• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Araç Değer Kaybı Tazminatı İçin Dava Dilekçesi Örneği

KAYSERİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNE

 

 

DAVACI : S*** E******, (T.C: ***********)

           Adres: *********************** 

 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN 

         Sahabiye Mah. Teoman Sk. Avukatlar İş Hanı Bina No:9

         Kat:5 Daire No:501 Kocasinan/KAYSERİ

 

DAVALI : 1- Ş**** S***** A.Ş. Genel Müdürlüğü

                                                       MERSİS NO: ***********

   

             2- V*** G** (T.C:***********)

                           Adres: ***********************

 

DAVA KONUSU : 04/04/2023 tarihinde meydana gelen trafik kazası nedeniyle, 6100 sayılı Hukuk Yargılama Yasası Md. 107 uyarınca, toplanacak delillere göre maddi tazminat tutarı belirlenerek(fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere), müvekkile ait 38 ** *** plakalı araçta meydana gelen “değer kaybı”nın sürücü yönünden olay tarihinden, sigorta şirketi yönünden temerrüt tarihinden işletilecek yasal faizi, (sorumluluklarla orantılı) yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte ortaklaşa ve zincirleme sorumlu olarak davalılardan tahsiline ve aracın tamir ve onarım giderlerinin, maddi tazminat tutarının ve araç mahrumiyet tazminatının olay tarihinden itibaren işletilecek avans faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline;

 

Hüküm altına alınacak alacağın tahsil edilememe riskine karşılık 38 * **** plakalı aracın trafik kaydına ve davalı araç sürücüsünün tüm taşınır ve taşınmazlarına, kararın kesinleşmesine kadar cebri icra yoluyla satışı ve 3. şahıslara devri engelleyici nitelikte “ihtiyati tedbir” şerhi konulmasına karar verilmesinin istem ve arzıdır.

 

 

DAVA DEĞERİ : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla; 100,00 TL- “değer kaybı” 100,00 TL- “tamir ve onarım giderleri ve işçilik alacağı”-100,00 TL araç mahrumiyet tazminatı olmak üzere TOPLAM:300,00-TL

 

 

ARABULUCULUK KONUSU

UYUŞMAZLIK      : 38 ** *** plakalı aracın trafik kazasından kaynaklı maddi tazminat, araç değer kaybı tazminatı, hasar onarım bedeli tazminatı ve 

                               araç mahrumiyet tazminatı

 

 

DAVA DEĞERİ     : Belirsiz Alacak Davası

 

 

KUSURLU ARAÇ BİLGİLERİ

 

PLAKA NO        : 38 * ****  

 

KAZA TARİHİ   : 04/04/2023

 

POLİÇE NO       : *******

 

 

AÇIKLAMALAR :

 

1- Davalı sigorta şirketi nezdinde sigortalı olan, sürücüsü ve maliki V*** G**’ün sevk ve idaresindeki 38 * **** plakalı araç, kaza tespit tutanağında belirtili olan ************* önü civarında iken davalı sürücünün, aracını park ederken el frenini çekmeyi ve arabayı sabitlemeyi unutması sonrasında; kusurlu araç kendiliğinden harekete geçerek müvekkilin aracına çarpmıştır. Kusurlu araç, müvekkilin seyir halindeki aracının sağ arka tarafından vurmuştur. Bu kaza nedeniyle nezdinizde sigortalı olan aracın sürücüsü %100 kusurludur. Başvuranın aracı değer kaybına uğramıştır. Kaza tespit tutanak örneği ile kusur tespit evrakları ektedir (EK-1). Aynı zamanda kazayı gören bir tanık mevcut olup, tanığın bilgileri trafik kazası tespit tutanağının ''görgü tanıkları'' kısmına eklenmiştir.

 

Araç maliki müvekkilimiz S*** E****** olup, kaza olduğu anda müvekkilimizin aracını M*** E****** kullanmıştır. Görüleceği üzere M*** E******'nün kazadaki kusur oranı %0 olarak belirlenmiştir. 

 

Bu nedenle davalıların ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda müvekkil nezdinde doğan maddi zararı müşterek ve müteselsil olarak tazmin etme yükümlülüğü bulunmaktadır.

 

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 49.maddesi “Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür.” hükmüne amirdir. Maddede açıkça ifade edildiği üzere; kusurlu hareketi ile zarar doğmasına neden olan kişinin, bu zararı giderme yükümlülüğü bulunmaktadır. Somut olayda ise davalı araç sürücüsü, el frenini çekmeyi unutup aracın kaymasına sebebiyet vermesinden mütevellit davalının aracı müvekkilin aracına çarpmış olup; tamir süresince kullanılamamasına ve aracın ileriye yönelik olarak değer kaybına uğramasına sebep olmuştur.

 

2- Ekspertiz raporu sunulmuş olup, raporda onarım-işçilik tutarı 3.330,00 TL, KDV tutarı ise 599,40 TL olarak belirlenmiştir. Genel toplam 3.929,40 TL bedel belirlenmiştir. Bu bedel dışında müvekkilin aracı değer kaybetmiş ve müvekkilimiz araçtan mahrum kalmıştır. Ekspertiz raporunda eksik ödenen tutarlar dışında araç mahrumiyet bedeli ve araç değer kaybı tazminatı talebimiz bulunmaktadır.

 

3-Davalı şirket sigortalısının aracının sürücüsünün kusurunun tam olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Gerçek zarar ilkesi gereğince tam ve eksiksiz ödeme yapılması gerekmektedir. Ancak davalı sigorta şirketi, ekspertiz raporunda belirtilen tutarın yalnızca 2.000,00 TL'sini ödemiştir. (Sigorta şirketinin yapmış olduğu ödemenin dekontu dilekçemize ek olarak sunulmuştur. Davalı sigorta şirketinin yaptığı ödemede 1.929,40 TL tutarında bir eksik mevcuttur. Keza araçta oluşan değer kaybı da kayda alınamayacak bir miktar değildir. Davalıların, müvekkile yalnızca aracın tamir masraflarının bir kısmını ödeyip, araç değer kaybı konusunda da kayıtsız kalmaları hakkaniyete aykırıdır.

 

4- Müvekkile ait 38 ** *** plakalı araç; RENAULT CLIO marka 1.0 TCE XTRONIC TOUCH, 2022 model olup, 9.572 KM’de kazasız bir araçken, mevcut kaza sebebiyle aracın bir kısım parçaları tamir görerek onarılmış olup, aracın gördüğü işbu kapsamlı tamir/onarım ve TRAMER kayıtlarına işlenen hasar kaydı sebebiyle ikinci el piyasa rayiç değerinde ciddi bir düşüş yaşanacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

 

5- Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 30'uncu maddesi çerçevesinde yine 2918 sayılı KTK'nın 97'nci maddesi ''zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içerisinde dava yoluna gitmeden öne ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.'' hükmü yer almaktadır.

 

Bu hüküm gereğince müvekkil adına sigorta şirketine başvuru yapılmıştır. Sigorta şirketi tarafından yalnızca 2.000,00 TL ödeme yapılmıştır. Sigorta şirketi, eksik ödemiş olduğu bedelin yanında aracın değer kaybı tazminatına yönelik olarak da herhangi bir ödeme yapmamıştır. Bu nedenlerden ötürü de işbu dilekçe ile Sayın Mahkemenizden müvekkilin zararlarını talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.

 

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak üzere; yapılacak olan bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkacak olan araçtaki değer kaybının, Yargıtay kararları doğrultusunda davalı sigorta şirketi tarafından tazmin edilmesini mahkemenizden talep ederiz.

 

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2013/3815 Es. 2013/9854 Kar. sayılı ilamında;

 

“ … aracın hasarsız haldeki rayiç değeriyle kazadan sonraki rayiç değeri belirlenerek aracın kaza sebebiyle uğradığı değer kaybının tespit edilmesi için bilirkişiden rapor alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi …”

 

denilerek, araçta meydana gelen değer kaybının tespiti için, aracın hasarsız haldeki rayiç değerleriyle, kazadan sonraki rayiç değerinin tespitine yönelik bilirkişiden rapor alınması gerektiği belirtilmiştir.

 

6- Sayın mahkemeniz tarafından alınacak bilirkişi raporunda gerçek zararımız daha fazla tespit edileceği için talebimizi HMK 107 kapsamında bedel arttırmak ve ıslah etme hakkımız saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 100,00 TL değer kaybı bedelinin sigorta şirketinden tahsiline ve eksik ödenmiş olan, müvekkilin aracına dair tamir, onarım ve işçilik alacağı masraflarının ve araç mahrumiyet tazminatının tazminine karar verilmesini talep ediyoruz. 

 

 

HUKUKİ KANITLAR :

 

1-Araca ait fotoğraflar

2-Kaza Tespit Tutanağı

3-Sigorta Poliçesi ve Ruhsat Bilgileri

4-Ekspertiz Raporu

5-Servis Faturası

6-Kusur ve Maddi Zararların tespiti ve hesabı için bilirkişi incelemesi

7-Yargıtay Kararları

8-Bilirkişi

9-Tanık

10-Yemin

11-Arabulucu Tutanağı

12-Sigortaya Başvuru Evrakları1

13- diğer sair deliller.

 

HUKUKİ SEBEPLER: Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, HMK ve sair yasal mevzuat

 

 

TALEP VE SONUÇ: Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ve Sayın Mahkemenizce re’sen tespit edilecek hususlar doğrultusunda;

 

Haklı davamızın kabulü ile,

 

Aşağıda belirtilen ve belirtilmeyen kalemlerle ilgili FAZLAYA İLİŞKİN HER TÜRLÜ TALEP VE DAVA HAKKIMIZ SAKLI KALMAK KAYDIYLA;

 

Öncelikle hüküm altına alınacak alacağın tahsil edilememesi riskine karşılık olay esnasında davalı sürücünün kullanımında olan ve aynı zamanda davalı V*** G**  adına kayıtlı olan 34 * **** plakalı aracın trafik kaydına, kararın kesinleşmesine kadar cebri icra yoluyla satışı ve 3. Şahıslara devri engelleyici nitelikte “ihtiyati tedbir” şerhi konulmasına karar verilmesini,

 

Meydana gelen trafik kazası nedeniyle, 6100 sayılı Hukuk Yargılama Yasası Md. 107 uyarınca, toplanacak delillere göre maddi tazminat tutarı belirlenerek(fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere) şimdilik müvekkile ait 38 ** *** plakalı araçta meydana gelen “değer kaybı” için 100,00-TL ve Tamir ve Onarım Giderleri için 100,00-TL ve araç mahrumiyet bedeli için şimdilik 100,00 TL olmak üzere Toplamda 300,00-TL maddi tazminat tutarının (Davalı sigorta şirketi yönünden sigorta limitleri aşılmamak ve “değer kaybı” kalemiyle sınırlı kalmak kaydıyla) üzere sürücü yönünden olay tarihinden; sigorta şirketi yönünden sigorta limitleri aşılmamak üzere temerrüt tarihinden itibaren işletilecek avans faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini davacı vekili olarak vekaleten arz ve talep eder, saygılar sunarız. 06.06.2023

 

 

 

                          DAVACI VEKİLİ

                      AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

 

EKLER:

1- Kaza tespit tutanağı

2- Ekspertiz Raporu

3- Sigorta Poliçeleri

4- Aracın ruhsat ve ehliyet bilgileri

5- Sigorta başvurusu ve posta gönderi-tebliğ kayıtları

6- Onanmış vekaletname sureti 

 

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com