• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

GEÇİCİ VELAYET TALEBİ İÇİN DİLEKÇE ÖRNEĞİ

                                          KAYSERİ 6. AİLE MAHKEMESİNE

 

DOSYA NO                                        : 2023/7*** E.

 

DAVACI-KARŞI DAVALI                   :

 

VEKİLİ                                               : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                     

 

DAVALI-KARŞI DAVACI                   :                                                                                     

 

VEKİLİ                                               :

 

KONU                                                  : Müşterek çocuk Alpaslan ***************'nın geçici velayetinin İVEDİLİKLE kurulmasına ilişkin talebimizi içerir dilekçemizdir.

 

AÇIKLAMALAR                               :

 

Taraflar arasında Sayın Mahkemenizin yukarıda numarası belirtili olan birleştirilmiş dosyasında derdest nitelikli boşanma davası bulunmaktadır. İşbu boşanma davası kapsamında taraflar arasında uyuşmazlık konusu olan hususlardan biri ise, tarafların müşterek çocuğu olan Alpaslan ************'nın velayetidir. 

 

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun, "Geçici Önlemler" başlıklı 169. Maddesi uyarınca;

 

III. Geçici önlemler

Madde 169- Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince

gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların

bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır.

 

Denilmekte olup; müşterek çocuk Alpaslan BAYKARA'nın geçici velayeti hakkında aşağıda belirtmiş olduğumuz nedenler gereği İVEDİLİKLE hüküm kurulması gerekmektedir. 

 

Alpaslan *******, 2022 doğumludur ve yaklaşık 1 yaşındadır. Müşterek çocuk, anne bakımı, gözetimi ve ilgisine muhtaçtır. Beslenmesi annesi tarafından emzirilerek gerçekleştirilmektedir. 

 

Ayrıca müşterek çocuğun kreş, ana sınıfı, gibi yakın zamanlarda gerçekleştirilmesi muhtemel eğitimleri alabilmesi için İVEDİLİKLE geçici velayetinin tayin edilmesi elzemdir.

 

Müvekkilin resmi işlemlerde sıkıntı yaşamaması ve müşterek çocuğun sosyal yardımlardan faydalanabilmesi adına, geçici velayetin kurulmuş olması gerekmektedir. Zira müvekkilin babası vefat etmiştir. Müvekkil ise çalışmamaktadır. Yani ev hanımıdır. Müvekkil, aile desteğinden ve gelirden yoksundur. Devletten alacağı sosyal yardımlar sayesinde geçimlerini sağlamaları gerekmektedir. İşbu sebeple Sayın Mahkemenizce, halen anne bakımı ve ilgisine muhtaç olan müşterek çocuk Alpaslan *********'nın geçici velayetinin müvekkil lehine kurulması uygun görüldüğü takdirde, müvekkil ve müşterek çocuk, sosyal yardımlardan faydalanmak suretiyle geçimlerini sağlayabilecek; müşterek çocuğun ikamet gibi resmi işlemleri kolaylıkla halledilebilecektir. 

 

Küçük yaşta olan ve hastalanması kuvvetle muhtemele olan müşterek çocuğun sağlık hizmetinden yararlanması bu yolla mümkün olabilecektir. Ayrıca müşterek çocuğun yakın zamanda kreş, ana sınıfı, ilerleyen zamanlarda ise ilkokul öğrenimi alabilmesi için okul kaydının yapılması gerekmekte olup; müşterek çocuğun eğitim hizmetinden faydalanabilmesi için geçici velayetinin müvekkil lehine tanınması gerekmektedir. 

 

Zira müvekkil, ilgili bir anne olarak çocuğunun eğitim, sağlık gibi bakım ve yükümlülüklerini üstlenmek konusunda istekli ve heveslidir. Bir anne olarak müvekkilin, müşterek çocuk Alpaslan ************'nın bakımı, gözetimi, eğitimi ve sağlığı ile daha yakından ve daha iyi şekilde ilgileneceğinin kabulü ile müşterek çocuğun şimdilik geçici velayetinin müvekkil lehine kurulmasının daha isabetli olacağını düşünmekteyiz. 

 

Davalı- karşı davacı baba Hüseyin ***********, Şırnak'ın Silopi İlçesinde kıdemli uzman çavuş olarak görev yapmaktadır. Davalı, ağır iş koşullarında çalışmakta olup; 1 yaşında olan müşterek çocuk Alpaslan **************'nın velayetten kaynaklanan sorumluluklarını üstlenebilecek yaşam koşullarına sahip değildir. Müşterek çocuğun geçici velayetinin müvekkile verilmesi durumunda, bir anne olarak müvekkilin müşterek çocukla birebir ilişki kurabileceği açıktır. Belirttiğimiz koşullarda müşterek çocuğun geçici velayetinin müvekkile bırakılması, çocuğun üstün menfaatleri gereğidir. 

 

HUKUKİ NEDENLER                    : 4721 sayılı TMK, 6100 sayılı HMK ve yasal sair tüm mevzuat

 

HUKUKİ DELİLLER                      : Tarafların sosyal ve ekonomik durum araştırması

                                                                         Nüfus kayıtları

                                                                         Kayseri 6. Aile Mahkemesinin 2023/757 E. Sayılı                                                                                         dosyasında yer alan tüm bilgi, belge ve deliller ile yasal sair tüm deliller

 

SONUÇ VE İSTEM                          :

 

Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re'sen gözetilecek nedenlerle;

 

Tarafların müşterek çocuğu Alpaslan *************'nın geçici velayetinin İVEDİLİKLE müvekkile verilmesine karar verilmesini, 

 

Yargılama giderleri ile karşı vekalet ücretinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini,

 

Saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz. 14/11/2023 

 

 

                                                                                                        DAVACI- KARŞI DAVALI VEKİLİ

                                                                                                                    Av. Gizem Gül UZUN

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com