• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

YARDIM NAFAKASI PROTOKOL ÖRNEĞİ

                                          YARDIM NAFAKASI PROTOKOLÜ

 

 

Fatma ******* ve Akın **********, 15.09.1998 tarihinde evlenmişlerdir.  Her iki taraf da TMK 166/III uyarınca boşanmayı karşılıklı olarak kabul etmişlerdir. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda her iki taraf da mutabıktır.

 

Tarafların bu evliliklerinden üç çocuğu bulunmaktadır. 

 

* 01.10.2000 doğumlu Saliha *********

* 30.07.2005 doğumlu Sultan Sueda **********

*22.04.2009 doğumlu Ahmet Edip *************

 

İşbu protokolün düzenlendiği tarihte çocuklardan ikisi 18 yaşını doldurmuş olup, en küçük çocuk ise 14 yaşındadır. 

 

Taraflar, yardım nafakası hususunda anlaşmaya varmışlardır. 

 

Yardım Nafakası Nedir?

Kendisine yardım edilmediği zaman yoksulluğa düşecek kişinin, belirli bir kan hısımlığı bulunan kişilerden talep edebileceği, miktarı ve koşulları hakim tarafından tespit ve takdir edilen nafakadır.

 

Kural olarak herkes kendisine yardım edilmediği zaman yoksulluğa düşecek altsoyu (çocuklar ve torunlar), üstsoyu (anne, baba, büyük anne ve büyük babası) ile kardeşlerine mali açıdan yardımda bulunmak yükümlülüğü altındadır.

 

Çünkü yakın akrabalık ilişkilerinin temelinde yardımlaşma ve dayanışma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bu zorunluluğa rağmen yoksulluğa düşecek kişiye yardım etmeyen kişi ya da kişilere karşı Yardım nafakası davası açılarak mahkemece bu yönde karar verilmesini sağlama hakkı tanınmıştır.

 

Türk Medeni Kanunu’muzun 328/2. maddesi gereğince öğrenim durumu devam eden ancak 18 yaşını ikmal etmiş çocuğun annesi ve babası güçleri yettiğince çocuğun eğitiminin sonuna kadar yardım etmekle yükümlüdürler.

 

Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu düzenleme iştirak nafakasından farklı bir düzenlemedir. İştirak nafakasında anne ve baba müşterek çocuk 18 yaşına kadar bakım ve eğitim giderleri ile yükümlü olup, 18 yaşın ikmali halinde bu yükümlülük sona ermektedir.

 

Oysa yasadaki bu özel düzenleme ile çocuğun öğrenim durumu sona erinceye kadar bakım ve eğitim giderlerinden yükümlü olduğunu düzenlemektedir. Burada iştirak nafakası yükümlülüğü değil Yardım Nafakası yükümlülüğü söz konusudur.

 

Çocuklar için yardım nafakası hususunda taraflar şu şekilde anlaşmaya varmışlardır.

 

ÇOCUKLAR İŞ DÜZENİ KURUNCAYA KADAR OLAN HER TÜRLÜ MASRAF HER İKİ EBEVEYN TARAFINDAN BİRLİKTE ÖDENECEKTİR. EĞİTİM, ÖĞRETİM, GİYİM, KURS VB TÜM MASRAFLARI HER İKİ EBEVEYN YARI YARIYA ÖDEYECEKTİR. EBEVEYNLERDEN BİRİ ÇOCUKLARA KARŞI YARDIM NAFAKASI YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ İHLAL EDERSE TARAFLARIN BİRBİRLERİNE DAVA AÇMA HAKKI SAKLI KALACAKTIR. BENZER ŞEKİLDE ÇOCUKLAR DA YARDIM NAFAKASI ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ İHLAL EDEN EBEVEYNE KARŞI DAVA AÇABİLECEKTİR. 8.07.2023

 

 

 

**************            ***********                         **************

 

 

 

 

 

***********************                                   ***************************

 

 

 

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com