• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

MAHKEME KARARI OLMASA DAHİ ÇOCUK GÖRÜLEBİLİR Mİ?

Eşlerden birinin istemi üzerine çocuğun eşlerden birisine bırakılmasına aile mahkemesi tarafından karar verilmemiş olsa bile fiili durumu benimseyen eş ortak çocukla tedbiren kişisel ilişki kurulmasını isteyebilir.

“..Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.(TMK. md. 197/1)

 

Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır. (TMK. md. 197/4)

 

Davacı koca 24.02.2008 doğumlu ikiz çocukları Ceren ve Cemre ile tedbiren kişisel ilişki kurulmasını istemiştir. Tedbiren de olsa kişisel ilişki düzenlenirken küçüklerin ve tarafların durumları değerlendirilmeli, kişisel ilişki babalık ve analık duygularının tatmini yamnda küçüklerin bedeni ve fikri gelişimlerini olumsuz yönde etkilememelidir.

 

O halde mahkemece yapılacak iş; duruşma açılarak tarafların gösterecekleri deliller toplanıp, gerektiği takdirde uzman görüşü de alınarak sonucu uyarınca bir karar vermekten ibarettir. Açıklanan yönler gözetilmeden evrak üzerinde eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.” (Y2HD, 10.10.2008, 9467-13057)

 

GİZEM UZUN HUKUK BÜROSUNUN KARARA İLİŞKİN YORUMU;

 

Eşlerden biri normal şartlar altında kişisel ilişki yönünde mahkeme kararı yoksa çocuğu göremez. Ancak çocuğu yanında bulunduran taraf mahkeme kararı olmasa dahi kendi rızasıyla çocuğu fiilen teslim edip velayet hakkı kendisinde bulunmayan tarafa gösterebilir.

 

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com