• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

ÇOCUK TESLİMİNE AYKIRI DAVRANMA ŞİKAYET DİLEKÇESİ

                                                                      KAYSERİ 7. AİLE MAHKEMESİNE

 

HAK SAHİBİ 

(ŞİKAYET EDEN)                            :        

                                                                         

VEKİLİ                                              : Av. Gizem Gül UZUN

                                                             

YÜKÜMLÜ 

(ŞİKAYET OLUNAN)                      :

 

DAVA KONUSU                               :  01/10/2022 tarihinden itibaren müvekkilin müşterek çocukla kişisel ilişki kurması şikayet olunan tarafından engellenmektedir. 

 

TARİH                                                : 01/10/2022 tarihinden itibaren işbu şikayet yargılamasına                                                                              tarafımızca başvurulan tarihe kadar

 

AÇIKLAMALAR                              :

 

Müvekkil ile şikayet olunan 19/09/2022 tarihinden itibaren fiili olarak ayrı yaşamaktadır. Müşterek çocuk, fiili ayrılığın gerçekleştiği tarihten 01/10/2022 tarihine kadar müvekkil ile birliktedir. Müvekkil müşterek çocuğu Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından onaylı Talas Mevlana ************* 4-6 yaş arası Kuran Kursuna göndermiştir. İlgili kurs müşterek çocuğun hem eğitimine katkıda bulunmakta hem de müşterek çocuğun sıkıntılı boşanma sürecinden etkilenmesini önlemektedir. 

 

Müvekkil, şikayet olunan her istediğinde müşterek çocuğu gerek telefonda görüntülü görüşme yoluyla gerekse de yüz yüze olacak şekilde göstermekten imtina etmemiştir. Müvekkil bu süreçte her şeyden önce müşterek çocuğun baba sevgisi ve ilgisinden yoksun kalmamasını önemsemiştir. 

 

Şikayet olunan 01/10/2022 tarihinde müşterek çocuk şikayet olunana gitmek istememektedir. Müvekkil, bunun üzerine şikayet olunana "Zeynep şu an da seninle gelmeye hazır değil. Seninle gelmek istediği bir zamanda Zeynep'i almaya gelsen daha doğru olur." demiştir. Ancak şikayet olunan müşterek çocuğu alma konusundaki ısrarına devam etmiş; müşterek çocuğu müvekkilin kucağından almak üzere müvekkili çekiştirmiştir. Olaya ilişkin tanık beyanları dosyaya delil olarak da sunduğumuz Kayseri 6. Aile Mahkemesinin 2022/*** E. Sayılı dosyasında yer almaktadır. Sayın Mahkemenize ilgili dosya sunulmuştur.

 

Şikayet olunan, müşterek çocuğu "pazartesi kursuna getiririm." diyerek müvekkilden çekip almıştır. Müvekkil ve ailesi müşterek çocuğun daha fazla korkmaması adına durumu sessizlikle karşılamıştır. 

 

Ancak şikayet olunan, verdiği sözü yerine getirmemiştir. Müvekkil, çocuğunu uzun süreler görememiştir ve halen de görememektedir. Şikayet olunan kendi hırsı ve müvekkile yönelik intikam duygusu sebebiyle müşterek çocuğun eğitimine dahi engel olmuştur.

 

Müvekkil 01/10/2022 tarihinden bu yana müşterek çocuğu yalnızca 7 ekim, 16 ekim ve 7 ocak tarihlerinde görebilmiştir. Anılan tarihlerde şikayet olunan müşterek çocuğu "gel ben sana kinder alacağım." diyerek yanına çağırmış ve müvekkille müşterek çocuğun görüşmesini baltalamaya uğraşmıştır.

 

Müvekkil müşterek çocukla görüşmeye gittiği anlarda müşterek çocuğun sürekli olarak ağlamasına ve kendinden uzaklaşmasına ilk başlarda anlam verememiştir. Müvekkil sonradan anlamıştır ki müşterek çocuk, şikayet olunan tarafından kendisine karşı doldurulmaktadır. Söz konusu iddiamızın haklılığı 31/03/2023 tarihli 2023/** ADM dosya numaralı Sosyal İnceleme Raporu'nda yer alan şu ifadelerle ispatlanmıştır;

 

"müşterek çocuk Zeynep 2018 doğumludur. Fiziksel ve zihinsel gelişiminin yaşına uygun olduğu, sağlık probleminin olmadığı, sezaryen doğumla dünyaya geldiği, anne sütü aldığı bilgileri edinilmiş olup görüşme esnasında çocuğun yaşına uygun olmayan ifadelerinin olduğu, görüşme başlangıcında odadan babasının çıkmasını istemediği, sonradan babasının odadan çıktığı, çocuğun sorulan sorular karşısında agresif hareketler sergilediği, yanında yaşadığı ebeveynin etkisi altında kalmış olabileceği gözlemlenmiştir.....

....tarafımızca sorulan sorulara "öyle söylersem beni anneme vereceksiniz biliyorum, çocuk annesinde mi kalacak babasında mı kalacak onun için soruyorsunuz., pedagogsunuz siz."

 

SİR raporuna ait kesitte sunulduğu üzere müşterek çocuğun  şikayet olunanın etkisi altında kalmış olabileceğine yönelik beyanlar mahkeme tarafından bilirkişi olarak tevdi edilen pedagog, psikolog gibi çocuk psikolojisine yönelik uzmanlık dallarına sahip bilirkişilerce rapora sunulmuştur. Müşterek çocuğun "pedagog" kelimesini yaşı ve bilgisi itibariyle telaffuz edemeyeceği Sayın Mahkemenizin de takdirindedir. 

 

Keza yine aynı raporun devamında şu ifadelere yer verilmektedir;

 

"taraflarla yapılan görüşmede davacının, evlilik ve ayrılık sürecinde davalının müşterek çocuğa şiddet uyguladığına, müşterek çocuğun boğazını sıkıp nefessiz bıraktığına ve yaşanan bu olay sonucunda müşterek çocuğun boğazında morluklar oluştuğuna dair iddialarının olduğu, davacının, davalı ile yapmış olduğu telefon görüşmelerini ve mesajlarını kayıt altına aldığını, davacının çocuğa şiddet uyguladığına dair konuşmaların olduğunu beyan ettiği fakat davacının çocuğun boğazını sıkmasından dolayı çocuğun boğazının morarmış olmasını beyan etmesine rağmen herhangi bir fotoğraf, darp raporu veya suç duyurusu ile yaşanan olayı kanıtlayamadığı, aynı zamanda evlilik sürecinde davalının çocuğa şiddet uyguladığını iddia etmesine rağmen evliliğini sürdürme noktasında çabaladığını beyan etmesi ve evlilik sürecinde şiddet olayına yönelik herhangi bir önlem almaması, davacının, davalı annenin müşterek çocuğa şiddet uyguladığına dair iddialarına yönelik şüphe oluşturmaktadır.

 

Söz konusu raporlardan da anlaşılacağı üzere şikayet olunanın müvekkil hakkında derdest olan boşanma davası sırasında öne sürdüğü şiddet iddiaları yerinde değildir. Şikayet olunan müvekkile yönelik haksız ve mesnetsiz olarak, çocuğa yönelik şiddet iddialarını gündeme getirerek müvekkilin çocukla kişisel ilişki kurmasını engellemektedir. 

 

Öyle ki şikayet olunan müşterek çocuğu, "annem beni dövdü, boğazımı sıktı, beni yere fırlattı, ben nefessiz kaldım." gibi sürekli tekrarlanan tipte cümlelerle manipule etmiştir. Müşterek çocuk, şikayet olunanın korkutmasının etkisinde bu cümleleri sarf etmektedir. 

 

Şikayet olunan haksız iddialarını öyle bir boyuta vardırmıştır ki 22/03/2023 tarihli şikayet dilekçesi ile Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığını haksız şekilde harekete geçirmiş. Başsavcılıkça  2023/16*** numaralı soruşturma  dosyası açılarak müvekkil hakkında haksız tahkikat yapılmasına sebebiyet vermiştir. ÖYLE Kİ hazırlanan iddianame Kayseri 7. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmiştir. 

 

Ceza kovuşturması bakımından ilgili mahkemeye iftira suçundan şikayette bulunma hakkımız saklı tutulacak şekilde savunmamız sunulacaktır.

 

Kayseri 6. Aile Mahkemesinin 2022/*** E. Sayılı dosyasının 04/04/2023 tarihli, 2 numaralı celsesine ait duruşma tutanağında;

"tedbiren geçici velayeti davacı birleşen dosya davalısına müşterek çocuk Zeynep ile davalı birleşen dosya davacısı ********** arasında her ayın 1. Ve 3. Haftası cumartesi günü saat 10:00 ile pazar günü saat 18.00 arasında, dini bayramların 2. Günü saat 10.00 ile 3. Günü saat 14.00 arasında tedbiren kişisel ilişki tesisine karar verildi."

 

Mahkeme hükmüne göre müvekkil ile müşterek çocuk arasında kişisel ilişki kurulmuştur. Şikayet olunan müşterek çocuğu fiilen teslim aldığı 01/10/2022 tarihinden beri müvekkile göstermemekle kalmamış; mahkemenin kişisel ilişki tesis ettiği hükmüne de aykırı davranarak müşterek çocuğun adli destek ve mağdur hizmetlerinde yapılan görüşmelerde müvekkili görmesine engel olmuştur. Şikayet olunan her ne kadar müşterek çocuğu adli destek ve mağdur hizmetlerinde görüşmeye getirse de çocuğu doldurduğundan müşterek çocuk, şikayet olunanın etkisi ve baskısı altında kalarak müvekkille görüşmeyi reddetmektedir. İşbu açıkladığımız sebeplerden ötürü müvekkille müşterek çocuk arasında kişisel ilişki tesisi sağlanamamıştır.

 

Çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesi

MADDE 41/C- (Ek:24/11/2021-7343/41 md.)

 

(3) Yükümlüyle irtibat kurulamaz veya yükümlü çocuğu getirmeyeceğini beyan ederse

yahut belirlenen yere getirmezse müdürlük, derhâl yükümlüye, çocukla kişisel ilişki

kurulmasına dair bir teslim emri gönderir. Emir, 7201 sayılı Kanun hükümlerine göre

yükümlüye tebliğ edilir. Bu emirde aşağıdaki hususlar yer alır:

a) İlam veya tedbir kararında belirtilen gün ve saatte, gün ve saatin belirtilmemesi

hâlinde müdürlük tarafından belirlenen gün ve saatte çocuğu emirde belirtilen yere getirmek

zorunda olduğu.

b) Çocuğu emirde belirtilen yere getirmesine engel teşkil edecek derecede haklı bir

mazereti varsa teslim gününden önce müdürlüğe bildirimde bulunarak çocuğun müdürlükçe

alınmasını talep etmesi gerektiği.

c) İlam veya tedbir kararı kapsamında emrin tebliğinden sonraki dönemde de (a) ve (b)

bentlerindeki yükümlülüğünün devam edeceği, bunun için yeniden emir çıkarılmayacağı.

d) Emrin gereğinin yerine getirilmemesi hâlinde disiplin hapsiyle cezalandırılacağı.

e) Yerleşim yeri veya iletişim bilgilerinin değişmesi hâlinde yeni adres veya iletişim

bilgilerinin müdürlüğe derhâl bildirilmesi gerektiği.

f) Müdürlükçe yapılan iş ve işlemlere karşı, öğrenme veya tebliğ tarihinden itibaren bir

hafta içinde, işlemi yapan müdürlüğün bulunduğu yer aile mahkemesine şikâyette

bulunulabileceği.

 

Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir

kararlarının yerine getirilmesine muhalefet

MADDE 41/F- (Ek:24/11/2021-7343/44 md.)

 

(2) Çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine

getirilmesine ilişkin teslim emrine aykırı hareket edenler ile emrin gereğinin yerine

getirilmesini engelleyenler, bir ay içinde yapılacak şikâyet üzerine, üç günden on güne kadar

disiplin hapsiyle cezalandırılır.

 

Yukarıda anılan madde hükümleri uyarınca ve arz ve izah ettiğimiz sebeplerden ötürü şikayet olunanın 10 günden aşağı olmamak üzere disiplin hapsi ile cezalandırılması talebimiz mevcuttur.

 

HUKUKİ NEDENLER                     : HMK, TMK,TCK,CMK, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve her türlü yasal mevzuat

 

HUKUKİ DELİLLER                      : Kayseri Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü dosya ve tutanakları, teslim emri, irtibat tutanakları

                                                     Arama kayıtları ve HTS kayıtları

                                                     Tanık 

                                                     Kayseri 6. Aile Mahkemesi 2022/*** E. Sayılı dosya

                                                     Bilirkişi, keşif, yemin ve sair her türlü delil

 

SONUÇ VE İSTEM                          : 

 

Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerden ötürü Sayın Mahkemenizce yükümlü aleyhine 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 41/F-2 hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle 10 günden az olmamak üzere disiplin hapsi cezasının tatbik edilmesine karar verilmesini,

 

Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin yükümlü üzerine bırakılmasına karar verilmesini,

 

Müşterek çocuğa İVEDİLİKLE danışmanlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz. 21.09.2023

 

                                                                                         ŞİKAYET EDEN HAK SAHİBİ VEKİLİ

                                                                                                       Av. Gizem Gül UZUN

 

    

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com