• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Açığa Atılan İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu Şikayet Dilekçesi

GİZEM UZUN HUKUK VE DANIŞMANLIK BÜROSU

SAHABİYE MAH. TEOMAN SOK. AVUKATLAR

İŞ HANI KAT:5 DAİRE NO:501 BİNA NO:9

KOCASİNAN/KAYSERİ

 

 

 

**** CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

 

 

MÜŞTEKİ : İ** Ş****(T.C.:***********), 

                           Adres: *************************

 

VEKİLİ : Avukat Gizem Gül Uzun

 

ŞÜPHELİ : B******** Y*****(T.C.:***********), 

                           Adres: *************************

 

KONU : Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması, tehdit ve şantaj 

                                                   suçlarından suç duyurumuz hk.

 

AÇIKLAMALAR :

 

1.Şüpheli B********'ın ''*************''  adresinde ********* isimli firması bulunmaktadır. Müvekkilimiz, **.**.20** tarihinde bu firmadan araç kiralamıştır. Ancak şüpheli B******** ile müvekkil arasında herhangi bir araç kiralama sözleşmesi akdedilmemiştir. Zira bayram arefesi olduğu için araç aslında başkasına kiralanmış ama aracı asıl kiralayan kişi aracı almaya henüz gelmediği için de B******** isimli şahıs aracı o esnada iki saatliğine müvekkilimize kiralamıştır. Müvekkil, aracı iki saatliğine kiralamak için B********'a 700 TL elden ödeme yapmıştır. 

 

2.Aracın kiralandığı **.**.20** tarihte müvekkilin hiçbir kusuru olmadığı halde elzem bir kaza yaşanmıştır. Hava o gün sağanak yağışlıdır ve müvekkilin araç kullandığı yerde su çukuru bulunmaktadır. Haklı olarak müvekkilin doğal afet nedeniyle görüş alanı kaybolmuş ve belediyenin de yeterli tedbiri almamasından ötürü müvekkil hem görüş alanının kaybolmasından hem de çukura girmesinden ötürü elzem bir kazaya karışmıştır. Tüm bu olayların yaşandığı esnada müvekkilin arkadaşı Hüseyin Yazıcı isimli şahıs müvekkilin yanında bulunmuştur. Sayın Savcılığınız huzurunda tanıklık edecektir, H******* Y*****'nın tanık olarak dinlenmesini talep ederiz.

 

Kaza sonrasında araç kiralayan sözde alacaklı B********, müvekkili aramış ve müvekkilden sürücü belgesini ve kimliğini getirmesini istemiştir. Müvekkil de B********'a kimlik ve sürücü belgesini götürmüştür. Ancak B********, müvekkile ''Bu eski kimlik, bu kimlik olmaz'' şeklinde beyanda bulunmuştur. B********, eski kimliği hiçbir şekilde kabul etmemiştir.

 

ESKİ KİMLİKLER GEÇERSİZ DEĞİLDİR. ESKİ KİMLİKLER 2023 YILININ 31 ARALIK TARİHİNE KADAR GEÇERLİ KABUL EDİLMEKTEDİR. B********, YARGILAMA İÇERİSİNDE HAKSIZ MENFAAT SAĞLAMAYI PLAN VE KURGU ETTİĞİNDEN BİLİNÇLİ OLARAK ESKİ KİMLİĞİ, MÜVEKKİLİMİZE BAHANE ETMİŞTİR.

 

BUNUN ÜZERİNE KÖTÜNİYETLİ ŞÜPHELİ B********, ARACI KAZALI HALİYLE SATILIĞA KOYMUŞTUR. KAZALI ARAÇ HAKKINDA MÜVEKKİLDEN HABERSİZ SATILIK İLANI VEREN KİŞİNİN NE KADAR KÖTÜNİYETLİ OLABİLECEĞİ HUSUSUNU SAYIN MAHKEMENİZİN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ.

 

SONRASINDA MÜVEKKİLİMİZ VE MÜVEKKİLİMİZİN EŞİ, B********'IN YANINA GİTMİŞTİR. B******** İSE ARACI HURDAYA SATTIĞINI BEYAN ETMİŞTİR. ALACAKLI GÖRÜNEN ŞAHIS BUNUNLA DA KALMAMIŞ, MÜVEKKİLİMİZE VE MÜVEKKİLİMİZİN EŞİNE KİMLİK GÜYA KİMLİK GETİRMEDİĞİ İÇİN ARACI 350.000,00 TL'YE SATTIĞINI BEYAN ETMİŞTİR.

 

3.Davalı B********'ın amacı yargılama içerisinde haksız menfaat sağlamaktır. B******** adeta bedelsiz senedi tahsil etmeye çalışmaktadır. Üstelik senetteki tüm yazılar B******** tarafından sonradan kötüniyetli bir şekilde doldurulmuştur. B******** adeta açığa imza almıştır.

 

Şüpheli B******** müvekkilden sadece imzasını aldığı kağıdı sonradan istediği gibi doldurmuş ve müvekkil aleyhinde Zara İcra Dairesi 2023/71 E. Sayılı dosya ile icra takibi başlatmıştır.

 

Bununla da kalmamış **** Asliye Hukuk Mahkemesi 2023/** D.İş 2023/*** K. Sayılı dosya ile ihtiyati haciz talep etmiş ve mahkeme B********'ın ihtiyati haciz talebinin kabulüne karar vermiştir.

 

İhtiyati haciz talebinin kabulünden dolayı müvekkilimize ait ** ** **** plaka sayılı **** model ******* ticari araçtan için yakalama emri çıkarılmıştır. Bu araç müvekkil ve müvekkilin babası tarafından iş gereği kullanılmaktadır. Zira müvekkil ve müvekkilin babası, beyaz eşya teknik ve servis hizmetleri ve arıza bakım onarım işini yapmaktadır. Bu işi yaparken de müşterilerine olan hizmeti bu araç vasıtasıyla sağlamaktadır. Ancak araca el konulmasından ötürü müvekkil adeta işini yapamaz ve evini geçindiremez hale gelmiştir. Üstelik müvekkil evlidir ve çocuk sahibidir.

 

Aynı zamanda müvekkilin annesi KOAH hastasıdır. Müvekkilin annesini sürekli olarak hastaneye götürüp getirmesi gerekmektedir. Ancak araç hakkında yakalama kararı olmasından ötürü müvekkil, hayatta son günlerini yaşayan annesini hastaneye götürüp getirememektedir. Müvekkil, maddi ve manevi anlamda davalı B******** yüzünden ciddi anlamda mağdur olmuştur. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir. İhtiyati haciz işlemlerinin durdurulmasını ve kaldırılmasını talep ederiz.

 

4.Şüpheli kendi kendisine tarafımızca kabul edilmemekle birlikte zararın karşılanmayacağını düşünmüştür. B********'ın açmış olduğu icra takibinde hukuki yarar bulunmamaktadır. Müvekkilimiz ve müvekkilimizin eşi, B********'a çözüm odaklı yaklaşmış ama B******** kötüniyetli davranmıştır. Hem aracı aynı anda iki kişiye kiralamış hem müvekkil ile herhangi bir araç kiralama sözleşmesi akdetmemiş hem müvekkilden aldığı imzalı kağıdı sonradan istediği gibi doldurmuş ve açığa imzayı kötüye kullanmış hem de müvekkil ve eşi çözüm odaklı yaklaştığı halde kendi kendisine icra takibi başlatmıştır. Herhangi bir alacak-verecek ilişkisi dahi yoktur. B********, müvekkile daha öncesinde de araç kiralamış ve müvekkilden boş senet almıştır. İleride açılabilmesi ihtimali olan haksız ve mesnetsiz davalara karşı bu senetlerin de müvekkile iadesi gerekmektedir.

 

B********, MÜVEKKİLİMİZ İ**'DAN SADECE İMZA ALMIŞ AMA SONRADAN ÜZERİNİ İSTEDİĞİ GİBİ DOLDURMUŞTUR. BOŞ KALAN YERLERİ KENDİSİ İSTEDİĞİ GİBİ SONRADAN DOLDURMUŞTUR. SENEDİN ALTINDAKİ İMZA MÜVEKKİLE AİTTİR ANCAK ÜZERİNDE YAZAN HİÇBİR YAZI MÜVEKKİLE AİT DEĞİLDİR. BU HUSUS BİLİRKİŞİ RAPORU ALINDIĞI TAKDİRDE SARİH ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKACAKTIR. MÜVEKKİLİN YAZI KARAKTERİYLE B********'IN YAZI KARAKTERİNİN İLGİSİ VE ALAKASI DAHİ YOKTUR. AYRICA İMZANIN ÜZERİNDE BULUNAN TÜM YAZILARIN DA MÜVEKKİLİN İMZA TARİHİYLE AYNI OLMADIĞI, TARİH TESPİTİ YAPILDIĞI ZAMAN ANLAŞILACAKTIR.

 

Ayrıca **** İcra Dairesi 2023/** E. Sayılı dosyada takip kesinleşmeden haciz işlemleri başlatılmıştır.

 

Alacaklının haciz talep etme hakkı, ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 1 yıl olarak düzenlenmiş olmasına rağmen, takip kesinleşmedikçe alacaklı kesin haciz talep edememektedir. Ayrıca, itiraz ve dava hâlinde bu konudaki hükmün kesinleşmesine kadar haciz talep etme süresinin işlemeyeceği düzenlenmiştir.

 

Takip kesinleşmediği halde müvekkilin aracı neden bağlanmıştır? Bu husus hukuka aykırıdır. Takip kesinleşmeden icra takibinde borçlu olarak görünen kişi aleyhinde haciz işlemi başlatılması hukuka aykırıdır. Yapılan bu hukuka aykırı işlemleri kaldırılması gerekmektedir.

 

Takip kesinleşmeden haciz işlemlerinin başlatılabilmesinin bir şartı borçlunun muvafakatinin olmasıdır. SOMUT OLAYDA BORÇLUNUN MUVAKAFATİ OLMADAN HACİZ İŞLEMİ YAPILMASI USUL VE YASAYA AYKIRIDIR.

 

YİNE TAKİP KESİNLEŞMEDEN HACİZ İŞLEMLERİNİN BAŞLATILABİLMESİNİN DİĞER ŞARTI BORÇLUNUN ÖDEME EMRİNİ TEBELLÜĞ EDİP İTİRAZ VE ŞİKAYET HAKKINDAN VAZGEÇTİĞİNİ BİLDİRMESİDİR. SOMUT OLAYDA MÜVEKKİL ÖDEME EMRİNE İTİRAZ ETMİŞ OLUP, ÖDEME EMRİNİN İPTALİNİ TALEP ETMEKTEDİR. NEDEN BORÇLU ÖDEME EMRİNE İTİRAZDAN FERAGAT ETMİŞ GİBİ İŞLEM YAPILMIŞTIR?

 

ÖDEME EMRİ TEBLİĞ EDİLMEDEN VEYAHUT ÖDEME EMRİNE İTİRAZ SÜRESİ İÇERİSİNDE BORÇLU ALEYHİNDE HACİZ İŞLEMİ BAŞLATILAMAZ.

 

İcra hukuku, her şeyden önce şekli bir hukuk dalıdır. Sürelerin gerek icra borçlusu gerek icra alacaklısı yönünden dikkate alınması gerekmektedir. Borca ya da imzaya itiraz edince takip durmaktadır. Alacaklı haczin kesinleşmesini istiyorsa itirazın iptali davası açmalıdır. ANCAK SOMUT OLAYDA İTİRAZIN İPTALİ DAVASI AÇILMAMIŞTIR.

 

 

AÇIĞA ATILAN İMZA SUÇU İLE İLGİLİ BEYANLARIMIZ;

 

Alacaklı olduğunu iddia eden şüpheli B********'ın amacı haksız menfaat elde etmek ve haksız kazanç sağlamaktır. Müvekkilim açığa imzasının kötüye kullanıldığını tarafına açılan icra takibi başlatılınca öğrenmiştir.

 

Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçu; anlaşmaya uygun bir şekilde doldurulması amacıyla kendisine teslim edilen boş bir kağıdı anlaşmaya ve veriliş nedenine aykırı bir şekilde doldurulması ile meydana gelir (TCK m.209). Suçun konusu olan boş kağıt, alelade boş bir kağıt olabileceği gibi çek, bono (senet) vb. gibi bir kambiyo senedi de olabilir.

 

İCRA TAKİBİNE KONU SENEDE BAKILDIĞI ZAMAN, MÜVEKKİLİN ADININ SOYADININ VE İMZASININ, YUKARIDA YAZAN YAZILAR İLE HİÇBİR BENZERLİK GÖSTERMEDİĞİ VE SENETTE AD-SOYAD İMZANIN ATILDIĞI TARİHLE SENETTE BULUNAN DİĞER YAZILARIN YAZILDIĞI TARİH ARASINDAKİ FARK YAZILARIN SİLİKLİĞİ AÇISINDAN İNCELENDİĞİNDE NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLECEKTİR.

 

Açığa Atılan İmzanın Kötüye Kullanılması Suçunun Unsurları

 

Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçu, genel kastla işlenen şekli suçlardandır. Suçun iki şekli mevcuttur:

 

Mağdurun kendi rızasıyla faile teslim ettiği kısmen veya tamamen boşa kağıda, senede (bono) veya çeke atılan imzanın kötüye kullanılması (TCK m.209/1),

 

Mağdurun rızası dışında ve “hukuka aykırı ele geçirilen” kısmen veya tamamen boş kağıt, senet (bono) veya çekin doldurulması (TCK m.209/2).

 

İmzasız Boş Senedi Gerçeğe Aykırı Bir Şekilde Doldurup Kullanan İşverene Hangi Ceza Verilir?

 

 

İşçiden almış olduğu imzalı boş senedi gerçeğe aykırı olarak doldurup kullanmış olan işverenin suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 209 uncu maddesinde düzenlenen “Açığa imzanın kötüye kullanılması” suçu kapsamına girmektedir.  Söz konusu 209 uncu maddeye göre;

 

 

“Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı, verilme nedeninden farklı bir şekilde dolduran kişi, şikayet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukuki sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.”

 

Dolayısıyla kendisinden teminat amaçlı aldığı imzalı bor senedi gerçeğe aykırı olarak doldurup kullanan veya başkasına verip, ciro edip kullandıran işveren hakkında işçi Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunabilir.

 

"İşveren işçiye imzalattığı boş senedi doldurarak işleme koymuş ve icraya vermiş, işçi İş Mahkemesinde açtığı davada işverenin kendisinden teminat amaçlı aldığı beyaza imzalı senedi doldurarak icra takibi başlattığını iddia ederek bu senet dolayısıyla borçlu olmadığının tespiti yönünde karar verilmesini talep etmiş, işveren ise işçinin beyanlarının haklı olmadığını ileri sürmüş, mahkeme davaya konu senedin borca karşılık alındığı gerekçesiyle işçinin talebini reddetmiş, işçinin temyiz yoluna (Yargıtay’a) başvurması üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi davaya konu senedin teminat senedi olduğunu, yasal dayanağının olmadığını belirterek işçinin talebinin kabulü gerektiği yönünde karar vermiştir." (9. Hukuk Dairesi – 26.12.2013 – 2013/12038 E., 2013/35128 K.)

 

Şüpheli B******** bunları yapmakla da kalmamış ve müvekkil ve müvekkilin ailesini ölümle tehdit etmiştir. Kendisinin talep ettiği para kendisine ödenmezse müvekkilin başına çorap öreceğini beyan etmiştir. Müvekkile ''Bu daha başlangıç, elimde başka senetlerin de var, bundan sonra bana çalışacaksın, çoluğun çocuğun var, ben belalı adamım, aklın varsa benimle zıtlaşma'' şeklinde beyanda bulunmuştur. Şüpheli açıkça TEHDİT suçunu da işlemiştir. 

 

Tehdit

Madde 106- (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından veya sair bir kötülük edeceğinden bahisle tehditte ise, mağdurun şikayeti üzerine, altı aya kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

 

(2) Tehdidin;

 

Silahla,

Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle,

Birden fazla kişi tarafından birlikte,

Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, İşlenmesi halinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(3) Tehdit amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama veya malvarlığına zarar verme suçunun işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ceza verilir.

 

Tehdit suçunun bir başkasının kendisinin veya yakının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eylemi gerçekleşmiş ise suç şikayete tabi değildir. Soruşturma ve kovuşturma re’sen yapılır. Bu durumda müştekinin veya katılanın şikayetten vazgeçme halinde kamu davası düşmez. Dosya savcılıkta ise savcılık soruşturmaya dosya eğer mahkemede ise mahkeme kovuşturmaya devam edecektir.

 

Somut olayda şüpheli, müvekkilin kendisine ve ailesine zarar vereceğini açıkça beyan etmiştir. Aynı zamanda şüpheli, müvekkili maddi olarak da haksız yere mağdur edeceğini beyan etmiştir.

 

ŞÜPHELİ TARAFINDAN AÇIĞA ATILAN İMZANIN KÖTÜYE KULLANILMASI, TEHDİT VE ŞANTAJ SUÇLARINDAN İDDİANAME DÜZENLENMESİNİ VE TANIKLARIMIZIN DİNLENMESİNİ SAYIN SAVCILIĞINIZDAN TALEP EDERİZ.

 

 

HUKUKİ SEBEP : TCK, HMK, İİK, CMK, TBK, TTK ve sair her türlü mevzuat

 

HUKUKİ DELİL          : Tanık beyanları, bilirkişi raporu, yemin, keşif, kaza tespit tutanağı, senet, **** İcra Dairesi 2023/** E. Sayılı dosyanın celbi, sürücü belgesi, kimlik fotokopisi, ruhsat fotokopisi, aracın müvekkilden habersiz satıldığına ilişkin sahibinden.com ilanları, **** Asliye Hukuk Mahkemesi 2023/** D.İş 2023/*** K. Sayılı dosyanın celbi ve sair her türlü delil

 

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan ve re'sen gözetilecek diğer nedenlerle şüpheli aleyhinde açığa atılan imzanın kötüye kullanılması, tehdit ve şantaj suçlarından iddianame düzenlenmesini ve KAMU DAVASI açılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz. **.**.20**

 

 

                                                                                                      MÜŞTEKİ VEKİLİ

                                                                                           AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com