• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

BOŞANMA DAVASI VEKALETNAMESİNDE ÖZEL YETKİ OLMALIDIR.

Kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olan boşanma davalarının takibi için avukatın vekaletnamesinde özel yetki bulunması zorunludur

Boşanma davasına ilişkin kararın yargılamasının yenilenmesine ilişkin eldeki dava davacı erkek vekili Av. M ve Av. F tarafından açılmış ve takip edilmiştir. Kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olan boşanma davaları ile yargılamanın iadesine ilişkin davaların takibi için avukatın vekaletnamesinde özel yetki bulunması zorunludur. (HMK.md.74) Davayı davacı erkek adına açan, takip eden ve temyiz eden adı geçen vekillerin vekaletnamelerinde özel yetki bulunmamakladır. Özel yetki içeren vekaletnamelerin tamamlanması için, dosya mahalline iade edilmiş, usulüne uygun olarak adı geçen vekillere yapılan tebligata rağmen özel yetki içeren vekaletname dosyaya ibraz edilmemiştir. Mahkemece gerekçeli karar bu kez davacı asile tebliğ edilmiş ise de, davacı asil tarafından yetkisiz vekil tarafından yapılan temyiz başvurusuna icazet verilmesi yönünde bir işlem yapılmadığı gibi, gerekçeli kararın kendisine tebliğinden itibaren süresi içerisinde temyiz başvurusunda da bulunmamıştır. Hal böyle olunca; hükmü davacı Mehmet’e vekaleten temyiz eden Avukatlar M. ve Av. F. Kendilerine verilen süre içerisinde özel yetki içeren vekaletnamesini ibraz etmediklerinden ve kararın tebliğ edildiği davacı Mehmet de kararı temyiz etmediğinden, yetkisiz vekil tarafından yapılan temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına oybirliğiyle karar verildi (Y2HD, 28.09.2015, E. 2015/16493, K. 2015/16385)

 

GİZEM UZUN HUKUK BÜROSUNUN KARARA İLİŞKİN YORUMU;

 

Boşanma davaları, kendi özgü ve spesifik davalardır. Boşanma davası için çıkarılacak olan vekaletnamede iki adet vesikalık fotoğraf bulunmalıdır. Boşanma davası vekaletnamesinde genel vekaletname yeterli olmamaktadır. Vekaletname çıkarırken muhakkak dikkat edin. Zira vekaletnamede sonradan değişiklik veya düzetlme yapılamaz. Ayrıca boşanma davası vekaletnamesinde iki adet vesikalık fotoğraf gerekmektedir. Diğer dava vekaletnamelerinden farklı olarak boşanma davası vekaletnamesi çıkarmak için notere gittiğinizde yanınıza muhakkak iki adet vesikalık fotoğraf alınız. Notere gittiğinizde noterdeki memurlara özellikle boşanma davası vekaletnamesi çıkartmak istediğinizi beyan etmelisiniz.

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com