• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

ARAÇ DEĞER KAYBI İÇİN ARABULUCULUK BAŞVURUSU

YOZGAT ADLİYESİ ARABULUCULUK BÜROSUNA

 

 

BAŞVURAN

 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN

 

ADRESİ : 

 

TELEFON : +905524021328

 

KARŞI TARAF :

 

1- Mapfre Sigorta A.Ş 

Torun Center, Fulya Mah. Büyükdere Cad. No:74/D Şişli/İstanbul

MERSIS NO: 0879001886900017

 

2- Tuğba D***** (T.C. No: 66*************)

(Mernis adresine tebligat gönderilmesi talep olunur.)

 

KUSURLU ARAÇ BİLGİLERİ

 

PLAKA NO : 35 ADH ***

 

POLİÇE NO : 410230023****

 

KAZA TARİHİ : 19/08/2023 Saat: 16.40

 

ARABULUCULUK KONUSU

UYUŞMAZLIK                     : BHM 55** plakalı aracın trafik kazasından kaynaklı maddi tazminat, araç değer kaybı tazminatı, hasar onarım bedeli tazminatı, araç mahrumiyet tazminatı talebimizdir.

 

AÇIKLAMALAR  :

 

BHM 55** plakalı araç, müvekkil Hanife ***** adına kayıtlıdır. Kaza anında bu aracı müvekkilin eşi Mümin ***** kullanmıştır. Mapfre Sigorta A.Ş. nezdinde sigortalı olan sürücü Tuğba ****** idaresindeki 35 ADH *** plakalı aracı ile, kaza tespit tutanağında belirli olan Atatürk Bulvarı takiben Deniz Evleri Kavşağından Yeşilyurt kavşağı istikametinde seyir halinde iken, OPET benzinlik ve 201 No'lu sokak yakınında aracın ön kısımlarıyla önünde seyir halinde olan, Sürücü Mümin ***** idaresindeki BHM **** plakalı aracın sürücüsünün yaya geçidinden geçmekte olan yayaya yol vermek için duraklaması sonucunda arka kısımlarına çarpması neticesinde iki araçlı maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. Kaza tespit tutanağı örneği ile kusur tespit evrakları ektedir.

 

Bu kazanın oluşumunda sürücü Tuğba *****'in, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 56/1-c (önlerinde giden araçları belirtilen güvenli ve yeterli mesafeden izlememek -YAKIN TAKİP) maddesini  ihlal ettiği kanaatine kaza yeri incelemesi ve sürücü beyanlarından varılmıştır.

 

Bu kaza nedeniyle Mapfre Sigorta A.Ş. nezdinde sigortalı olan aracın sürücüsü %100 kusurludur. Müvekkilin aracı değer kaybına uğramıştır. Ayrıca müvekkil aracını belirli bir süre boyunca kullanamamıştır. Tarafınızca da bilineceği üzere haksız fiil ile başkasına zarar veren bu zararı tazmin etmek zorundadır. Somut olayımızda araç sürücüsü Tuğba ***** müvekkilin aracına zarar vermiştir.

 

Ekte sunulu ekspertiz raporundan da sarih bir şekilde anlaşılacağı üzere, toplam yedek parça fiyatı 3.677,76 Euro, işçilik 734,27 Euro, toplam boyama 1.518,76 Euro olmak üzere net onarım masrafı 5.930,79 ve %19,00 Kdv 1.126,85 Euro sonuç olarak onarım masrafı toplam brüt olarak 7.057,64 Euro'dur.  Bu rakam dışında müvekkilin aracı değer kaybına uğramıştır, müvekkil aracını bir süre kullanamamıştır ve müvekkilin uzman görüşü aldığı rapor ekte sunulmuştur.

 

Tarafımızca karşı taraf sigorta şirketi olan Mapfra Sigorta A.Ş. başvuruda bulunulmuş ancak herhangi bir cevap alınamamıştır. Karşı taraf şirket sigortalısı aracın sürücüsünün kusurunun tam olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca gerçek zarar ilkesi gereğince tam ve eksiksiz ödeme yapılması gerekmektedir. Ancak müvekkile herhangi bir ödeme yapılmamıştır.

 

Müvekkilin aracı BMW marka ve X5 modelidir. Ayrıca müvekkilin aracının kilometresi 256.775'dir. Aynı zamanda müvekkilin aracında kaza tarihinden önce herhangi bir değişen veya boyalı parça bulunmamakta iken işbu kaza sonrası müvekkilin aracının ağır bir değer kaybına uğradığı açıktır. Müvekkilin aracı kazasız bir araçken, mevcut kaza sebebiyle aracın bir kısım parçaları yenileriyle değiştirilmiş, bir kısım parçaları ise tamir görerek onarılmış olup, aracın gördüğü işbu kapsamlı tamir/onarım/boya/parça değişimi ve TRAMER kayıtlarına işlenen hasar kaydı sebebiyle ikinci el piyasa rayiç değerinde ciddi bir düşüş yaşanacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

 

Karşı taraf şirket sigortalısı aracın sürücüsünün kusurunun tam olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Gerçek zarar ilkesi gereğince tam ve eksiksiz ödeme yapılması gerekmektedir.

 

Müvekkil adına sigorta şirketine başvuru yapılmıştır. Sigorta şirketi tarafından hiçbir şekilde bir ücret ödemesi yapılmamıştır. Bu nedenlerden ötürü de arabuluculuk kurumuna başvurararak müvekkilin zararını talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.

 

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2013/3815 Es. 2013/9854 Kar. sayılı ilamında;

 

“ … aracın hasarsız haldeki rayiç değeriyle kazadan sonraki rayiç değeri belirlenerek aracın kaza sebebiyle uğradığı değer kaybının tespit edilmesi için uzman bilirkişiden rapor alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi …”

 

denilerek, araçta meydana gelen değer kaybının tespiti için, aracın hasarsız haldeki rayiç değerleriyle, kazadan sonraki rayiç değerinin tespitine yönelik bilirkişiden rapor alınması gerektiği belirtilmiştir.

 

Yukarıda izah edildiği şekilde meydana gelen kaza sonucunda müvekkilimizin aracında oluşan değer kaybı ödenmediğinden, araç değer kaybı tutarını karşı taraftan talep etme zorunluluğu doğmuştur.

 

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak üzere, yapılacak olan bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkacak olan araçtaki değer kaybının, karşı taraftan tazmin edilmesi istemiyle arabuluculuğa başvurma zorunluluğu doğmuştur.

 

 HUKUKİ KANITLAR :

 

1-Araca ait fotoğraflar

2-Kaza Tespit Tutanağı

3-Sigorta Poliçesi ve Ruhsat Bilgileri

4-Ekspertiz Raporu

5-Servis Faturası

6-Uzman görüş raporu

7-Kusur ve Maddi Zararların tespiti ve hesabı için bilirkişi incelemesi

8-Yargıtay Kararları

9-Bilirkişi

10-Tanık

11-Yemin

12-Sigortaya Başvuru Evrakları

13-İadeli taahhüt evrakları

 

Ve yasal sair deliller.

 

HUKUKİ SEBEPLER: Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, HMK ve sair yasal mevzuat.

 

TALEP VE SONUÇ    : 

 

BHM 5566 plakalı aracın trafik kazasından kaynaklı maddi tazminat, araç değer kaybı tazminatı, hasar onarım bedeli tazminatı, araç mahrumiyet tazminatının müvekkile ödenmesi gerekmektedir.

 

Başvuru konusuna ilişkin sahip olduğumuz tüm bilgi ve belgeleri işbu başvuru dilekçesi ve ekinde doğru ve eksiksiz olarak ibraz ettiğimizi beyan eder, işbu başvurunun işleme konulmasını arz ve talep ederiz. 28.09.2023

 

                                                                                                                                      BAŞVURAN VEKİLİ

                                                                                                                                     Av. Gizem Gül Uzun

 

Ekler:

Vekaletname 

Araca ait fotoğraflar

Kaza Tespit Tutanağı

Sigorta Poliçesi ve Ruhsat Bilgileri

Ekspertiz Raporu

Servis Faturası

Sigortaya Başvuru Evrakları

İadeli taahhüt evrakları

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com