• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ TUTUKLULUĞA İTİRAZ DİLEKÇESİ

ELAZIĞ 4.AĞIR CEZA MAHKEMESİNE

Gönderilmek üzere

ELAZIĞ 3.AĞIR CEZA MAHKEMESİNE

 

 

 

DOSYA NO                                : 2023/*** Esas 

 

TUTUKLAMA KARARINA 

İTİRAZ EDEN SANIK               :

 

MÜDAFİİ                                   : Av. Gizem Gül UZUN

 

 

KONUSU                                    : Tutuklama kararına itiraz dilekçemizdir.

 

AÇIKLAMALAR :

 

Tutuklamaya ilişkin kararlarda CMK madde 100’deki koşulların ve yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5.maddesindeki koşullar ile Anayasanın 19/3 hükümlerinin şüpheli bakımından oluşup oluşmadığının mahkemece irdelenip karar verilmesi gerekmektedir. Sayın mahkemece sorguda bu yönde inceleme ve irdeleme yapılmadan müvekkil Abdullatif ***** hakkında tutuklama kararı verilmiştir. Şöyle ki;

 

1-MÜVEKKİL UYUŞTURUCU MADDEYİ KENDİSİ KULLANMAKTADIR. MÜVEKKİL HİÇBİR ŞEKİLDE UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ YAPMAMIŞTIR. KISACA MÜVEKKİL HİÇ KİMSEYE HERHANGİ BİR MEBLAĞ KARŞILIĞINDA UYUŞTURUCU MADDE SATMAMIŞTIR. MÜVEKKİL UYUŞTURUCU MADDE SATMAK ŞÖYLE DURSUN HİÇ KİMSEYE UYUŞTURUCU MADDE İKRAM DAHİ ETMEMİŞTİR.

 

Müvekkil Abdullatif *****, terörle mücadele özel timi olan JÖAK'a bağlı bir Jandarma Astsubayıdır. Müvekkil, mesleği boyunca zorlu koşullar altında çalışmıştır. Bundan dolayı müvekkil işinin getirdiği stres ve bunalımdan uzaklaşmak amacıyla ara ara uyuşturucu madde kullanmıştır. Müvekkilden alınan kan ve idrar örneklerine de bakıldığı zaman müvekkilin kendi kanında ve idrarında da esrar maddesi kullandığı açıkça anlaşılmıştır. Hastaneden alınan bu raporlar müvekkilin uyuşturucu maddeyi yalnızca kullandığını göstermektedir. 

 

Müvekkil uyuşturucu maddeye erişimini Muhammet Ali ***** isimli şahıstan sağlamıştır. Müvekkil, Muhammet'in hesabına esrar maddesi satın almak için para göndermiştir. Hesap hareketleri incelendiği zaman müvekkilin Muhammet'e para gönderdiği ancak Muhammet'in müvekkile hiçbir zaman para göndermediği açıkça görülecektir. Yine HTS(arama ve mesaj) kayıtlarına bakıldığı zaman da Muhammet'in müvekkile uyuşturucu madde temin ettiği, müvekkilin de esrar maddesini Muhammet'ten almak amacıyla Muhammet'e havale yoluyla para gönderdiği görülecektir. Müvekkile ait Garanti ve Akbank hesap kayıtlarının incelenmesini talep ederiz.

 

Uyuşturucu madde ticareti yapan kişiler müvekkilin arkadaşları Muhammed Ali ***** ve Hasan ******'tır. Müvekkilin HTS kayıtları incelendiğinde müvekkilin uyuşturucu maddeyi sadece kullanma amacıyla satın aldığına dair arkadaşlarına gönderdiği mesaj kayıtları bulunmaktadır. Müvekkilin banka hesap hareketleri incelendiğinde açıkça görülecektir ki müvekkilin hesabına geçen herhangi bir ödeme bulunmamaktadır. Müvekkilin banka hesaplarında uyuşturucu ticareti yaptığını gösterecek bir para transferinin bulunmaması müvekkilin uyuşturucu ticareti yapmadığını göstermektedir. Ayrıca müvekkilin uyuşturucu madde ticareti yaptığına ilişkin aleyhe tanık beyanı da bulunmamaktadır. Hiç kimse müvekkilin kendisine herhangi bir para karşılığında uyuşturucu madde sattığını beyan etmemiştir. Dosyada mevcut bulunan 07/05/2023 tarihli tutanakta da müvekkilin ve arkadaşlarının ifadesinde, müvekkilin uyuşturucu maddeyi kullanmakta olduğunu doğrular şekilde beyanlar da bulunmaktadır.

 

2-VATANINA BAĞLI BİR ASTSUBAY OLAN MÜVEKKİLİN UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ YAPARAK MESLEĞİNİ RİSKE ATMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

 

Müvekkil vatanı için canını tehlikeye atan, görevini layıkıyla yerine getiren saygın bir Jandarma Astsubayıdır. Mesleğinde daha da iyi olabilmek için Jandarma Özel Operasyon Tim'i eğitimlerine  katılmaya hak kazanmış, sonrasında da eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Mesleğine bu derece saygılı olan ve mesleğinde daha iyi olmak isteyen bir astsubayın uyuşturucu madde ticareti yaparak mesleğinden men edilme tehlikesini göze alması söz konusu değildir. Türk Ceza Kanunumuzda topluma karşı suçlar başlığı altında düzenlenen uyuşturucu madde ticareti suçunun, terörle mücadele eden JÖAK timinde yer alarak vatanına ve milletine hizmetini yerine getiren müvekkil Abdullatif ***** tarafından işlenmesi göz önündeki bilgiler ışığında mümkün görünmemektedir.

 

3-MÜVEKKİLİN SABIKA KAYDI BULUNMAMAKTADIR. DOLAYISIYLA MÜVEKKİL SUÇA MEYİLLİ BİR KİŞİLİĞE SAHİP DEĞİLDİR. MÜVEKKİLİN DELİLLERİ KARARTMASI VE YARGIDAN KAÇMASI ŞÜPHE DAHİLİNDE DEĞİLDİR. 

 

Müvekkil Abdullatif  *****'ın sabıka kayıtları incelendiğinde daha önce hiçbir suça karışmamış olduğu görünmektedir. Müvekkilin sabıka kaydının bulunmaması müvekkilin suça meyilli bir kişiliğe sahip olmadığını göstermektedir. 

 

Tutuklamanın sadece bir güvenlik tedbiri ve son çare olan bir güvenlik tebdiri olması göz önünde bulundurulduğunda, kaçma ve delilleri yok etme anlamında herhangi bir yola başvurmayan ve böyle bir şüphesi de bulunmayan şüphelinin tutuklanarak hürriyetinden yoksun bırakılması gerek T.C. Anayasasına gerekse de AİHS’ne açıkça aykırıdır. AİHM de içtihatlarında tutuklamanın en son önlem olarak uygulanması gerektiğinden bahsetmekte; başka bir önlemle tutuklamadan sağlanan yarar sağlanabilecekse, tutuklama yoluna gidilmemesi gerektiği belirtilmektedir.

 

CMK 109’daki adli kontrol kurumunun tutuklamaya göre öncelikle uygulanması gerekir. Tutuklama en son tedbirdir. Sulh Ceza Hâkimliği, öncelikle adli kontrolü uygulamadan tutuklamaya hükmetmemelidir. Müvekkilimin hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmadan, bu tedbirden yarar sağlanıp sağlamayacağı tespit edilmeden doğrudan tutuklama kararı verilmesi hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

 

Müvekkil şüphelinin kaçma ve delilleri yok etme şüphesi bulunmamaktadır. Nitekim dosyada mevcut 07/05/2023 tarihli tutanakta müdafisi olduğumuz şüphelinin kaçak olmadığı ve kolluk güçlerine giderek ifadesini bizzat verdiği belirtilmiştir. Diğer şüphelilerin verdikleri ifadeler de müvekkilimin ifadesini doğrular şekildedir. Şu halde adli kontrol hükümleri uyarınca serbest bırakıldığı takdirde tüm yükümlülükleri gereği gibi yerine getirecek olan şüphelinin tutuklanması usul ve yasaya aykırıdır. Bu itibarla öncelikle şüphelinin bi hakkın tahliyesini, sayın hakimliğiniz aksi kanaatte olur ise CMK m.109 ve diğer hükümler gereğince tutuklama tedbirinin ADLİ KONTROLE çevrilmesini talep ederiz.

 

4-MÜVEKKİL, CEZAEVİNDE SUÇU ÜSTLENMESİ İÇİN TEHDİT EDİLMEKTEDİR.

 

Müvekkil, şüpheli Muhammed Ali ******'dan cezaevi duvarı üzerinden atılan kağıtlar aracılığıyla tehdit edilmektedir. Müvekkile atılan kağıtlarda ''Suçu sen üstlen. Ben evliyim, iki de çocuğum var. Sen bekarsın sana bir şey olmaz.'' şeklinde beyanlarda bulunulmuştur. Sürekli olarak uyuşturucu satan biri olan Muhammed Ali ******, kendi çıkarları için müvekkilimize işlemediği bir suçu üstlenmesini aksi halde ''sonuçlarına katlanacağını'' beyan etmiştir. Müvekkil ve Muhammed Ali ****** arasında yaşanan bu olaya istinaden müvekkilimizin uyuşturucu madde suçunu işlemediği ve müvekkilin işlemediği uyuşturucu madde ticareti suçunu üstlenmesi için müvekkile baskı yapıldığı aşikardır.

 

5-MÜVEKKİLİN KAN TAHLİLİ VE İDRAR TAHLİLİ SONUCUNDA ÇIKAN KULLANDIĞI MADDE İLE MUHAMMET ALİ ********'IN YANINDAYKEN YAKALANAN MADDE BİRE BİR AYNIDIR. BU DURUM MÜVEKKİLİN UYUŞTURUCU MADDEYİ YALNIZCA KULLANMAK İÇİN ALDIĞINI AÇIKÇA GÖSTERMEKTEDİR.

 

Yapılan kan ve idrar tahlillerinde müvekkilin esrar maddesi kullandığı tespit edilmiştir. Yine müvekkilin Muhammet Ali *******'ın yanındayken yakalanan madde de esrar maddesidir. Müvekkil, uyuşturucu maddeyi yalnızca kullanmak için temin eden biridir. Ancak Muhammet isimli şahıs, müvekkilden habersiz araçta esrar maddesi taşırken müvekkil akran kurbanı olmuştur. Müvekkil hiçbir şekilde uyuşturucu madde ticareti yapmamıştır. Uyuşturucu madde ticaretini işbu olaydan önce de sürekli olarak yapan Muhammet Ali ******'ın ta kendisidir.

 

6-ŞÜPHEDEN SANIK YARARLANIR İLKESİ GEREĞİNCE MÜVEKKİLİN TUTUKSUZ YARGILANMASI GEREKMEKTEDİR.

 

Müvekkil uyuşturucu madde ticareti yapmamış olup, yalnızca kullanmak için uyuşturucu madde bulunduran biridir. Kullanmak için uyuşturucu madde bulunduran kişilerin tutuklama kararı uygulamada adli kontrole çevrilmektedir. Müvekkilin de suçu işlemediği aşikar olduğundan şu an ceza evinde tutuklu olarak yargılanması hem kendisini hem ailesini mağdur etmektedir. Müvekkilin tutuklama tedbirinin adli kontrole çevrilmesi gerekmektedir.

 

NETİCE VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve Sayın mahkemenizce re’sen takdir edeceği nedenlerle;

 

Müdafisi olduğumuz şüpheli Abdullatif ***** hakkında verilen tutuklama kararın İTİRAZEN KALDIRILMASI ile ŞÜPHELİNİN Bİ HAKKIN SALIVERİLMESİNİ,

 

Sayın Mahkemede aksi kanaat hasıl olur ise CMK m.109 ve diğer hükümler gereğince tutuklama tedbirinin ADLİ KONTROLE çevrilmesini,

 

Saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz. 19/07/2023

 

              Sanık Müdafii

                   Av. Gizem Gül UZUN

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com