• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Tutuklama Kararına İtiraz Dilekçe Örneği

                           GAZİOSMANPAŞA NÖBETÇİ ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE

                                                        Gönderilmek Üzere

 

                           GAZİOSMANPAŞA 1.SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

 

 

SORGU NO : 2024/*** E.

 

ŞÜPHELİ : **************

 

MÜDAFİİ : Av. Gizem Gül Uzun

 

KONU : Tutukluluğa itirazlarımız hk.

 

AÇIKLAMALAR :

 

Tutuklamaya ilişkin kararlarda CMK madde 100’deki koşulların ve yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5.maddesindeki koşullar ile Anayasa’nın 19/3 hükümlerinin şüpheli bakımından oluşup oluşmadığının mahkemece irdelenip karar verilmesi gerekmektedir. Sayın mahkemece sorguda bu yönde inceleme ve irdeleme yapılmadan müvekkil ***********hakkında tutuklama kararı verilmiştir. Şöyle ki;

 

Bu kısımda her dosya yönünden tespit edilen hukuka aykırılıkların belirtilmesi gerekmektedir. Yine tutuklama gerekçesinin bulunmadığına ilişkin (şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunması ve delilleri yok etmeye, gizlemeye, değiştirmeye, tanık veya mağdur üzerinde baskı yapmaya yönelik davranışlar) gerekçelerin belirtilmesi gerekmektedir. Yine suç vasfına ve unsuruna yönelik de açıklamalar yapılması gerekmektedir. Her bir dosya özelinde yazılacak hususlar farklılık arz etmektedir.

 

Tutuklamanın sadece bir güvenlik tedbiri ve son çare olan bir güvenlik tebdiri olması göz önünde bulundurulduğunda, kaçma ve delilleri yok etme anlamında herhangi bir yola başvurmayan ve böyle bir şüphesi de bulunmayan şüphelinin tutuklanarak hürriyetinden yoksun bırakılması gerek T.C. Anayasasına gerekse de AİHS’ne açıkça aykırıdır. AİHM de içtihatlarında tutuklamanın en son önlem olarak uygulanması gerektiğinden bahsetmekte; başka bir önlemle tutuklamadan sağlanan yarar sağlanabilecekse, tutuklama yoluna gidilmemesi gerektiği belirtilmektedir.

 

CMK 109’daki adli kontrol kurumunun tutuklamaya göre öncelikle uygulanması gerekir. Tutuklama en son tedbirdir. Sulh Ceza Hâkimliği, öncelikle adli kontrolü uygulamadan tutuklamaya hükmetmemelidir. Müvekkilimin hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmadan, bu tedbirden yarar sağlanıp sağlamayacağı tespit edilmeden doğrudan tutuklama kararı verilmesi hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

 

Şüpheli, herhangi bir meblağ karşılığında uyuşturucu maddeyi kimseye satmamıştır. Şüpheli, yalnızca kendisi uyuşturucu madde kullanmıştır. Suç vasfı, uyuşturucu madde ticareti değil; uyuşturucu madde kullanma ve bulundurma olmalıdır. Şüpheli, savaşta tüm yakınlarını kaybettiği için uyuşturucu maddeyi maalesef ki kullanmıştır ancak şüpheli, asla ve kata uyuşturucu maddeyi kimseye satmamıştır.

 

İSTEM VE SONUÇ :

Açıklanan nedenlerle ve Sayın Hakimliğinizin resen takdir edeceği nedenlerle;

-Şüpheli hakkında verilen tutuklamaya ilişkin kararın İTİRAZEN KALDIRILMASINA ve ŞÜPHELİNİN SALIVERİLMESİNE,

-Sayın nahkemeniz aksi kanaatte ise CMK m.109 ve diğer hükümler gereğince tutuklama tedbirinin ADLİ KONTROLE çevrilmesini şüpheli müdafi olarak saygılarımla arz ve talep ederim. 10.06.2024

 

 

                                                                           ŞÜPHELİ MÜDAFİİ

                                                                       AV.GİZEM GÜL UZUN

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com