• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

İŞÇİLİK ALACAĞI DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

KAYSERİ İŞ MAHKEMESİNE

 

Adli yardım taleplidir.

 

DAVACI                    : 

 

ADRES                      : 

 

VEKİLİ                     : Av. Gizem Gül Uzun 

 

ADRES                      : 

 

DAVALI                    : 

 

Vergi Kimlik No       :

 

ADRESİ                    : 

 

KONU                       : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla kıdem tazminatı için 150,00 TL, ihbar tazminatı için 150,00 TL, fazla mesai ücreti için 100,00 TL, yıllık izin ücreti için 100,00 TL, UGBT ücret alacağı için 100,00 TL ve diğer tazminat alacakları için 100,00 TL harca esas değer gösteriyoruz. Bu tazminatların müvekkilimize ödenmesini talep ediyoruz.

 

AÇIKLAMALAR    :

 

1-Yukarıda kimlik bilgileri yazılı olan müvekkilimiz Bekir *****, 27/01/2020 tarihinde davalı ***** Cam Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde "Makine Çıkış Elemanı" olarak çalışmaya başlamıştır. Müvekkilimiz bahse konu iş yerinde üç buçuk yıl kesintisiz aktif olarak çalışmış, çalıştığı süre boyunca üzerine düşen tüm sorumlulukları şekilde yerine getirmiştir. Buna rağmen bahse konu iş yerinde çalışan vardiya amiri tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğramış ve üretim müdürü tarafından müvekkile mobing uygulanarak müvekkil istifaya zorlanmıştır.

 

2-Bahse konu iş yerinde "isteğe bağlı" olarak cumartesi günleri fazla mesai uygulanması bulunmaktadır. Bu fazla mesainin ücret karşılığında sağlanmasına karşın, bahse konu iş yerinde çalışan vardiya amiri Kenan *****, 19/07/2023 çarşamba günü müvekkilimizin yanına gelerek 22/07/2023 tarihinden için yani cumartesi günü müvekkilimizin fazladan mesai yapacağını emretmiştir. Müvekkilimiz ise yakında nişan töreni yapacağını ve cumartesi günü nişan alışverişine çıkacağını bu nedenle fazladan mesaiye kalamayacağını söylemiştir. Müvekkilimizin böyle bir talebi olmadan ve kendisine sorulmadan "zorla" bu fazladan mesai müvekkilimize kabul ettirilmeye çalışılmıştır. Kaldı ki hiçbir işçi rızası dışında ve yazılı onayı alınmaksızın fazladan mesaiye bırakılamaz. Somut olayda müvekkilimizin hiçbir şekilde yazılı onayı da alınmamıştır. Buna rağmen, müvekkilimizin fazladan mesaiye kalamayacağını belirtmesi üzerine Kenan ***** müvekkilimize saldırmıştır. Kenan ***** müvekkilimize ağza alınmayacak hakaretlerde bulunarak müvekkilin göğsüne yumruk atıp müvekkili itmiştir. Kenan *****, müvekkilimize sözlü ve fiziksel olarak saldırıda bulunmuştur. Kenan açıkça Türk Ceza Kanununda yer alan kasten yaralama, tehdit, şantaj, kişinin huzur ve sükununu bozma ve hakaret suçlarını işlemiştir. Kenan ***** aleyhinde suç duyurusunda bulunma hakkımızı saklı tutarız.

 

3-Müvekkilimiz yaşadığı saldırı üzerine bahse konu iş yerinde çalışan üretim müdürünü aramış ve olanları müdüre anlatmıştır. Üretim müdürü ise müvekkilimize "Gideceksen istifa dilekçeni yaz öyle git." şeklinde beyanda bulunarak adeta müvekkilimizi istifaya zorlamıştır ve müvekkilimize uygulanan şiddetin arkasında durmuştur. Uygulamada işverenler sırf tazminat ödememek için işçileri istifaya zorlamaktadır.

 

4-Olayın yaşandığı sırada güvenlik kamera kayıtları ve görgü tanıkları mevcuttur, ayrıca müvekkilimizin darp raporu bulunmaktadır (Ek1: Darp raporu). Müvekkilimizin iş yerinde darp edilmesi durumunda 4857 Sayılı İş Kanunu ve yerleşik Yargıtay işçiye iş akdini haklı nedenle fesih imkanı tanımaktadır. Tüm bunlar ışığında müvekkilimiz iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiştir. İşverene iş akdinin haklı nedenle feshedildiğine ilişkin 22962 yevmiye numaralı ihtarname gönderilmiştir.

 

5-Müvekkilimiz, ulusal bayram ve genel tatillerde çalışmasına rağmen müvekkile ulusal bayram ve genel tatil ücretlerine dair herhangi bir ödeme yapılmamıştır. İş Kanunu'nun 47. Maddesinde görüleceği üzere; işçi, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışırsa, bir iş karşılığı olmaksızın yasa gereği kazandığı bir günlük ücretine ek olarak o güne ait çalışmasının karşılığı olan ücrete yani toplam olarak iki günlük ücrete hak kazanır. Dolayısıyla UBGT alacağının da müvekkile ödenmesi gerekmektedir.

 

6-Müvekkilimize bahse konu iş yerinde çalışmış olduğu süre zarfında, hafta tatili izni verilmemiştir.  İşverenlikçe, davacı müvekkile izinleri kullandırılmadığı gibi, hafta tatili çalışma ücretinin de kendisine ödenmesi hususundan imtina edilmiştir. Aşağıda açıklayacağımız sebepler ve işbu dilekçe ekinde sunacağımız deliller ile tanık anlatımlarıyla da ortaya konulacağı üzere müvekkil kanunen kendisine tanınmış bir hak olan hafta tatili alacağının tamamına hamil olmuştur. Şöyle ki;

 

4857 sayılı İş Kanunu madde 46’ya göre, “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.”  denilmektedir. Müvekkilimize böyle bir hafta tatili işverenlikçe verilmemiştir. Kaldı ki maddenin devam eden fıkralarına göre, çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Müvekkilin hafta tatili kullandırılmadığı gibi hafta tatili ücretleri de bugüne kadar kendisine ödenmemiştir.

 

7-İş kanunu gereği, iş yerinde işe başladığı tarihten itibaren en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Müvekkilimiz üç buçuk yıldır bahse konu iş yerinde çalışmakta olduğundan yıllık ücretli izine hak kazanmıştır. Ancak davalı iş yeri, müvekkile üç buçuk yıl boyunca on beş günlük yıllık iznini kullandırmamış ve karşılığında da müvekkile, işveren tarafından herhangi bir izin ücret ödemesi yapılmamıştır. Dolayısıyla söz konusu yıllık izin ücretinin de müvekkile ödenmesi gerekmektedir.

 

Yargıtay, yıllık izin hakkının, anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olduğu ve sözleşmenin feshi halinde kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretin, işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi gerektiği görüşündedir. 

 

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi   2017/2141 E.  ,  2017/2354 K.

 

''4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır.

 

Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir.

........

Somut olayda, mahkemece verilen hüküm, davalı temyizi üzerine 7. Hukuk Dairesi tarafından incelenerek, dava dışı kişi hakkında hüküm kurulamayacağı gerekçesi ile bozulmuş, bozma üzerine yapılan yargılamada bozma ilamına uyulmakla bozma gerekleri yerine getirilmişse de davacının ondört gün yıllık ücretli izin hakkı bulunduğu gözetilmeksizin dava konusu yıllık ücretli izin alacağının reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.''

 

9. Hukuk Dairesi         2015/21685 E.  ,  2018/17896 K.

.....

''Davacının işe giriş tarihi 18.09.2005 olup, 18.09.2012 tarihi itibariyle 7 yıllık kıdemi olduğu ve fesih tarihi olan 17.12.2012 tarihinde davacının 2012 yılına ait yıllık ücretli izine hak kazandığı, bu tarih itibariyle izin kullandığı veya karşılığı ödendiğine yönelik belge olmadığından yıllık ücretli izin alacağının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddine karar verilmesi hatalıdır. 20 gün karşılığı izin ücreti hüküm altına alınmalıdır.''

 

8-Kıdem tazminatı, işveren tarafından işçisine belli koşulların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen tazminattır. Kıdem tazminatının şartları: 4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi olmak, işçinin aynı işverenin işyerinde 1 yıl çalışmış olması, işveren tarafından haksız nedenle fesih veya işçi tarafından haklı nedenle fesihtir. Müvekkilimiz de bahse konu kanuna göre işçidir, aynı işverenin işyerinde üç buçuk yıldır çalışmaktadır ve iş sözleşmesi işçi tarafından haklı nedenle feshedilmiştir. Dolayısıyla somut olayda müvekkilin, işyerinden kıdem tazminatını almadan çıkmasını gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Ancak müvekkile, işveren tarafından kıdem tazminatına dair bir ödeme yapılmamıştır.

 

9-Müvekkilimizin başkaca herhangi bir ek geliri bulunmamaktadır. Müvekkil geçimini, bahse konu işyerinde çalışarak elde ettiği gelir ile karşılamakta iken söz konusu alacaklarının ödenmemesi, müvekkilimizi ekonomik açıdan zor bir duruma sokmuştur. 

 

10-Mağduriyetin giderilmesi amacına yönelik olarak yasal süresi içerisinde zorunlu arabuluculuk kurumuna başvurulmuş olup neticede kesin olarak anlaşma durumu olmadığından (EK 2: dava şartı arabuluculuk son tutanağı) işbu davayı açma zaruretimiz hasıl olmuştur. Arz ve izah olunan tüm bu sebeplerden ötürü, müvekkilin işçilik alacaklarının işbu davayla İVEDİLİKLE tahsilini talep etmekteyiz. 

 

HUKUKİ NEDENLER: İş Kanunu hükümleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri ve sair mevzuat.

 

DELİLLER                   : Tanık beyanları, darp raporu, SGK prim dokümanları, maaş bordrosu, taraflar arasındaki iş sözleşmesi, Kayseri Arabuluculuk Bürosu 2023/***** büro dosya numarası, 11.08.2023 tarihli arabuluculuk son tutanağı, işçinin özlük dosyası, SGK'dan sigortalı hesap döküm cetveli, işyeri ve sigorta kayıtları, bilirkişi raporu, işe giriş bildirgesi vs. her türlü kanıt

 

SONUÇ VE İSTEM     : Yukarıda açıkladığımız nedenler ile şimdilik fazlaya ilişkin her türlü dava ve talep haklarımız saklı kalmak kaydıyla;

 

1- Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla kıdem tazminatı için 150,00 TL, ihbar tazminatı için 150,00 TL, fazla mesai ücreti için 100,00 TL, yıllık izin ücreti için 100,00 TL, UGBT ücret alacağı için 100,00 TL ve diğer tazminat alacakları için 100,00 TL harca esas değer gösteriyoruz. Toplamda şimdilik 700,00 TL alacağın, müvekkilimce fesih tarihinden itibaren mevduata uygulanan en yüksek banka faizi ile birlikte davalı şirketten alınarak tarafımıza ödenmesine,

 

2- Yargılama giderleri ile birlikte avukatlık ücretinin de davalı tarafa yüklenmesine karar verilmesini arz ve talep ederiz. 22/08/2023

 

 

                                                                                                          DAVACI VEKİLİ

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN 

 

 

EKLER:

 

Darp Raporu

Arabuluculuk son tutanağı 

SGK primleri dokümanı

Vekaletname

 

ADLİ YARDIM TALEBİMİZİN KABULÜ İLE İLGİLİ,

 

Müvekkilimiz, şu an bir işte çalışmamaktadır. Dolayısıyla müvekkilin, herhangi bir geliri bulunmamaktadır, müvekkilin aktif sigorta kaydı yoktur. Müvekkilin üzerine kayıtlı mal varlığı yoktur. Müvekkilin üzerine kayıtlı taşınır ve gayrimenkul olmadığına ilişkin belgeler Sayın Mahkemenize ek olarak sunulacaktır. Arz ve izah olunan nedenlerden ötürü adli yardım talebimizin kabulünü isteriz. 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com