• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

İŞÇİNİN İŞVERENE GÖNDERDİĞİ İHTARNAME ÖRNEĞİ

İHTARNAME

 

 

 

İHTAR EDEN             :

ADRES               : 

 

VEKİLİ               : Av. Gizem Gül UZUN 

 

ADRES               : Sahabiye Mah. Teoman Sk. Avukatlar İş Hanı Bina No: 9 Kat: 5 Daire No: 501 

                                        Kocasinan/ KAYSERİ

 

İHTAR EDİLEN         : 

 

VERGİ KİMLİK NO  : 

 

ADRESİ                       : 

 

KONU               : İş sözleşmesinin haklı sebeple feshi bildirimidir.

 

AÇIKLAMALAR       : Yukarıda kimlik bilgileri yazılı olan müvekkilim Bekir *****, 27/01/2020 tarihinden itibaren kurumunuzda ‘’Makine Çıkış Elemanı’’ olarak

çalışmaktadır. İş sözleşmesini haklı nedenle fesih ettiğimizi bildiririz. Şöyle ki;

 

1-Müvekkilimiz üç buçuk yıl aktif olarak iş yerinizde çalışmıştır. Müvekkil, çalıştığı süre boyunca üzerine düşen tüm sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmiştir. Buna rağmen kurumunuzda çalışan vardiya amiri tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğramıştır ve üretim müdürü tarafından müvekkile mobing uygulanarak müvekkil istifaya zorlanmıştır.

 

2-Kurumunuzda ''isteğe bağlı'' olarak cumartesi günleri fazla mesai uygulamaktasınız. Bu fazladan mesaiyi isteğe bağlı ve ücret mukabilinde olarak işverenlerinize sağlamamaktasınız. Kurumunuzda çalışan vardiya amiri Kenan *****, 19/07/2023 çarşamba günü müvekkilimizin yanına gelerek 22/07/2023 cumartesi günü için müvekkilimizin fazladan mesai yapacağını söylemiştir. Müvekkilimizin böyle bir talebi olmadan ve kendisine sorulmadan ''zorla'' bu fazladan mesai müvekkilimize kabul ettirilmeye çalışılmıştır. Müvekkilimiz yakında nişan töreni yapacağını ve cumartesi günü nişan alışverişine çıkacağını bu nedenle fazladan mesaiye kalamayacağını söylemiştir. Kaldı ki hiçbir işçi rızası olmadan fazla mesai yapamaz. İşçinin fazla mesai yapabilmesi için yazılı onayının alınması gerekmektedir. Somut olayda müvekkilin yazılı onayı hiçbir şekilde alınmamıştır. Buna rağmen müvekkilimizin bu sözleri üzerine Kenan *****, müvekkilimize saldırmıştır. Kenan ***** müvekkilimize ağza alınmayacak hakaretlerde bulunarak müvekkilin göğsüne yumruk atıp müvekkili itmiştir. Kenan *****, müvekkilimize sözlü ve fiziksel olarak saldırıda bulunmuştur. Kenan *****, açıkça tehdit, hakaret, şantaj, yaralama ve kişinin huzur ve sükununu bozma suçlarını işlemiştir. Suç duyurusunda bulunma hakkımızı saklı tutarız.

 

3-Müvekkilimiz yaşadığı saldırı üzerine kurumunuzda çalışan üretim müdürünü aramış ve olanları müdüre anlatmıştır. Üretim müdürünüz ise müvekkilimize ''Gideceksen istifa dilekçesi yaz öyle git.'' şeklinde beyanda bulunarak adeta müvekkilimizi istifaya zorlamıştır ve müvekkilimize uygulanan şiddetin arkasında durmuştur. Uygulamada işverenler, işçileri sırf tazminat ödememek için kendileri istifaya zorlamaktadır.

 

4-Olayın yaşandığı sırada güvenlik kamera kayıtları ve görgü tanıkları mevcuttur. Ayrıca müvekkilimizin darp raporu bulunmaktadır. Müvekkilimizin iş yerinde darp edilmesi durumunda 4857 Sayılı İş Kanunu hükümleri ve yerleşik Yargıtay içtihatları işçiye iş akdini haklı nedenle fesih imkânı tanımaktadır. Ayrıca müvekkil haftanın her günü çalıştırılmış, haftalık izni ve yıllık izni kullandırılmamış, fazla çalışma ücreti ödenmemiş, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılmış ancak hak ettiği ücret hiçbir zaman ödenmemiştir.

 

T.C.

YARGITAY

9. Hukuk Dairesi

 

Esas No. 2016/1606 Karar No. 2019/10641 Tarihi: 13.05.2019

 

 

İŞÇİNİN UĞRADIĞI FİİLİ SALDIRI VE HAKARET NEDENİYLE İŞYERİNİ TERK ETMESİNİN İŞÇİ AÇISINDAN HAKLI FESİH OLARAK KABUL EDİLMESİNİN GEREKMESİ

 

 

İşçi, çalıştığı iş yerinde fiili saldırıya maruz kalmışsa ve kendisine hakaret edilmişse, işçinin iş akdini haklı nedenle sonlandırdığı kabul edilmelidir ve işçinin işçilik alacakları kendisine ödenmelidir. Zira iş akdini haklı nedenle sonlandıran işçi, tazminat alabilmektedir.

 

 

TALEP ve SONUÇ     : Fazlaya ilişkin talep ve dava haklarımız saklı kalmak kaydı ile 4857 Sayılı İş Kanununun 24/II. maddesi uyarınca iş akdini haklı nedenlerle derhal feshettiğimizi, iş akdinin tarafımızca haklı nedenle feshi nedeniyle kıdem tazminatının, ihbar tazminatının, fazla mesai ücretlerinin, UBGT ücretlerinin, hafta tatili ücretlerinin, yıllık izin ücretlerinin, AGİ alacağının ve diğer işçilik alacaklarının gerçek ücreti üzerinden hesaplanarak müvekkile ait TR79 0006 2001 1470 0006 **** ** iban numaralı BEKİR ***** hesabına 3 (üç) gün içinde ödenmesini, aksi takdirde her türlü yasal hakkımızı kullanacağımızı, yargılama gideri ve vekâlet ücretinin tarafınıza yükletileceği hususunu ihtar ederiz. 25.07.2023

 

SAYIN NOTER; 

 

İşbu üç nüshadan ibaret ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğine, bir nüshasının muhataba tebliğ şerhi verildikten sonra tarafıma iadesine ve bir nüshasının da dairenizde hıfzına müsaadelerinizi rica ederim.

 

 

             İhtar Eden Vekili

                     Av. Gizem Gül Uzun

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com