KAYSERİ 9.AİLE MAHKEMESİNE
DOSYA NO : 2023/*** E.
DAVACI : ********
VEKİLİ : Av. **********
DAVALI : **********
VEKİLİ : Av. Gizem Gül Uzun
KONU : Cevap dilekçesinin ibrazı hk.
AÇIKLAMALAR :
1.Davacının annesi ******** ile müvekkil ******, 13.08.2015 tarihinde evlenmiş olup, tarafların bu evliliğinden **** isimli müşterek çocukları bulunmaktadır. Taraflar Kayseri 2.Aile Mahkemesi 2022/*** E. Sayılı dosyada anlaşmalı olarak boşanmışlardır. Gerekçeli karar dilekçe ekindedir.
2.Protokolün beşinci maddesinde ''************************ Kayseri adresinde bulunan ve tapunun Melikgazi ilçesi Gesi Mah. Ada:*** Parsel:* 4.Kat ** No'lu bağımsız bölümde kayıtlı ve davacı ******** adına kayıtlı olan evin yarı hissesi müşterek çocuk Rüzgar ***** adına tapuya tescil edilecektir. Rüzgar ****, 18 yaşına gelinceye kadar bu ev satılmayacak, devredilmeyecektir. Boşanma kararının kesinleşmesinden itbaren bu ev davacı ******* tarafından kullanılacak, kullanma hakkı babada olacaktır.'' denilmiştir.
Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere 18 yaşından küçük çocuklar için tapuda tescil olmamaktadır sadece şerh olmaktadır. Dolayısıyla protokoldeki madde zaten geçersizdir. Geçersiz olan maddeye dayanılarak kötüniyetli olarak tapu iptal tescil davası açılmıştır. Davanın reddi gerekmektedir.
Kaldı ki protokoldeki madde zaten kendi içerisinde çelişki barındırmaktadır. Protokoldeki maddede hem evin yarı hissesi 18 müşterek çocuğa ait olacak denilmiş hem de 18 yaşına kadar evin satılmayacağına değinilmiştir. Bu iki cümle kendi içerisinde çelişki barındırmaktadır.
3.Davacı, dava dilekçesine her ne kadar iki adet Yargıtay kararı sunmuş olsa da bu kararların somut olay ile hiçbir ilgi ve alakası da yoktur. Türkiye'de gayrimenkul almanın şartlarından biri de REŞİT OLMAKTIR. Türkiye’de gayrimenkul almak isteyen kişi 18 yaşını doldurmuş olmalıdır.
4.Evin üzerinde İPOTEK BULUNMAKTADIR. 9 SENE BOYUNCA BANKAYA ÖDEME OLACAKTIR. 123 AY BOYUNCA EVİN BORCU VARDIR.
5.18 Yaş Altındaki Çocukların Tapu İşlemleri
Türk Medeni Kanunu çerçevesinde, 18 yaşından küçük çocukların gayrimenkul tasarrufları şu şartlarla yapılabilir:
Ebeveynlerin Ortak Kararı: Anne ve baba birlikte hareket ederek çocuk adına gayrimenkul işlemlerini gerçekleştirebilir. Bağış durumunda da aynı usul uygulanır.
Türk Medeni Kanunu Madde 345- “Çocuk ile ana veya baba arasında ya da ana ve babanın menfaatine olarak çocuk ile üçüncü kişi arasında yapılacak bir hukukî işlemle çocuğun borç altına girebilmesi, bir kayyımın katılmasına ve hâkimin onayına bağlıdır.” şeklindedir.
“04/09/1999 tarihi itibariyle davacılardan …’in henüz 18 yaşını doldurmadığı, Türk Medeni Kanunu’na göre çocuk ile ana veya baba arasında ana ve babanın menfaatine olarak çocuk ile üçüncü kişi arasında yapılacak bir hukuki işlemde çocuğun bir borç altına girebilmesi için kayyımın katılmasına ve hâkimin onayına bağlı olduğu,” (Yargıtay 11. HD., E. 2011/4926 K. 2013/6571 T. 02.04.2013)
Ölüm durumunda, hayatta kalan ebeveyn bu yetkiyi kullanabilir.
Boşanma durumunda, velayet hakkına sahip ebeveyn işlemi yapar.
“Davacı, mülkiyetine sahip olduğu ipotekle yükümlü olan taşınmazın 1/2 payını velayeti altındaki çocuğuna tapuda devretmek istediğini ileri sürerek hukuki işlem için kendisine izin verilmesini istemiştir. Buna göre istek çocuk ile velayet hakkına sahip ana arasında çocuğu borç altına sokacak nitelikte bir hukuki işlem yapılması isteğine ilişkin olup, Türk Medeni Kanun’un 345. maddesine dayanmaktadır.” (Yargıtay 2. HD. E.2007/19084 K. 2009/5071 T. 19.03.2009)
“Ergin çocuğun kısıtlanması ve velayet altına konulması halinde, velayete ilişkin hükümlerin uygulanacağında duraksama bulunmamaktadır. Veli, kısıtlıya miras yoluyla intikal eden taşınmazların mirasçılar arasında rızai taksimi için izin ve yetki verilmesini istemektedir. Rızai taksime konu edilmek istenen taşınmazların bir kısımında kısıtlı ile birlikte velinin de mirasçı olarak hak sahibi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla veli de kendi miras hakkı bakımından sözleşmenin tarafı olacaktır. Böyle bir durumda, Türk Medeni Kanununun 345. maddesi hükmü devreye girer.” (Yargıtay 2. HD., E. 2015/8244 K. 2015/10892 T. 27.05.2015)
Anlaşmalı Boşanma ile Çocuğa Taşınmaz Devri
Boşanma protokollerinde, bir taşınmazın mülkiyetinin veya sınırlı ayni hakkın ortak çocuk lehine devri ya da çocuk adına hak tesisi yer alabilir. Bu durum, hukuken üçüncü kişi yararına sözleşme olarak değerlendirilir. Çünkü burada esas amaç, boşanmanın tarafları olan eşlerin ötesinde, ortak çocuğun menfaatine bir kazandırma sağlamaktır. Çoğu zaman, bu tür bir düzenleme, çocuğun geleceğini güvence altına almak için yapılır ve taraflar, bu şart altında boşanmaya razı olur.
Bu protokolle çocuk lehine doğan hak, bir alacak hakkı niteliğindedir. Eğer borçlu taraf edimini yerine getirmezse, çocuk bu hakkı (yasal temsilcisi aracılığıyla) talep edebilir ve gerektiğinde yasal yollara başvurabilir.
“Ortak çocuklar adına tescil edilecek olan taşınmazların velâyet sahibi davalı kadın tarafından satılmayacağının tespitine, çocukların velâyet altında olduğu süreçte çocukların üstün menfaati için taşınmazların satım akdine konu edilmesi gerektiği takdirde davacı erkeğin açık muvafakatının gerekeceğinin tespitine, ayrıca ortak çocuklar reşit oluncaya dek bu taşınmazlardan mükiyet hakkını kısıtlayıcı nitelikte olmamak kaydıyla davacı erkeğin oturma ve/veya kira akdi kurma hakkında sahip olacağının tespitine,” (Yargıtay 2. HD., E. 2023/5684 K. 2024/2249 T. 1.4.2024)
Reşit Olduktan Sonra Gayrimenkulün Korunması
Anne ve babalar bazen, reşit yaştaki çocuklarının taşınmazları konusunda yanlış kararlar alabileceği endişesi taşır. Çocuğun mülkü satması, ipotek ettirmesi veya borç nedeniyle haciz riskiyle karşılaşması gibi durumların önüne geçmek için kullanılabilecek etkili bir yöntem intifa hakkı uygulamasıdır.
Bu yöntem, evin çıplak mülkiyetini çocuğunuzun üzerine devredip, intifa hakkını (kullanma ve yararlanma hakkını) kendi üzerinizde tutarak mülkiyetin tasarrufunu kontrol altında tutmanızı sağlar.
İntifa Hakkının Avantajları
Tasarruf Kontrolü:İntifa hakkı sahibinin onayı olmadan taşınmaz üzerinde işlem yapılamaz. Çocuğunuz mülkün çıplak mülkiyetine sahip olsa da intifa hakkı sizde olduğu sürece, satış, ipotek veya herhangi bir işlem gerçekleştiremez.
Borçlara Karşı Koruma:Çocuğunuzun ileride borca girerek mülkü hacze konu etmesi ihtimaline karşı, intifa hakkı mülkiyetin tam kontrolünü korumanıza yardımcı olur.
Kullanım Hakkı:İntifa hakkı, taşınmazı kullanma ve ondan gelir elde etme hakkını da size tanır. Örneğin, mülk kiraya verilirse, kira geliri intifa hakkı sahibine aittir.
İntifa Hakkı Tesisinin Yöntemi
İntifa hakkını çocuklarınıza mülk devri sırasında tapu işlemleri esnasında talep ederek tesis edebilirsiniz. Bu işlemler sırasında bir tapu müdürlüğüne başvurarak, çıplak mülkiyet devri ile birlikte intifa hakkının korunmasını sağlayacak sözleşme yapılır.
HUKUKİ NEDENLER : TMK, HMK ve ilgili yasal sair mevzuat
HUKUKİ DELİLLER :
*Kayseri 2.Aile Mahkemesi 2022/*** E. 2022/*** K. 23.12.2022 T nolu kararı
*Anlaşmalı boşanma protokolü
*Tapu kayıtları
*Tanık, yemin, bilirkişi vs her türlü delil
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerden ötürü,
Karşı tarafın ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmesini,
Davanın reddine karar verilmesini,
Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz. 10.04.2025
AV.GİZEM GÜL UZUN