Senede bir kez kişisel ilişki yetersizdir
Velayeti davacıya bırakılan müşterek çocukla davalı arasında kişisel ilişki, aynı ve ayrı şehirlerde olmalarına göre farklı düzenlenmiştir. Velayet kendisine bırakılan davacının Çeltikçi ilçesinin köyünde, davalının ise Yunak ilçesine bağlı köyde oturdukları anlaşılmaktadır. Bu durumda davalı sadece “her yılın 1 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında” kişisel ilişki hakkını kullanabilecektir.
Belirtilen tarihler arasında da olsa senede bir kez kişisel ilişki, bundan beklenen amacı gerçekleştirici değildir. Öyleyse ayın belirli haftalarında ve dini bayramlarda da çocukla baba arasında uygun kişisel ilişki tesisi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması da isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir. (Y2HD, 09.03.2011, E. 2011/2524, K. 2011/4212.)
Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasının Amacı Nedir?
Boşanma ya da ayrılık süreci sadece eşler arasında gerçekleşen bir olay değildir.
Eşler kadar çocuklar da boşanma ve ayrılık sürecinde yaşanan olaylara, çatışmalara, tartışmalara ve çekişmelere şahit olmakta ve doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmektedirler. Bu yönüyle belki çocuklar açısından daha travmatik sonuçları bulunmaktadır. Kaldı ki çocukların boşanma sonrasında da travmaları devam etmektedir.
Bu süreçte çocukların en büyük kaygıları ve korkuları “ebeveynlerini”, “anne veya babadan birini” kaybetme korkusudur.
Eşler, boşanma ya da ayrılık sürecini çocukların en az ve en zararsız şekilde atlatabilmeleri, bu süreçte çocukların ihtiyaç duydukları ve duygusal ve psikolojik olarak etkilenmemeleri açısından gerekli tedbirleri almak, aralarındaki problemleri çocuklara aksettirmeden ve çocuğun diğer eş ile iletişiminin tam ve sağlıklı olması için çaba sarf etmek ile yükümlüdürler.
Ancak bu yükümlülük sadece anne ve babanın değil, aynı zamanda devletin ve devletin yargı gücünü kullanan mahkeme hakiminin de ödevidir.
İşte bu nedenle çocuğun psikolojik ve ruhsal gelişimi açısından anne ve baba ile kişisel ilişki kurması, onların ilgisine ve sevgisine muhtaç olması karşısında Kişisel İlişki Kurma Hakkı sadece Anne ve Babaya değil aynı zamanda çocuğu da tanınmış karşılıklı haklardandır.
Çocukla Kişisel İlişki Kurma, Anne ve baba açısından sadece hak değil aynı zamanda yükümlülüktür.
DOLAYISIYLA SENEDE SADECE BİR KEZ KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI ÇOCUĞUN ÜSTÜN MENFAATİNE AYKIRIDIR. KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİNİN MANTIĞINA DA AYKIRIDIR.