• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

SULH HUKUK MAHKEMESİ İSTİNAF BAŞVURU DİLEKÇESİ

                               KAYSERİ BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİNE

 

                                                     Gönderilmek Üzere

  

                               KAYSERİ 5. SULH HUKUK MAHKEMESİNE

 

DOSYA NO                                       : 2023/3701 E.

 

KARAR NO                                      : 2023/4439 K.

 

VESAYET ALTINA

ALINAN                                            : **************                                                                            

 

VASİ                                                  :

 

VEKİLİ                                             : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                     

KONU                                                : Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesinin esas ve karar numarası yukarıda belirtili olan dosyasında, "Davanın Usulden Reddine" ilişkin vermiş olduğu kararın istinaf edilmesi hakkındaki dilekçemizdir.

 

AÇIKLAMALAR                             :

 

Müvekkil Gülbahar *****'ın eşi Ali *******, demans hastasıdır. İşbu sebeple müvekkil, Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesinde, 19/10/2022 tarihinde, eşine vasi olarak tayin edilme istemi ile dava açmıştır. Söz konusu davada, kısıtlanması istenen Ali *******hakkında Kayseri Şehir Hastanesince 28/06/2021 tarihli rapor düzenlenmiştir. Düzenlenen raporda Ali ********'ın, orta kognitif bozukluk denilen akıl hastalığının olduğu, demans hastalığının bulunduğu ve rapor oranının %94 olduğu, bu sebeple de vasi tayini gerektiği ve mahkemede dinlenmesinde fayda olmadığı ifade edilmiştir. 

 

Bunun üzerine Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen 28/12/2022 tarihli kararda müvekkil Gülbahar *******'ın, eşi Ali *******'a İKİ YIL SÜREYLE vasi olarak tayinine karar verilmiştir. Eşine vasi olarak atanan müvekkile, vasilik gereği mahkemece aşağıdaki yetkiler tanınmıştır;

 

Vasinin kısıtlının almış olduğu maaşını çekebilmek,

Kısıtlıya ait banka kartını çıkartabilmek ve şifre alabilmek

Kısıtlı adına yatan promosyon ve bayram ikramiyelerini çekebilmek

 

Şeklindeki yetkiler müvekkile tanınmıştır. Ancak daha sonra kısıtlı Ali ***********'a ve kardeşlerine ait arsa satışı gerçekleşmiştir. Ancak müvekkil, yukarıda belirtmiş olduğumuz yetkiler kapsamında kısıtlıya vasi olarak atandığı için, arsa satılından elde edilen ve kısıtlı Ali ********'a ait olan bedelin tahsilatını gerçekleştirememiştir. Söz konusu bedelin alınması, kısıtlının lehinedir. Ayrıca müvekkil, kısıtlı lehine olacak şekilde araç alım ve satımında bulunmak istemiştir. Sayın Mahkemenizce de görüldüğü üzere, Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından müvekkile, "araç alım ve satımı" ile "satışı yapılan arazinin, kısıtlı adına olan kısmının tahsilatı" na yönelik yetki verilmemiştir. Bu sebeple, vasiye Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından tanınan yetkiler, söz konusu işlemler için sınırlı kalmaktadır. 

 

İşbu sebeple tarafımızca daha sonra, VASİLİK YETKİLERİNİN GENİŞLETİLMESİ ve VASİLİK SÜRESİNİN UZATILMASI talebiyle, 15/10/2023 tarihinde, Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılmıştır. 

 

Ancak Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen, 09/11/2023 tarihli gerekçeli kararda;

 

"Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2022/4043 Esas, 2022/4670 Karar sayılı dosyasında da Ali ******'ın kısıtlanarak Gülbahar *******'ın vesayeti altına alındığı anlaşılmakla, davacı tarafından açılan davanın 6100 sayılı HMK'nın 114/1-ı maddede düzenlenen "Aynı davadan daha önceden açılmış ve halen görülmekte olmaması" dava şartı noksanlığı nedeni ile davanın usulden reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. 

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davanın 6100 sayılı HMK'nın 114/1-ı ve 115/2 maddeleri uyarınca USULDEN REDDİNE,

Dava dilekçesinin ve gerekçeli kararın değerlendirilmek üzere Kayseri Sulh Hukuk Mahkemesinin 2022/4043 esas sayılı dosyasına gönderilmesine, 

Davanın niteliği gereği harç alınmasına yer olmadığına,

 

Dair; gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 09/11/2023

 

Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesinde tarafımızda açılan dava, "vesayet yetkisinin genişletilmesi ve vasilik süresinin uzatılması"na ilişkindir. Müvekkil Gülbahar ********'ın, eşi Ali ********'a daha önceden vasi olarak atandığı tarafımızca zaten bilinmekte olup; tarafımızca açılan dava, vasilik yetkilerinin genişletilmesine ilişkin olan ve ayrı bir davanın konusunu teşkil eden çekişmesiz yargı işine ilişkindir. İşbu sebeple Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından, tarafımızca açılmış bulunan ve ayrı bir dava olan, "vasilik yetkisinin genişletilmesi ve vasilik süresinin uzatılması" talebini içerir davamızın USULDEN REDDİ'ne karar verilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. İşbu sebeple söz konusu kararın istinaf edilmesi zorunluluğu doğmuştur. 

 

SONUÇ VE İSTEM                          :

 

Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re'sen gözetilecek nedenlerle,

 

Kayseri 5. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2023/3701 Esas, 2023/4439 Karar sayılı dosyasında, 09/11/2023 tarihinde vermiş olduğu USULDEN RET kararının, istinaf incelemesi neticesinde kaldırılmasını ve yeniden inceleme yapılarak, talebimiz doğrultusunda davamızın kabulüne karar verilmesini,

 

Saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz. 14/11/2023

 

 

                                                                                                                               DAVACI VASİ VEKİLİ

                                                                                                                                  Av. Gizem Gül UZUN

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com