Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

SUÇ ÜSTLENME SUÇU VE CEZASI

SUÇ ÜSTLENME SUÇU VE CEZASI

 

Suç üstlenme, bir kimsenin yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak bir suçu işlediğini veya suça karıldığını bildirmesidir. Bu suçta kişi kendisine iftira etmektedir. Bu nedenle bu suça kendi kendini itham ya da kendi kendine iftira da denilmektedir.

 

765 sayılı eski Yasada, suç uydurma olarak düzenlenen bu suç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda suç üstlenme olarak düzenlenmiştir.

 

Suç üstlenme suçunun hukuksal konusunu adliyeye ait yararlar oluşturmaktadır. Bu suçla adli faaliyetin yanlış yola sevk edilmesi veya engellenmesi önlenmek istenmektedir.

 

Suç üstlenme suçu ile iftira suçunun farkları;

 

İftira suçunda kendisine suç isnadı yapılan kimse, failden başka bir üçüncü kişidir.

 

İftirada isnat edilen eylemin suç olmasına gerek yoktur. İdari yaptırım gerektiren eylemler de bu kapsamdadır. Suçun oluşabilmesi için bir kimseye telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması gerekir.

 

Suçun oluşabilmesi için failin sırf huzur ve sükununu bozma amacıyla hareket etmesi gerekir.

 

Tehlike suçudur.

 

Suç üstlenme suçunda fail kendi kendisini itham etmekte, işlenmediğini bildiği suçu işlemiş gibi göstermektedir.

 

Suç üstlenmede, failin isnat ettiği eylem suç oluşturan bir eylemdir.

 

Suçun oluşabilmesi için bir kimseyi fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak onunla temas kurmaya çalışmak gerekir.

 

Suçun oluşabilmesi için failin eylemi hangi amaç ya da saikle gerçekleştirmediğinin önemi bulunmamaktadır.

 

Zarar suçudur.

 

Suçun Unsurları

 

Suçun Maddi Unsurları

 

Fail ve Mağdur

Suç üstlenme suçu, genel bir suçtur. Herkes bu suçun faili olabilir. Ancak failin kendisini itham ettiği suç bakımından bir soruşturma ya da kovuşturmanın bulunmaması gerekir.

 

Zira bir kimsenin kendi kendisini itham edebilmesi önceden bir ithamın bulunmamasına bağlıdır.

 

Eylem

 

Suç üstlenme suçunun hareket ögesini failin kendi kendini gerçeğe aykırı olarak suçlanması oluşturur.

 

Kişi, gerçekte hiç işlenmemiş veya başkası tarafından işlenmiş olan bir suçu kendisinin işlediğinden söz ederek bildirimde bulunmuşsa bu durumda suç üstlenme suçu oluşur.

 

Herhangi bir kamu görevlisine yapılan beyan yeterli değildir. Bu beyan, ihbarın yapılabileceği yetkili makamlara yapılmalıdır.

 

Yalnızca suç niteliğindeki eylemlerin üstlenilmesi bu suçu oluşturur. İdari soruşturmayı, salt disiplin cezasını gerektiren bir eylemin ya da idari yaptırım gerektiren bir kabahatin işlenmesi, suç üstlenilmesi suçunu oluşturmaz.

 

Suçun Nitelikli Şekli

 

Eylemin, üstsoy, altsoy, eş ve kardeşi cezadan kurtarmak amacıyla işlenmesi durumunda, cezanın indirilmesi ya da kaldırılması konusunda yargıca takdir yetkisi verilmiştir.

 

Tipikliğin Manevi Unsuru

 

Suç üstlenme suçu, kasten işlenebilen bir suçtur.

 

Hukuka Aykırılık Unsuru

 

Bu suçta hukuka aykırılık bakımından bir özellik taşımaz.

 

Suçun Özel Görünüş Biçimleri

 

Suç, failin yetkili makamlar önünde işlemediği bir suçu üstlenmesiyle birlikte tamamlanır. İcra hareketleri kısımlara bölünebiliyorsa suç üstlenme suçuna teşebbüs mümkündür. Suça iştirak konusunda genel kurallar uygulanır.

 

İçtima bakımından şu nokta önemlidir: Gerçeğe aykırı beyanda bulunan kimse, bir başkasıyla birlikte suçu işlediklerini beyan ederse yani masum bir kimseyi de bu suçun şeriki olarak bildirirse gerçek içtima hükümleri uygulanır; fail hem suç üstlenme hem de iftira suçundan dolayı cezalandırılır.

 

Muhakeme

 

Suç üstlenme suçunun soruşturma ve kovuşturması resen yapılır, şikayet aranmaz.