• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

KİŞİNİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA KYOK İTİRAZ DİLEKÇESİ

SİVAS SULH CEZA HAKİMLİĞİNE 

 

SORUŞTURMA NO : 2023/****

 

TAKİPSİZLİK KARARINA

İTİRAZ EDEN MÜŞTEKİ : 

 

ADRES : 

 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül Uzun

        Sahabiye Mah. Teoman Sok. Avukatlar İş Hanı Bina No:9 Kat:5 Daire No:501 Kocasinan/ KAYSERİ

 

ŞÜPHELİ : 

 

KONU : Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2023/**** Soruşturma, 26/09/2023 tarihli kararı ile verilen Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararına itirazlarımızın sunumudur.

 

SUÇ : Sesli Yazılı veya Görüntülü Bir İleti İle Hakaret, Basit Tehdit, Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma

 

AÇIKLAMALAR :

 

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunmuş olduğumuz şikayet dilekçemiz üzerine şüpheli hakkında başlatılan 2023/**** Soruşturma numaralı dosyamızda 26/09/2023 tarihinde CMK madde 172/1 gereği Kovuşturmaya Yer Olmadığına dair karar verilmiştir. İş bu karar usul ve yasaya aykırı olup bu hususta itirazlarımızı sunma gerekliliğimiz hasıl olmuştur. Şöyle ki;

 

"Soruşturma evresinin asıl yetkilisi olan Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hâli öğrenir öğrenmez ceza muhakemesinin temel amacı olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için soruşturmaya başlayacaktır. Cumhuriyet savcısının görevi maddi gerçeği ortaya çıkartmak ve adil bir yargılama yapılması için gerekli araştırmayı yaparak şüphelinin lehine veya aleyhine olan bütün delilleri toplamaktır." (Ceza Genel Kurulu 2016/984 E. , 2020/400 K.)

 

Hukukumuzda, soruşturmanın amiri ve tek yetkilisi savcı olup, gerekli tüm delil ve araştırma yolları kullanıldıktan sonra soruşturma hakkında karara varılmaktadır. Ancak iş bu soruşturma dosyasında gerekli inceleme ve araştırma tamamlanmamıştır. Kaldı ki, daha başka araştırmaya gerek olmadan dahi iş bu ekte sunulan deliller ile kamu davası açmaya dair yeterli şüphe oluşmuştur.

 

Ceza Muhakemesi Kanununun 172. Maddesinin ilk fıkrasına uyarınca; Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verebilecektir.

 

İş bu fıkranın gerekçe ise ”Yeterli delil bulunmaması veya keyfiyetin takibe değer görülmemesi hâlinde, takipsizlik kararı verilmesine dair hüküm yer almaktadır. Tasarı ilk olarak bu işlemi belirlemek üzere “kovuşturmaya yer olmadığına dair karar” terimini getirmiştir. Soruşturma evresinden kovuşturmaya geçip geçmeme söz konusu olduğundan bu terim değişikliği uygun görülmüştür. Madde ayrıca kamu davasının açılması için şüpheyi haklı kılacak yeterlikte ve kuvvette delil, iz, eser ve emarenin elde edilmemesi ölçütünü kullanmaktadır. Yeterli kuvvette makul şüphe bulunduğu anlaşılacak olursa, kovuşturma evresine geçilecektir” şeklindedir.

 

Kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememiş olsa dahi bunun nedeni savcılık makamının gerekli tüm delil ve araştırma yollarını kullanmamasıdır. Şüpheli şahsın eylemlerini adeta dozunu arttırarak sürdürdüğü de göz önüne alındığında verilen kararın hak arama hürriyetine de uygun düşmediği açıkça ortadadır. Dilekçemizde de belirttiğimiz üzere Emsal **** ve Hattın Sahibi Bünyamin **** hakkında Kovuşturmaya Yer Olmadığına dair Karar verilmesi usul ve yasaya aykırı, açıkça hakkaniyetten uzaktır.

 

Yukarıda belirttiğimiz üzere dosyaya konu olaylar hakkında etkin bir soruşturma yürütülmeden doğrudan Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar verilmiş olması usule ve yasaya aykırıdır. Şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açılması gerekirken, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

 

Arz ve izah olunan sebepler ile itirazımızin kabulüyle, Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 26/09/2023 tarihli 2023/**** Soruşturma numaralı kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının kaldırılmasına ve şüpheli  hakkında KAMU DAVASI AÇILMASINA KARAR VERİLMESİNİ saygılarımızla vekaleten talep ederiz.

 

SONUÇ VE İSTEM    :

 

Yukarıda açıklanan nedenler ve resen gözetilecek hususlar çerçevesinde itirazımızın kabulüyle, Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 26/09/2023 tarihli 2023/**** Soruşturma  numaralı kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının itirazen kaldırılmasına ve ilgili dosyada iddianame düzenlenerek KAMU DAVASI AÇILMASINA KARAR VERİLMESİNİ saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.04.10.2023

 

                                                                                                                                KARARA İTİRAZ EDEN

                                                                                                                                 MÜŞTEKİ VEKİLİ

                                                                                                                                  Av. Gizem Gül UZUN

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com