GİZEM UZUN HUKUK VE DANIŞMANLIK BÜROSU
SAHABİYE MAH. TEOMAN SOK. AVUKATLAR
İŞ HANI BİNA NO:9 KAT:5 DAİRE NO:501
KOCASİNAN/KAYSERİ
********** SULH CEZA HAKİMLİĞİ'NE
Gönderilmek Üzere
********* SULH CEZA HAKİMLİĞİNE
TRAFİK İDARİ PARA CEZASI İPTALİ TALEPLİDİR.
İTİRAZ EDEN : K**** U***(T.C.:10052677334)
ADRES : ********************
VEKİLİ : Avukat Gizem Gül Uzun
İTİRAZA KONU
TUTANAK : T.C. Otoyol ******** Ceza İşlemleri Büro Amirliğinin **.**.20** Tarih, ** Seri, ******* Sıra Numaralı, 951 TL Toplam Tutarlı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı
TUTANAK TANZİM
TARİHİ : **.**.20** saat:**.**
TUTANAK TEBLİĞ
TARİHİ : **.**.20**
İTİRAZ KONUSU : ******** Ceza İşlemleri Büro Amirliğinin **.**.20** Tarih, ** Seri, ******* Sıra Numaralı, 951 TL Toplam Tutarlı Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağında yazılı para cezasının iptali talebimizdir.
AÇIKLAMALAR :
1-Müvekkilimin ** *** *** plakasına kayıtlı hususi otomobiline, Karayolları Trafik Kanununun 47/1-B maddesi hükmüne istinaden KIRMIZI IŞIK KURALINA UYULMADIĞI gerekçesiyle **.**.20** tarih ve 951TL bedelli trafik cezası tutanağı düzenlenip **.**.20** tarihinde müvekkile tebliğ edilmiştir.
2-Yukarıda bilgileri yazılı trafik ceza tutanağı, aracın tescil plakasına göre **.**.20** tarihinde düzenlenmiş ancak müvekkile uzun bir zaman geçtikten sonra yani **.**.20** tarihinde tebliğ edilmiştir.
"Trafik para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usuller ile kullanılacak belgeler" hakkında yönetmeliğin "tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar için yapılacaklar işlemler" başlıklı 10. maddesi;
"Karayolları trafik kanununun 116. maddesi hükümleri gereğince,
görevlilerce yetki sınırları içerisinde tescil plakasına göre
düzenlenen tutanaklar;
a) Aracın kayıtlı olduğu kuruluştan arşiv kayıtlarına göre araç sahibi veya işleteni tespit edilerek (birden fazla ise ilk sıradaki) tutanağın boş kalan yerleri doldurularak ilgiliye 7201 sayılı tebligat kanunu hükümleri uyarınca tebliğ edilir ve tutanağın bir nüshası takip ve tahsil için ilgili mal sandığına gönderilir. Tebligat işlemine 10(on) iş günü içinde başlanır. Yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren 15(on beş) gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. Ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Hükmünü amirdir.
Söz konusu madde hükmü gereğince, düzenlenen trafik ceza tutanağının muhataba yani tarafıma tebliğ edilmesi işlemine 10 gün içinde başlanması gerekmektedir.
Ancak ekte sunulu tutanakta da görüleceği üzere kural ihlalinin yapıldığı iddia edilen tarih ile tebligat tarihi arasında uzun bir zaman bulunmaktadır. Tebligatın ilgili yönetmelik hükmüne göre yapılmadığı aşikârdır.
3-Öte yandan müvekkil, kırmızı ışık kurallarına uymayı ihlal etmemiştir. Ayrıca müvekkilin savunma hakkı da kısıtlanmıştır.
MÜVEKKİL KIRMIZI IŞIKTA GEÇMEMİŞTİR. TRAFİK İHLAL KURALI TESPİT FORMUNA DİKKAT EDİLECEK OLURSA O ESNADA YANAN IŞIK KIRMIZI DEĞİL, SARIDIR. SARI IŞIKTA GEÇEN BİRİNE KIRMIZI IŞIK KURALINA UYMADIĞI İDDİASIYLA CEZA VERİLMESİ HAKSIZ VE HUKUKA AYKIRIDIR. TRAFİK KURAL İHLALİ TESPİT FORMU EKTEDİR. FOTOĞRAFA BAKILDIĞI ZAMAN YANAN IŞIK RENGİNİN SARI OLDUĞU AÇIKÇA GÖRÜLECEKTİR.
YASAL PROSEDÜR DER Kİ; KIRMIZI IŞIK YANDIĞINDA KONTROLLÜ GEÇİŞ HAKKI BULUNMAKTADIR. KIRMIZI IŞIK YANDIĞI ANDA GEÇİŞ SERBESTLİĞİ BULUNUYORSA VE TRAFİK YOĞUN DEĞİL İSE 5 SANİYEYE KADAR KONTROLLÜ GEÇİŞ HAKKI BULUNMAKTADIR. AYRICA TRAFİK SEYRİ GEÇİŞE UYGUN OLDUĞU MÜDDETÇE KIRMIZI ŞIKTA GEÇİLEMEYECEK KADAR HIZLI GİDEN ARACIN ANİ FREN YAPARAK DURMASI MAKUL DEĞİLDİR. ZİRA ŞEHİR İÇİNDE OLMAMAK KAYDIYLA ŞEHİR DIŞINA GİDERKEN YANİ UZUN YOLLARDA HIZ LİMİTİ GENELLİKLE 120'DİR. 120 KM/S HIZLA GİDEN BİRİNİN KONTROLÜ GEÇİŞ HAKKI BULUNMAKTADIR. ZİRA BU KİŞİ DURMAK İSTESE ANİ FREN YAPMAK ZORUNDA KALACAKTIR.
4-Yargıtay’ın bu husustaki görüşleri dikkate alındığında “öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir. Bu çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz.” şeklinde karar vermiş olduğu görülmektedir. Bu durumda trafik para cezasının düzenlendiği yerdeki trafik , hız limiti ve radar uygulaması, kırmızı ışıkta geçmeme uyarı levhası olduğuna dair tabelaların olup olmadığının kontrolü gerekmektedir.
Bu ceza tutarı tarafımca ödendiği takdirde haksız bir tahsilat olacaktır.
Ayrıca itiraz eden her zaman trafik kurallarına uymakta olup, daha önce bir kez olsun adına trafik cezası kesilmemiştir. Kırmızı ışıkta hiçbir zaman geçmemiş, her gün kullanılan yolda herhangi bir saygısızca sürüş yapılmamıştır. Tarafımca her zaman trafik kural ve kaidelerine uyulmuştur ve yaya geçitlerinde yavaşlayıp yayalara yol verilmiştir. Seyir halinde iken herhangi bir trafik kuralı ihlal edilmemiş olup söz konusu ceza hukuka aykırıdır.
5-Polis, jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin yanı sıra FTM (Fahri trafik müfettişleri) gibi özel yetkili kişiler de yetkileri doğrultusunda bu işlemi yapabilmektedir. Nasıl gündelik hayatımızda, iş hayatımızda bizler sehven hata yapabiliyorsak, bu görevliler de hata yapabilirler. Yanlışlıkla trafik cezası yazmış olabilirler.
6-Tüm bunların dışında tarafıma verilen ceza tutarı 951 TL'dir. Bu meblağ oldukça fahiş olup, geliri az olan ya da orta gelirli bir insanı oldukça zorlayacak bir tutardır. Bu fahiş tutarın tarafımdan haksız yere alınacak olması maddi olarak da tarafımı oldukça olumsuz etkileyecektir. Müvekkil öğretmendir, bu fahiş ceza miktarı öğretmen maaşı için oldukça fazladır. HAKSIZ VE HUKUKA AYKIRIDIR.
7-Kaldı ki müvekkil her zaman kırmızı ışıkta durmuş olup, hiçbir zaman trafik kural ve kaidelerini ihlal etmemiştir. Bu husus müvekkilin daha önce herhangi bir trafik ceza almadığı hususu ile de aşikar şekilde anlaşılacaktır.
8- Müvekkile verilen ceza gündüz saatindedir. Gün ışığında ceza verilmesinden dolayı müvekkilin trafik kurallarına uyduğu daha açık bir şekilde görülecektir. Ayrıca ceza verilen yerde kırmızı ışıkta geçilmeyeceğine dair bir uyarı levhası dahi yoktur.
9-Uygulamada delil ya da ispatın olmadığı sadece tutanağın gönderildiği cezalarda itirazlar haklı görülmektedir. Tutanağın sevki esnasında görüntüler eklenmemiş olup, mahkemeye emniyet tarafından gönderilmesi gerekmektedir.
10-Uygulamada yeterli uyarı bulunmayan veya hiç uyarı bulunmayan kural ihlallerinde itirazlar olumlu sonuçlanmaktadır.
11-Elektronik Ölçüm ve Tespit Sistemleri ile uygulanan cezalarda da tolerans hataları yapılabilmektedir.
12-Tüm bunların yanında trafik idari para cezası karar tutanağında ''Sürücü tespit edilemediği için 2918 sayılı KTK'nun 116.maddesine göre düzenlenmiştir.'' ibaresi yer almaktadır. **.**.20** tarihinde saat **.**'te verilen cezada sürücü tespit dahi edilememiştir. ** *** *** plakalı araç her ne kadar müvekkilin üzerine kayıtlı olsa da cezanın kesildiği tarih ve saatte müvekkilin sürücü olduğu dahi tespit edilememiştir.
Yukarıda arz ve izah ettiğimiz tüm sebeplerden dolayı yasaya aykırı olarak düzenlenen para cezasının iptalini Sayın Mahkemenizden arz ve talep ederim.
HUKUKİ NEDENLER : Karayolları Trafik Kanunu, HMK, sair ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER : Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı, Trafik Kuralı İhlali Tespit Formu, Tebligat zarfı, Kamera Kayıtları, Fotoğraflar, Tanık Anlatımlar (Gerektiği takdirde), Yemin, sair ilgili delil
SONUÇ VE TALEP : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle, itirazın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen **.**.20** Tarih, ********* Numaralı trafik idari para cezası karar tutanağında yazılı para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. 27.07.2023
İTİRAZ EDEN VEKİLİ
AVUKAT GİZEM GÜL UZUN