• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Görevi Kötüye Kullanma Suçu Savunma Dilekçesi

                             ŞANLIURFA ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE

 

DOSYA NO                                       :

 

SANIK                                               : ************************

 

MÜDAFİİ                                          : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                        Sahabiye Mah., Teoman Sk., Avukatlar İş Hanı, Bina No:9,                                                                          Kat:5, Daire No:501, Kocasinan/ KAYSERİ

 

 

SUÇ                                                    : Görevi kötüye kullanma

 

KONU                                                : Savunma dilekçemizin verilmesinden ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR                             :

 

Müvekkil, Temmuz 2018 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı kapsamında Şanlıurfa'ya atanmış, 18/03/2019 tarihinde ise Şanlıurfa 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevini icra etmeye başlamıştır. Akabinde ise müvekkil, Şanlıurfa'dan Fırat Kalkan Harekat Bölgesinde görevlendirilmiştir. Müvekkil, mesleğini icra ederken müvekkil hakkında 02/06/2023 tarihli ve O-27226093-182-1473**** numaralı "Soruşturma izni verilmesi kararı" verilmiştir. 

 

Soruşturma kararı incelendiğinde müvekkilin söz konusu "kirpi-1" askeri aracına ait muhteviyatları 18/03/2019 tarihinde tam ve eksiksiz teslim aldığı iddia edilmiştir. Ancak müvekkile, askeri aracın devir teslimi 20/03/2019 tarihinde yapılmıştır. Müvekkil, şahıstan aracı aldığında araçta jammer kontrol ünitesinin ve muhteviyatının eksik olduğunu fark etmiştir. Bunun üzerine müvekkil, Ulş. Uzm. Çvş. Emre ***'ya bu kontrol ünitesi ve muhteviyatının nerede olduğunu sorduğunda "depoda" cevabını almıştır. Yine müvekkilin, Emre *** ile yapmış olduğu bu görüşmeye dair WhatsApp mesaj kayıtları bulunmaktadır. Keza mesaj kayıtlarında Emre Kaya, açık bir şekilde kendisi soruşturma konusu aracı müvekkile teslim ederken kaybolan parçaların zaten araçta olmadığını belirtmiştir. Buna rağmen müvekkil hakkında  02/06/2023 tarihli ve O-27226093-182-1473**** numaralı "Soruşturma izni verilmesi kararı" verilmiştir. Soruşturma kararının verilebilmesi için gerekli ön inceleme usul ve yasaya aykırı şekilde yapılmıştır. Gereken tahkikatlar eksik yapılmıştır. İdari soruşturmanın yürütülmesine dayanak oluşturan ön inceleme evrakının Sayın Mahkemeniz tarafından celbini talep ederiz. Soruşturma kararı Askeri Ceza Kanunu m.130 gereğince verilmiştir. 

 

 

Hizmete mahsus eşyayı tahrip ve terk ve kaybedenler:

Madde 130 – (Değişik: 22/3/2000-4551/26 md.)

Askeri eşyayı kasten terk veya kısmen yahut tamamen tahrip eden, özürsüz kaybeden veya harabolmasına sebebiyet veren veya özel menfaati için kullanan asker kişiler, eşyanın değeri,

önemi, meydana gelen hasarın miktarı ve fiilin işleniş şekline göre üç aydan iki seneye kadar

hapis cezası ile cezalandırılırlar.

Suç konusu eşya; silah, mühimmat, savaş aracı veya gereci ise ceza artırılır.

Kaybedilen, kasten terk veya kısmen yahut tamamen tahrip edilen veya harabolmasına sebebiyet verilen eşyanın ödettirilmesine de ayrıca hükmolunur.

 

Müvekkil hakkında "Kirpi-1" isimli askeri araçta yer alan jammer kontrol ünitesi ve muhteviyatının eksik olması sebebiyle yukarıda belirtili tarih ve numaralı soruşturma başlatılmıştır. . Aynı zamanda müvekkil hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.257'de yer alan "Görevi Kötüye Kullanma Suçu" ndan soruşturma başlatılmış ve Sayın Mahkemenizce iddianame kabul edilerek müvekkilin kovuşturulmasına başlanması sebebiyle işbu savunma dilekçesini verme zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Müvekkil hakkında "Görevi Kötüye Kullanma" suçundan yapılan yargılama haksız ve hukuka aykırıdır. Şöyle ki;

 

Görevi kötüye kullanma

 

Madde 257- (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 

(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

 

(3) (Mülga: 2/7/2012-6352/105 md.)

 

 TCK'nın "Görevi Kötüye Kullanma" suçuna ilişkin yürürlükte bulunan kanun maddesi gereğince, görevi kötüye kullanma suçu değerlendirilirken sadece fiil ya da ortaya çıkan sonucun oluşması yeterli görülmemektedir. Söz konusu suç, görevi kötüye kullanmanın hangi niyetle yapıldığı hususunda bir hukuka aykırılık varsa cezalandırılmaktadır. Söz konusu suç sebebi ile müvekkilin cezalandırılabilmesi için kanunda aranan, "kişilerin mağduriyetine sebep olma", "kamunun zararına neden olma" veya "kişilere haksız menfaat sağlama" gibi zarar sonuncunun doğması şartları aranmaktadır. Ancak idari soruşturmaya konu fiilin müvekkil tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin iddiaları kesinlikle kabul etmemekle beraber, söz konusu fiil müvekkil tarafından gerçekleştirilmiş olsaydı dahi söz konusu olayda kamuya ilişkin bir zarar meydana gelmediğinden ve müvekkilin kendisine veya başkasına yönelik haksız bir menfaat sağlama amacı olmadığından ilgili suçun kanunda aranan unsurları oluşmamıştır.

 

Zira yukarıda da defaatle belirtmiş olduğumuz üzere müvekkil "kirpi-1" isimli askeri aracı teslim almadan önce jammer kontrol ünitesi ve muhteviyatı zaten eksik bulunmaktadır. Söz konusu askeri teçhizatın kaybolması ile müvekkilin askeri aracı teslim alması arasında illiyet bağı bulunmamaktadır. Söz konusu savunmamız müvekkilin Ulş. Uzm. Çvş. Emre *** ile yapmış olduğu WhatssApp mesaj kayıtlarında da sarih olarak görülecektir. İlgili mesaj kayıtları Sayın Mahkemenize sunulacaktır. Suçun maddi unsurlarından "fiil" müvekkil tarafından gerçekleştirilmemiştir. İlgili askeri teçhizatın kaybolması fiili, müvekkil tarafından gerçekleştirilmediğinden, müvekkil üzerine atılı suçu kabul mümkün değildir. Suçun oluşması için gereken maddi unsurlar yerine gelmemiştir. İşbu sebepten müvekkilin BERAATİNE KARAR VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

 

İşbu sebepten müvekkil hakkında Sayın Mahkemeniz tarafından "BERAAT" kararı verilmesi gerekmektedir. Söz konusu fiilin müvekkil hakkında işlendiğine yönelik iddiaları kabul etmemekle beraber, eğer Sayın Mahkemeniz aksi kanaatte olacak olursa müvekkil lehine hüküm kurulmasını talep ederiz.

 

SONUÇ VE İSTEM                         :

 

Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerden ötürü Sayın Mahkemenizden,

 

 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı tarafından 02/06/2023 tarihli ve O-27226093-182-14737*** numaralı "Soruşturma izni verilmesi kararı"  verilmesine ilişkin ön inceleme evraklarının Sayın Mahkemeniz tarafından celbini,

 

Müvekkil hakkında BERAAT  kararı verilmesini,

 

Sayın Mahkemeniz aksi kanaatte ise müvekkil lehine olan hükümlerin uygulanmasını,

 

Yargılama giderleri ve karşı vekalet ücretinin karşı tarafa tahmilini,

 

Saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

                                                                                                                                   MÜDAFİİ VEKİLİ

                                                                                                                                 Av. Gizem Gül UZUN

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com