• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Muhdesat Aidiyetinin Tespiti Cevap Dilekçesi

                            KAYSERİ 8.ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

 

 

DOSYA NO : 2024/*** E.

 

DAVACI : *************

 

DAVALI : ***************

 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül Uzun

 

KONU : Cevap dilekçesinin ibrazı hk.

 

AÇIKLAMALAR :

 

İşbu dosyada davalı ************ vekiliyiz. Yasal süre içerisinde cevaplarımızı ibraz ediyoruz.

 

1.Davacı, müvekkil **************'nın kardeşidir. Yine işbu dosyada diğer davalı ****** de müvekkilin kardeşidir. Müvekkilimizin annesi 2023 yılında vefat etmiş olup, geriye mirasçıları ************************** kalmıştır.

 

2.Müvekkilimiz tarafından Kayseri 3.Sulh Mahkemesi 2024/*** E. Sayılı dosyada ortaklığın giderilmesi davası açılmıştır. İlgili dosyanın celbini talep ederiz. Bu dosyada davacı müvekkil iken davalılar ise **********'tir. Ancak müvekkilin ablası *******, dava aşamasında gerçeği anlamıştır. Bu sebepten ötürü işbu dosyada davacı *******, müvekkilin ablasını da davalı olarak göstermiştir. Zira müvekkilin ablası ****** de davacı *******'ın kötüniyetli olduğunu anlamıştır.

 

3.Davalı, ******* plakalı aracın bedelinin tamamının kendisi tarafından ödendiğini iddia etmişse de bu iddia asılsız ve mesnetsizdir. Davalı tarafından ne tesadüftür ki bu aracın normal bir araç olmadığından hiçbir şekilde bahsedilmemiştir. Bu araç ÖTV indirimli olarak alınan engelli aracıdır. Bu araç alınırken herhangi bir ucuz araç alma kampanyası ile alınmamıştır.

 

4.Müvekkilin annesinin yüzde doksan üzeri engelli olmasından dolayı müvekkilin annesinin araç alma hakkı vardı. 2020 yılında bahse konu araç, halihazırda müvekkilin annesi adına kayıtlı olmakta olup, müvekkilin ablası Serap **** ve müvekkil tarafından alınmıştır. Bedeller müvekkilin ablası Serap **** ve müvekkil tarafından ödenmiştir. Elden ödemeler yapılmıştır. İlgili evrakları yasal delil sunma süresi içerisinde Sayın Mahkemenize ibraz edeceğiz ayrıca bu hususları tanık beyanları ile de ispat edeceğiz.

 

5.Müteveffanın başkaca mal varlıkları da bulunmaktadır. Kanunda yazılı genelgeye göre davacı Hayrullah'ın hisse devri yapması gerekmektedir. Müvekkilimiz ve müvekkilimizin ablası tarafından elden yapılan ödemeleri davacı Hayrullah'ın ne şekilde kullandığını müvekkil, acı bir şekilde uzun süre sonra öğrenmiştir. Keza davacı Hayrullah aleyhinde, vekaleti kötüye kullanma suçundan Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Kayseri CBS 2024/***** E. Sayılı dosyanın celbini talep ederiz.

 

6.Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15. Maddesinin 2 numaralı fıkrasının a bendi hükmü gereğince, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmaz. Dolayısıyla, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi halinde, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmaz.

 

Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması, başka bir mal ve/veya hakkın intikal etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi, devralan mirasçı açısından VERASET YOLUYLA İNTİKAL OLARAK değerlendirilemez.

 

Bu şekilde bir ivaz karşılığında veya ivazsız olarak gerçekleşen devir işleminde kanun madde gereğince ÖTV aranır. Muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekede söz konusu taşıtın yanı sıra başkaca mal ve hakkın da bulunması halinde diğer mirasçıların, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından ivazsız olarak feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan taşıtın lehine feragat edilen mirasçıya intikali, veraset yoluyla intikal olarak değerlendirilir.

 

Bununla birlikte kanunun 15.maddesinde yer alan söz konusu düzenleme, esas itibariyle veraset yoluyla intikal eden engelli taşıtının tüm mirasçılara intikaline ilişkin olup, taşıtın istisnadan yararlanamayan murisler arasında veya murisler tarafından istisnadan yararlanamayan üçüncü kişilere devrine ilişkin bir istisna sağlamadığından, terekede yer alan diğer mal veya hakların değerinin taşıtın değeri ile mütenasip olması gerekmektedir.

 

Aksi takdirde diğer mirasçıların vereceği feragatnameye istinaden taşıtı devralan mirasçının taşıt üzerinde kendi mülkiyet hakkına karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere bu işlem veraset yoluyla intikal olarak değerlendirilemez.

 

Diğer mirasçıların tek bir mirasçı lehine taşıtla ilgili mülkiyet haklarından feragatini gösterir belgenin noter onaylı olması yeterlidir. Somut olayda davacı Hayrullah Suat lehine böyle bir durum söz konusu olmamıştır.

 

HUKUKİ DELİL : TBK, HMK ve yasal sair her türlü mevzuat

 

HUKUKİ SEBEP : 

 

1.Kayseri 3.Sulh Hukuk Mahkemesi 2024/*** E. Sayılı dosya

 

2.Kayseri CBS 2024/***** E. Sayılı(celbi talep olunur.)

 

3.Müteveffa Semiha ****'e ait veraset ilamı ve nüfus kayıtları

 

4.Trafik tescil kayıtları

 

5.Tanık beyanları(isim ve adresleri daha sonra bildirilecektir.)

 

6.Bilirkişi incelemesi

 

7.Yemin ve sair her türlü delil

 

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerden ötürü öncelikle davanın reddine, Sayın Mahkemeniz aksi kanaate olur ise, 

 

1.Muris adına görünürde kayıtlı ancak bedeli müvekkil ve müvekkilin ablası Serap **** tarafından ödenen, müvekkil ve müvekkilin ablasına ait 38 ***** plaka sayılı aracın mülkiyetinin müvekkil ve müvekkilin ablasına ait olduğunun(ortaklığın giderilmesi davasında nazara alınmak üzere)tespitine,

 

2.Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı ************''e yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz. 19.11.2024

 

 

 

                                                   DAVALI ********************** VEKİLİ

                                                                         AV.GİZEM GÜL UZUN

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com