• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

İŞÇİLİK ALACAKLARI İÇİN İHTARNAME ÖRNEĞİ

İHTARNAME

 

 

İHTAR EDEN             : 

 

ADRES               : 

 

VEKİLİ               : Av. Gizem Gül UZUN 

 

 

İHTAR EDİLEN         : *** İŞ MAKİNALARI

 

VERGİ KİMLİK NO : 

 

ADRESİ                       :

 

KONU               : Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, maaş alacağı, fazla mesai ücreti alacağı, yıllık izin ücreti alacağı, dini ve resmi tatil ücreti alacağının ödenmesine ilişkindir.

 

AÇIKLAMALAR       : 

 

1- Müvekkilimiz, tarafınızda 20/09/2022 tarihinden itibaren ... elemanı olarak çalışmaktadır.

 

2- Şirketiniz tarafından müvekkilimizin iş sözleşmesi haksız, dayanaksız ve tek taraflı olarak 27/02/2023 tarihinde feshedilmiştir.

 

3- Müvekkilimiz şirketinizde çalıştığı beş aylık süreç içerisinde sabah yedi akşam yedi olmak üzere günde toplam on iki saat boyunca çalıştırılmıştır. Hatta ve hatta bazı günler müvekkilimiz akşam dokuza kadar çalıştırılmıştır. Keza müvekkilimiz yasal çalışma saati olan günlük sekiz saatin üzerinde tarafınızca çalıştırılmıştır. Ayrıca tarafınız, müvekkilimize fazladan çalıştırıldığı saatler için mesai ücreti dahi vermemiştir.

 

4- Müvekkilimizin tarafınızda çalıştığı süre boyunca şirketiniz müvekkilimize maaş bordrosu imzalatmamıştır. Keza bununla kalmayıp şirketiniz müvekkilimizi asgari ücretli bir çalışan olarak göstermiş ve müvekkilimizin sigorta primlerini de bu gösterilen asgari ücret üzerinden yatırmıştır. 2022 yılının asgari ücret tarifesi 5.500,00 TL iken müvekkilimizin aldığı maaş 12.000,00 TL'dir. Keza 2023 yılının asgari ücret tarifesi 8.500,00 TL iken müvekkilimizin aldığı maaş 16.000,00 TL'dir. Şirketiniz müvekkilimizin maaşını sigorta priminde asgari ücret üzerinden göstererek müvekkilimize hak kaybı yaşatmıştır. 

 

5- 2023 yılının ocak ayında müvekkilimiz iş yerinizde kaza geçirmiş ve bir ay rapor almıştır. Müvekkilimizden kırık kolu ile çalışmasını aksi halde maaşını alamayacağını söyleyerek şirket sahibi Kerim Dal, müvekkilimizi raporlu olduğu halde çalıştırılmaya zorlamıştır. Müvekkilimizin kolu alçıdan çıktıktan sonra müvekkilimizin bileği tam iyileşmediği için yedi gün daha doktor raporu almıştır. Şirketiniz ise müvekkilimizi bu yedi günün sonunda haksız yere işten çıkarmıştır. Müvekkilimiz kızının bursu için kendi maaş bordrosunu sizden talep ettiği zaman ise şirket sahibi Kerim Dal, müvekkilimize WhatsApp uygulaması üzerinden hakaretler savurmuştur.

 

6- 4857 sayılı İş Kanunu’ nun 32. maddesinde “İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

7- Yapılan bu haksız fesih nedeniyle  işçi müvekkilimiz Musab Cesur adına doğmuş olan; kıdem ve ihbar tazminatı alacağımızı, maaş alacağımızı, yıllık izin ücreti alacağımızı, dini ve resmi tatil ücreti alacağımızı, fazla mesai ücreti alacağımızı, sosyal haklardan kaynaklanan (yol, yemek ve asgari geçim indirimi) alacağımızı …. gün içinde tarafımıza ödemenizi, aksi takdirde alacakların tahsili için hukuksal yollara başvuracağımızı, ileride açılması muhtemel davalarda yargılama giderleri ve vekalet ücretinin de tarafınıza yükleneceğini ihtaren bildiriyoruz. 28/07/2023

 

TALEP ve SONUÇ     : Fazlaya ilişkin talep ve dava haklarımız saklı kalmak kaydı ile 4857 Sayılı İş Kanununun 24/II. maddesi uyarınca iş akdini haklı nedenlerle derhal feshettiğimizi, iş akdinin tarafımızca haklı nedenle feshi nedeniyle kıdem tazminatının, fazla mesai ücretlerinin, UBGT ücretlerinin, hafta tatili ücretlerinin, yıllık izin ücretlerinin, AGİ alacağının ve diğer işçilik alacaklarının gerçek ücreti üzerinden hesaplanarak tarafıma ait ……… iban numaralı ….. hesabına 3 (üç) gün içinde ödenmesini, aksi takdirde her türlü yasal hakkımızı kullanacağımızı, yargılama gideri ve vekâlet ücretinin tarafınıza yükletileceği hususunu ihtar ederiz.

 

SAYIN NOTER; 

 

İşbu üç nüshadan ibaret ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğine, bir nüshasının muhataba tebliğ şerhi verildikten sonra tarafıma iadesine ve bir nüshasının da dairenizde hıfzına müsaadelerinizi rica ederim.

 

            İhtar Eden Vekili

                     Av. Gizem Gül Uzun

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com