ tarihine 27.08.2024 tarihi yazılmıştır. Asıl tebliğ tarihi 27.09.2024'tür. Olay tarihi ise 13.09.2024'tür. Olay saati ise 15.40'tır.

 

1.Müvekkilin sevk ve idaresi altındaki ''01 ******0'' plakalı hususi otomobil ile seyir halindeyken rutin bir trafik kontrolü sonucu, Karayolları Trafik Kanununun 48/8 maddesi hükmüne istinaden uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullanmak suçunun işlendiği gerekçesiyle (Karayolları Trafik Kanunumd. 48/8) 11.09.2024 tarih ve 33.240,00 TL bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenmiş ve bu tutanak sebebiyle müvekkilin ehliyeti 13.09.2024 tarihinde beş yıl süreyle geri alınmıştır. Düzenlenen bu tutanak 27.09.2024 tarihinde müvekkile tebliğ edilmiştir. Ancak düzenlenen işbu trafik cezası tutanağı mesnetsiz ve hukuka aykırıdır.

 

2.Müvekkilimiz Konya'da ikamet etmekte olup, Halkapınar Belediyesinde zabıta memurudur. 13.09.2024 tarihinde müvekkilimiz, iş arkadaşını bankaya bırakmak için Ereğli'ye gelmiştir. Müvekkilimiz kendisine ait 01 *******0 plakalı opel marka aracıyla seyir halinde olmuştur.

 

Sonrasında müvekkilimiz aracının arızasından dolayı sanayiye gitmek istemiştir. Sonrasında müvekkilin uzaktan akrabası ancak sık aralıklarla görüşmediği Salim Gündoğdu isimli şahıs müvekkil ile görüşmek istemiştir. 

 

Müvekkilimiz, Ereğli'de Anıt caddesi üzerinde bulunan ****** Market yanında aracını park etmiş ve beklemeye başlamıştır.

 

***********, müvekkile ''Benim biraz işim var, sen beni burada 10 dk bekle'' demiştir. Müvekkilimiz, *********'nun işinin ne olduğunu bilememiştir.

 

********, sonrasında müvekkilin yanına gelmiştir. *********, müvekkilden kendisini eve bırakmasını rica etmiştir.

 

Müvekkil de **********'nun madde kullandığını bildiği için kendisine şu an madde etkisinde olup olmadığını sormuştur.

 

******** da müvekkile cevaben ''üzerimde herhangi bir şey yok'' demiştir. Sonrasında müvekkilimiz seyir halinde evine doğru gitmek üzere yola çıkmıştır.

 

********, bu esnada tedirgin davranmaya başlamıştır. Müvekkil de kendisine neden tedirgin olduğunu sormuştur. Salim ise cevaben ''Herhangi bir sıkıntı yok, devam et, hızlı bir şekilde beni eve bırak'' demiştir.

 

Salim o esnada müvekkile ''arkada dacia araç var, sanırım polisler var'' demiştir. Müvekkil de cevaben ''üzerinde bir şey olmadığını söyledin, tedirgin olmana gerek yok'' demiştir. Sonrasında polis ekipleri araçtan inerek müvekkilin yanına gelmişlerdir. ********** isimli şahıs, polisleri görünce müvekkilin haberinin dahi olmadığı ve o esnada gördüğü metamfetamin maddesini dışarı atmıştır. *********, bir tanesini de kendi oturduğu koltuğun önündeki paspasa düşürmüştür.

 

Sonrasında ************ isimli şahsa polis ekipleri kelepçe takarak polis aracına bindirmişlerdir.

 

Diğer polis memurları, müvekkilin kullandığı aracın yan koltuğuna oturarak müvekkile aracı vermişlerdir.

 

3.Hiçbir şekilde müvekkilimizin kullandığı hususi araç bağlanmamıştır. Müvekkilimiz, aracı bizzat kendisi kullanarak karakola gitmiştir. Müvekkilin beyin fonksiyonları yerinde olmasaydı araç bağlanırdı ve polisler de müvekkilin aracı kendisinin kullanmasına rıza göstermezlerdi. Müvekkil, sonrasında ifade vermiş, sonrasında ise idrar testine gitmiştir. Müvekkilimiz, idrar testinden sonra serbest bırakılmıştır. Müvekkilimiz, kendi aracını kendisi kullanarak 17 km yol almıştır.

 

Müvekkil, 15 gün sonra tebligat geldiği zaman ehliyetine haksız yere el konulduğunu öğrenmiştir.

 

4.Sayın Mahkemenizce bilindiği üzere metamfetamin maddesinin beyne etkisi üç saat sürmektedir. Müvekkil, olay günü asla ve kata madde kullanmamıştır.

 

Sayın Mahkemenizce de takdir edileceği üzere, uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında bulunan birinin araç kullanması kesinlikle fark edilebilir bir olgudur. Kişinin refleksleri geç cevap verir ve kişinin direksiyon hakimiyeti azalır. Uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında bulunan birisinin araç sürmesi kamu güvenliğine ve trafik kurallarına kesinlikle ters düşmektedir. Bu sebeple sözde uyuşturucu madde etkisi altında olan ve ehliyetinin geri alınması gerektiği kanun maddesi uyarınca düzenlenmiş tutanağı düzenleyen polis memurunun, müvekkilin kullandığı aracı kullanmaya devam etmeye izin vermesi tamamen HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRIDIR.

 

Ayrıca Sayın Mahkemenizce de takdir edilecektir ki uyuşturucu madde insan vücudundan bir günde hiçbir şekilde atılamaz. Uyuşturucu madde türlerine göre değişmekle birlikte, vücut uyuşturucu maddeyi ortalama 5-7 günde idrardan atmaktadır. Ancak hiçbir uyuşturucu madde 5-7 gün arası etki etmemekle birlikte uyuşturucu madde kullanan kişi ortalama 8-12 saat içerisinde normal düzenine dönmektedir. Müvekkilin madde etkisi altında araç kullanma ihtimali dahi yoktur.

 

Trafik ceza tutanağı çok uzun zaman sonra tebliğ edilmiştir.

 

Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulananİdari Para Cezalarının Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar İleKullanılacak Alındılar, Tutanaklar Ve Defterler Hakkında Yönetmelik madde 10,fıkra 3/b 'de ; "b) Tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanılır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı içine konularak, Karayolları Trafik Kanununun 116 ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idarî para cezasına ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren Kabahatler Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idarî yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir." şeklinde açıklanmıştır.

 

Söz konusu madde hükmü gereğince, düzenlenen trafik cezatutanağının muhataba yani tarafıma tebliğ edilmesi işlemine 10 gün içinde başlanması gerekmektedir. Ancak ekte sunulu tutanakta da görüleceği üzere uyuşturucu madde etkisinde araç kullanıldığı iddia edilen tarih ile tebligat tarihi arasında uzun bir zaman bulunmaktadır. Tutanak 11.09.2024 tarihinde düzenlenmiştir ve açık yönetmelik hükmüne göre tebligat işlemlerinin en geç 21.09.2024 tarihine kadar (tutanağın düzenlendiği tarihten sonraki 10. iş günü) yapılmış olması gerekirken, tutanağın tarafıma haftalar sonra tebliğ edilmesi usul ve yasaya aykırılık teşkil etmektedir. Söz konusu tebligatın ilgili yönetmelik hükmüne göre yapılmadığı aşikardır.

 

Müvekkilin savunma hakkı kısıtlanmıştır. Tebligat ise yönetmeliğe aykırıdır.

 

Müvekkilimiz, hayatında hiçbir zaman madde etkisinde araç kullanmamıştır.

 

Müvekkilimiz, insan hayatının değerini ve trafikte alkollü veya uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmanın ne gibi facialara yol açabileceğini bilen, kurallara kati surette uymaya özen gösteren, trafik güvenliğini kendine ilkeedinmiş bir sürücüdür.

 

Bu sebepledir ki müvekkilimiz, hayatında hiçbir zaman alkollü veya uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmamıştır. Bu husus Sayın Mahkemenizce yapılacak araştırmalarda açıkça görülecektir.

 

MÜVEKKİLİMİZ NE OLAY GÜNÜ NE DE OLAY GÜNÜNDEN EN AZ 3 GÜN ÖNCESİNE KADAR UYUŞTURUCU MADDE KULLANMAMIŞTIR. MÜVEKKİLİMİZİN BİLİNCİ YERİNDEYDİ VE TRAFİK GÜVENLİĞİNİTEHLİKEYE SOKMAMIŞTIR. MÜVEKKİLİMİZ TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMADIĞI HALDE EHLİYETİNE 5YIL SÜREYLE EL KONULMASI HAKKANİYETLİ DEĞİLDİR.

 

Ehliyete el konulandurumlar aşağıda belirtilmiştir;

 

100 ceza puanına ulaşmakehliyetinize el konulmasına neden olur.

 

Trafikte her yapmış olduğunuz şeyin bir karşılığı vardır. Eğer şanslıysanız bunu sadece trafik cezası ile ödeyebilirsiniz. Bu noktada karşılık olarak sizlere para cezası veya ceza puanı olarak geri döner. Örneğin ehliyetsiz çıkmak, kırmızı ışık ihlali vb. hatalar bir yıl içinde yüz ceza puanına ulaşırsa ehliyetinize el konur. Diğer yandan eğer bir yıl içinde ilk defa yüz puanı aşarsanız bu noktada olacak olan dört ay süreli el koyulmadır. Aynı yıl içinde ikinci kez yaparsanız ise dört ay süreyle el koyulur. Tüm bunlar dışında da bunun yanında psiko-teknik teste tabi tutulursunuz. Bu testile sürücülük yapmanıza engel olmadığına dair belgeyi alabilirseniz belgeyi alabilirsiniz. Aynı yıl içinde üçüncü kez yüz puana ulaştığınızda ise ehliyetinize süresiz el konulur. Bu noktada ehliyetinize veda etmeniz gerekmektedir.

 

Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmış olmak ehliyetinize el konulmasına neden olur.

Trafik konusunda eğer ki ölüme yol açan bir kazada yer alırsanız ve bu noktada kazada sürücü kusurlu bulunursa 1 yıl süreyle ehliyetine el koyulur. Bu noktada trafik kuralların önemi çok büyüktür. 

 

Uyuşturucu kullanmış olmakehliyetinize el konulmasına neden olur.

Eğer ki trafikte uyuşturucu madde kullanmış sürücüler tespit edilirse bu noktada ehliyetlerine 5 yıl süreyle el konulur. Bu ceza dışındabuna ek olarak 4660 TL para cezası verilir.

 

Stajyer sürücü olarak kural ihlaliyapmak ehliyetinizin el konulmasına neden olur.

Yeni kanunlara göre ehliyet konusunda da birçok değişiklik yapıldır. Bu noktada yeni kanunlara göre, yeni ehliyet alan sürücüler, 2 yıl aday sürücü olarak görülür. Bu noktada kurallar bellidir. Eğer ki bu sürücüler trafik ihlali yaparlarsa ehliyetlerine el koyulur.

 

Ehliyetin geçerlilik süresinindolması ehliyetinizin el konulmasına neden olur.

 

Trafik konusunda da ehliyet konusunda da belirli süreler vardır. Bu noktada her ehliyet sınıfının kendi geçerlilik süresi vardır. Eğer ki ehliyetinizin süresi bitiminde yeniden ehliyet çıkarmazsanız bu noktada para cezası ve ehliyete el konulma cezası uygulanır.

 

Sağlık durumunun bozulması ehliyetinizine el konulmasına neden olur.

 

Trafik ile ilgili olmasa da bazı durumlarda da ehliyetinize el konulabilir. Bunlardan biri de sağlık durumudur. Eğer ki sağlık durumunuz kötüye gidiyorsanız bu noktada sürücünün ehliyetine el koyulur. Eğer ki sorun yoksa ve bunu belge ile onaylatırsanız yeniden ehliyetinizi alabilir ve trafiğe çıkabilirsiniz.

 

 

Hız sınırının aşılması ehliyetinizinel konulmasına neden olur.

 

Hız sınırı gibi durumlar ceza olarak oldukça katı kuralları olan şeylerden biridir. Bu noktada hız sınırının %30 aşılması ve bu ihlalin biryıl içinde beş defa tekrarlanması halinde trafik kuralları devreye girer ve ehliyetinize bir yıl el konulabilir. Bu noktada oldukça dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü hız sadece ehliyeti değil, can güvenliğini de tehlikeye atan unsurlardan biridir.

 

Alkollü araç kullanmak ehliyetinizinel konulmasına neden olur.

 

Alkollü araç kullanmak hem can güvenliği hem de mal güvenliği açısından birçok soruna yol açabilir niteliktedir. Bu noktada trafikte de kuralları oldukça katıdır. Eğer ki bir sürücünün 0.50 promil alkolaldığı tespit edilirse bu noktada 700 TL ve 6 ay süreli ehliyetine el konulmacezası verilir. Eğer trafik kazasına karışmışsa 2000 TL ve 2 yıl olarak ceza değişir.

 

Somut olayda yukarıda sayılan maddelerden hiçbiri söz konusu değildir. Müvekkil, trafikte uyuşturucu madde kullanan kişilerin ehliyetine el konulmaktadır. Ancak müvekkil, trafikte UYUŞTURUCU MADDE KULLANMAMIŞTIR. Müvekkilin elkonulması hakkaniyetli değildir. Her gün araç kullanan ve saatlerce araba süren bir insanın 5 yıl boyunca ehliyetine en konulmasının ne kadar hakkaniyetsiz bir durum olduğunu Sayın Mahkemenizin takdirine bırakıyoruz.

 

 

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİNE İLİŞKİN;

 

Yukarıda bahsettiğimiz nedenler gereği mesnetsiz düzenlenen bututanak sonucunda, müvekkilin ehliyetinin geri alınması müvekkilin hayatını çöküşe sürükleyecektir. Şöyle ki;

 

Müvekkil hakkında sürücü belgesinin iptali işlemi müvekkil adına telafisi güç zararlar doğuracaktır. Müvekkil, işi gereği sürekli surette araç kullanmaktadır.

 

Yapılan cezai işlem ise tamamen mesnetsiz ve hukuka aykırıdır. müvekkilin rutin bir trafik kontrol uygulamasına takılması sonucu aracında uyuşturucu madde bulunduğu gerekçesiyle asılsız bir şekilde uyuşturucu madde etkisinde araç kullandığı iddia edilmektedir. Müvekkil, seyir halindeyken asla ve kata madde kullanmamıştır. Müvekkilin yanındaki kişinin madde kullanmasından müvekkil sorumlu değildir.

 

HUKUKİ DELİL : Trafik İdari Para Cezası Tutanağı, İdrar Tahlil Raporu, Sürücü Belgesi Geri Alınma Tutanağı, Bilirkişi, Tanık ve yasal sair her türlü delil

 

HUKUKİ SEBEP : Karayolları Trafik Kanunu ve yasal her türlü mevzuat.

 

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz edilen nedenlerle haklı itirazımızın kabulü ile öncelikle yargılamanın uzun sürme ihtimali ve müvekkilin araç kullanmak zorunda olması nedeniyle, müvekkilin ehliyeti geri alabilmesi için yürütmenin durdurulmasına, müvekkil hakkında tesis edilen ehliyetin 5 yıl süre ile geri alınması cezasının ve yine müvekkil aleyhinde düzenlenmiş 33.240,00 TL idari para cezasının iptaline karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz. 9.10.2024

 

 

                                                                                      İTİRAZ EDEN VEKİLİ

                                                                                      AV.GİZEM GÜL UZUN

 

 

 

EK:

 

İdari Para Cezasını Gösterir Belge

 

İdrar Tahlil Raporu

 

Geçiçi Olarak Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com