Çocuk ile Kişisel İlişkiyi Engellemek Velayetin Değiştirilmesi Sebebidir
Taraflar arasındaki “kişisel ilişki kurma hakkının kaldırılması” davası ile “velayetin değiştirilmesine” ilişkin karşı davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-karşı davacı (baba) tarafından karşı dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Boşanma kararı ile müşterek çocuğun velayeti anneye verilmiş, babayla çocuk arasında kişisel ilişki kurulmuş, karar 11.07.2007 tarihinde kesinleşmiştir.
Velayeti anneye verilen müşterek çocuk S. N. 17.07.2001 doğumludur. Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten kaçınmakla yükümlüdür (TMK.md.324/1). Velayet hakkına sahip olan annenin, babanın çocuk ile kişisel ilişkisini haklı bir sebep olmaksızın engellediği, bu suretle yasal yükümlülüğüne aykırı davrandığı, babanın boşanma kararının kesinleşmesinden sonra, annenin engellemesi ve sürekli olarak kişisel ilişki dönemlerinde çocuğu bulunduğu ortamdan uzaklaştırması sebebiyle kişisel ilişki hakkını kullanamadığı yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Annenin bu tutumu, çocuğun menfaatine aykırıdır. Gerçekleşen bu durum karşısında velayetin anneden alınıp babaya verilmesi gerekirken, yetersiz gerekçe ile karşı davanın reddi
doğru bulunmamıştır. SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 08.09.2014( YARGITAY 2. Hukuk Dairesi 2014/6931 E. , 2014/16774 K. Esas 2012/1040 Karar no:2013/130 08.09.2014 ÇOCUK İLE KİŞİSEL İLİŞKİYİ ENGELLEMEK VELAYETİN DEĞİŞTİRİLMESİ SEBEBİDİR)
GİZEM UZUN HUKUK BÜROSUNUN KARARA İLİŞKİN YORUMU;
Boşanma davasında çocuklar bir çatışmanın ortasında kalabilirler. Bir taraf diğer taraftan almak istediği intikamı çocuğu göstermeme şeklinde bir yöntemle yapabiliyor uygulamada. Ancak velayet hakkı kendisinde olan taraf, velayet hakkını kötüye kullanırsa yani diğer tarafla çocuğun kişisel ilişki tesisine engel olursa, çocuğu göremeyen taraf dava açarsa hakim velayet değişikliği yönünde karar verebilir.