Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

ELİMDEKİ KÖPEĞİ BIRAKIR, SİZİ ISIRTIRIM SÖZÜ SİLAHLA TEHDİT SUÇUNU OLUŞTURUR.

ELİMDEKİ KÖPEĞİ BIRAKIR, SİZİ ISIRTIRIM SÖZÜ SİLAHLA TEHDİT SUÇUNU OLUŞTURUR.

 

4. Ceza Dairesi         2020/25432 E.  ,  2022/18406 K.

 

"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi

SUÇLAR : Trafik güvenliğini tehlikeye sokma, tehdit

HÜKÜMLER : Mahkumiyet

 

KARAR

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi, kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü.

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

1- Sanığın alkollü bir şekilde aracıyla seyir halinde iken müştekilerin aracına çarpması sonucu kazaya sebebiyet verdiği ve yanında kurt köpeği olduğu halde müştekilere yönelik “elimdeki köpeği bırakır sizi ısırttırırım, benim arabamı yaptıracaksınız” dediğinin anlaşılması karşısında, sanığın eyleminin TCK’nın 106/2-a. madde ve fıkrası kapsamında kaldığı gözetilmeden, hatalı değerlendirmeyle aynı Kanunun 106/1-1.madde ve fıkrası uyarınca hüküm kurulması,

2- Kabule göre de;

17/10/2019 gün ve 7188 sayılı Kanun'un 24. maddesiyle değişik CMK'nın 251. maddesinde Basit Yargılama Usulü düzenlenmiş olup, bu düzenlemenin uygulanmasıyla ilgili olarak, CMK'ya 7188 sayılı Kanunla eklenen geçici 5. maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “hükme bağlanmış” ibaresinin Anayasa Mahkemesi’nin 14/01/2021 tarihli ve 2020/81 esas, 2021/4 sayılı kararıyla "basit yargılama usulü" yönünden Anayasa'nın 38. maddesine aykırı görülerek iptaline karar verilmesi karşısında, temyiz incelemesi yapılan ve CMK'nın 251/1. maddesi kapsamına giren suçlar yönünden; Anayasa'nın 38. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın 7 ve 5271 sayılı CMK'nın 251 vd. maddeleri gereğince yeniden değerlendirme yapılması zorunluluğu,

Kanuna aykırı ve sanık ...’nın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi gereğince yürürlükte olan 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesi uyarınca cezayı aleyhe değiştirme yasağının gözetilmesine, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 28/09/2022 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY

 

Silah kavramı Türk Ceza Kanunu’nun 6/1-f maddesinde düzenlenmiş olup, köpeğin silah kapsamında olup olmayacağı, 4. alt bent kapsamında incelenerek değerlendirilmelidir. Bu bende göre “saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile, fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler” silah kapsamında sayılmaktadır. Terlik, taş, bardak, kül tablası, kemer, şişe, sandalye, kürek, oklava, tırnak çakısı, süpürge sapı gibi cisimler, bu bendin örnekleri olup, kullanıldığı suç ve kullanılma biçimine göre silah olarak kabul edilmelidir.

Bir canlı türü olan hayvan, dolayısıyla köpek, cisim veya şey değil, bir canlıdır, dolayısıyla silah olarak kabul edilmemelidir.

Köpeğin, dava konusu olaydaki gibi suçta kullanılması halinde, suçun nitelikli hali oluşmamakla birlikte, temel ceza belirlenirken, alt sınırdan uzaklaşılmalı ve buna gerekçe olarak kabul edilmelidir.

Bu nedenle, dava konusu olayda sanığın eyleminin, silahla tehdit suçunu oluşturacağı gerekçesi ile mahkeme kararının bozulması yönündeki (1 no’lu bozma kararı) sayın çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.

 

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN'UN KARARA İLİŞKİN YORUMU;

 

"Elimdeki köpeği bırakır, sizi ısırırım" şeklinde bir ifade, silahla tehdit suçunu oluşturmaz, ancak tehdit suçunu oluşturabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, bu sözün silahla yapılması durumunda suçun silahla tehdit olarak değerlendirilebileceğidir.

 

Türk Ceza Kanunu'na göre, bir kimseye yönelik tehditle korkutma, kişinin can güvenliğini tehlikeye atmak amacıyla yapılmışsa, tehdit suçunu oluşturur. Tehdit suçunun cezası, tehdit edilen kişinin korkutulmuş olması durumunda verilir. Eğer tehdit silah gibi tehlikeli bir araçla yapılırsa, suç daha ağır bir şekilde cezalandırılabilir.

 

Köpek kullanarak yapılan tehdit, özellikle köpeğin tehlikeli bir hayvan olması durumunda ciddi bir tehdit olarak kabul edilebilir, ancak bu tehdit silah kullanımı gibi bir durumu içeriyorsa, silahla tehdit suçunun kapsamına girer. Silahla tehdit, sadece gerçek bir silah kullanılarak değil, aynı zamanda bir silahın varlığı hakkında korkutma yapılmasıyla da işlenebilir.

 

Özetle, "Elimdeki köpeği bırakır, sizi ısırırım" gibi bir ifade, silahla tehdit değil, tehdit suçunu oluşturur. Ancak, köpeğin tehlikeli bir hayvan olması ve tehdidin diğer unsurlarıyla birleştirilmesiyle, tehdidin ciddiyeti artırılabilir. Eğer silah kullanımı söz konusuysa, bu durum silahla tehdit suçunu oluşturur ve daha ağır bir cezaya yol açabilir.

 

 

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28