• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

ÇOCUKLA YATILI OLMAYAN KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI NASIL OLUR?

Çocukla Yatısız Olarak da Kişisel İlişki Kurulmasına Karar Verilebilir

Çocuğun cinsiyeti ve yaşı velayetin düzenlenmesinde ancak pedagog veya heyet incelemesi ve değerlendirmesinde yan unsurlardır. Velayetin düzenlenmesi için öncelikle sosyal inceleme raporu düzenleniyor. Eğer zorunlu araştırma ve değerlendirme yapılmamışsa veya eksik değerlendirme söz konusuysa en yakın Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına rapor tanzimi için sevkini isteyin.

 

Çünkü Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2017/3629 E ve 2017/9265 K nolu kararlarında;

 

” Kisisel iliski düzenlemesinde esas olan çocugun üstün yararı olup ana ve babalarıyla düzenli sekilde ve gözetim olmaksızın kisisel iliski kurma ve sürdürme hakları mevcuttur.

 

Ancak çocugun gözetim olmaksızın ana veya babasından birisiyle kisisel iliski kurması ve sürdürmesi onun yüksek yararına degil ise ana veya babasıyla gözetim altında, yatılı olmadan dahi kisisel iliski kurma imkanı öngörülebilir.

 

Bu sebeple, mahkemece, üç kisilik heyetinden rapor alınmak ve idrak çağındaki çocuğun bizzat dinlenerek, görüşü alınıp ve diger deliller de göz önüne alınmak suretiyle, infazda tereddüt olusturmayacak ve çocugun üstün yararını tehlikeye düsürmeyecek ve amaca da uygun şekilde kisisel iliski tesisi gerektiği” belirtilmiştir.

 

Ayrıca Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2016/24958 E ve 2017/198 K. Nolu kararında;

 

” Alınan raporlar davacı babanın çocuk ile kisisel iliski kurmasında risk olup olmadıgını ortaya koymaya elverişli degildir. Bu durumda, mahkemece yapılacak is; baba ile ortak çocuk arasında kisisel ilişki kurulması hususunda babanın saglık durumunun çocuk için risk teskil edip etmeyeceğinin araştırılması bu amaçla ruh ve sinir hastalıkları rapor alınması, sonrasında 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kurulus, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 5. maddesi geregince Aile Mahkemesi bünyesinde bulunan psikolog, pedagog ve sosyal çalısmacıdan olusan , anne ve baba ile çocukla görüsmek suretiyle inceleme ve rapor istenip; tarafların barınma, gelir, sosyal ve psikolojik durumlarına göre çocugun saglıklı gelisimi için kisisel iliski kurmaya engel bir durumun bulunup bulunmadıgının arastırılması, mahkemece çocugun bizzat dinlenerek görüsü alınıp ve diger deliller de gözönüne alınmak suretiyle çocugun menfaatine uygun bir karar verilmesi gerekir. O halde, yukarıda belirtilen kıstaslar dikkate alınarak rapor alınması, diger deliller de değerlendirilip, gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmesi gerektiği” belirtilmiştir.

 

GİZEM UZUN HUKUK BÜROSUNUN KARARA İLİŞKİN YORUMU;

 

Boşanma davanız neticelendi ve çocukla 3 yaşından sonra velayet hakkı kendisinde olmayan tarafla yatılı olarak kişisel ilişki davası kuruldu diyelim. Çocuğun üstün menfaatine aykırı durumlar meydana gelmişse kişisel ilişkin kaldırılması veya kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi için dava açabilirsiniz. Çocuğun üstün menfaatine aykırı olan durumları ispat ettiğiniz takdirde çocukla kişisel ilişki yatılı olmayacak şekilde kurulabilir.

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com