KAYSERİ SULH HUKUK MAHKEMESİNE
VESAYET ALTINA
ALINAN :
VASİ :
VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN
KONU : Sayın Mahkemenizce verilen vasilik yetkisinin genişletilmesine ilişkin talebi dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR :
Müvekkil, vesayet altına alınan 29486****** T.C. Kimlik numaralı Ali *****'ın eşidir. Müvekkil Kayseri 5.Sulh Hukuk Mahkemesi 2022/**** E. Ve 2022/**** K. belirtili olan dosyada, eşinin kısıtlanmasını talep etmiştir.
Müvekkile vasi tayininin gerçekleştiği Kayseri 5.Sulh Hukuk Mahkemesi 2022/**** E. Ve 2022/**** K. Sayılı dosyasının 28/12/2022 tarihli kararında,
Kısıtlanması istenen ilişkin Sağlık Bakanlığı Kayseri Şehir Hastanesi tarafından düzenlenen 28/06/2021 tarihli raporda, orta kognitif bozukluk denilen akıl hastalığının olduğu, demans hastalığının bulunduğu ve rapor oranının %94 olduğu, vasi tayini gerektiği ve mahkemede dinlenmesinde fayda olmadığı görülmüştür. Müvekkilimiz ileri düzeyde alzheimer hastadır. Müvekkili hastalığından ötürü eşi vasi olarak tayin edilmiştir.
Somut olayda Sayın Mahkemenizce yapılan asayiş araştırması ve sağlık kurulu raporu dikkate alınarak, kısıtlı adayının akıl zayıflığının bulunduğu, kendi resmi işlemlerini tak başına yapamayacak durumda olduğu, vasi adayının da vasiliğe engel halinin olmadığı anlaşıldığından kısıtlanması istenilen Ali DOĞAN'ın TMK'nun 405. Maddesi gereğince kısıtlanmasına, müvekkilin vasi olarak atanmasına karar verilerek hüküm kurulmuştur.
Kurulan hükümde;
" TMK. 462. Ve 463. Maddesinde vesayet makamının izni gereken haller sayılmış olup, vasinin kısıtlının almakta olduğu maaşını çekebilmek, kısıtlıya ait banka kartını çıkartabilmek ve şifre alabilmek, kısıtlı adına yatan promosyon ve bayram ikramiyelerini çekebilmek işlemlerinin vasililik yetkisine dayanarak yapabileceğinin TESPİTİNE,
Vasi tarafınca, kısıtlıya ait taşınmazların kira geliri var ise yıllık kira bedelinin Vakıfbank Adliye Şubesi'ne kısıtlı adına vadeli hesap açılarak bu hesaba yatırılmasına, "
Karar verilmiştir.
Karardan da anlaşılacağı üzere müvekkile vasi tayin edilen eşinin tek yetkisi müvekkil adına bankadan para çekebilmek olmuştur. Ancak vasinin bu yetkisi müvekkilin menfaati doğrultusunda vasi için sınırlı kalmaktadır.
Ali *****'a ve kardeşlerine ait arsa satışı gerçekleşmiştir. Ancak müvekkil, Sayın Mahkemenizce yukarıda belirtmiş olduğumuz yetkiler kapsamında kısıtlıya vasi olarak atandığı için arsa satışından elde edilen ve kısıtlı Ali *****'a ait olan bedelin tahsilatını gerçekleştirememektedir. Söz konusu bedelin alınması kısıtlının lehinedir. Ancak vasi tayin edilen Gülbahar'ın müvekkil adına bu işlemleri gerçekleştirmeye yetkisi bulunmamaktadır.
Keza müvekkil, kısıtlı lehine olacak şekilde araç alım ve satımında bulunmak istemektedir. Sayın Mahkemenizce kurulan hükümde araç alım ve satımına ilişkin müvekkile yetki verilmemiştir.
İşbu açıklanan sebeplerle, kısıtlı Ali ******'a vasi olarak atanması sebebiyle müvekkile verilen vasilik yetkilerinin genişletilmesine karar verilmesini Sayın Mahkemenizden talep etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur.
Ayrıca kısıtlıya vasi olarak atanan müvekkilin vasilik süresi TMK. Madde 456/1 uyarınca "İKİ YIL" olarak belirlenmiştir. İşbu davayı açtığımız tarihe kadar olan süreçte bir yıllık zaman dolmuş bulunmaktadır. Kalan bir yıllık zamanın ise müvekkilin vasilik yetkisinin genişletilmesi talebimize sebep teşkil edecek işlemlerin gerçekleştirilebilmesi amacıyla sürenin uzatılması gerekmektedir. İşbu sebepten müvekkilin vasilik süresinin Sayın Mahkemeniz tarafından uzatılmasına karar verilmesini talep ederiz.
Müvekkilin vasilik görevinin, müvekkile Sayın Mahkemenizce tanınan vasilik yetkilerinin ve vasilik süresinin incelenebilmesi için daha önce Sayın Mahkemenizde görülmüş ve hüküm altına alınmış 19/10/2022 dava tarihli, 28/12/2022 karar tarihli, 2022/4043 E. Ve 2022/4670 K. Sayılı dosyanın celbini saygılarımızla talep ederiz.
Arz ve izah olunan nedenlerden ötürü vasinin yetkilerinin genişletilmesini ve vasilik süresinin uzatılmasını Sayın Mahkemenizden talep ederiz.
Vasi veya ayırt etme gücüne sahip kısıtlının bazı işleri yapması içi vesayet makamının izni gereklidir. Bu işler Türk Medeni Kanunu’nun 462. maddesinde sayılmıştır. Buna göre;
*Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir aynî hak kurulması,
*Olağan yönetim ve işletme ihtiyaçları dışında kalan taşınır veya diğer hak ve değerlerin alımı, satımı, devri ve rehnedilmesi,
*Olağan yönetim sınırlarını aşan yapı işleri,
*Ödünç verme ve alma,
*Kambiyo taahhüdü altına girme,
*Bir yıl veya daha uzun süreli ürün ve üç yıl veya daha uzun süreli taşınmaz kirası sözleşmeleri yapılması,
*Vesayet altındaki kişinin bir sanat veya meslekle uğraşması,
*Acele hâllerde vasinin geçici önlemler alma yetkisi saklı kalmak üzere dava açma, sulh olma, tahkim ve konkordato yapılması,
*Mal rejimi sözleşmeleri, mirasın paylaştırılması ve miras payının devri sözleşmeleri yapılması,
*Borç ödemeden aciz beyanı,
*Vesayet altındaki kişi hakkında hayat sigortası yapılması,
*Çıraklık sözleşmesi yapılması,
*Vesayet altındaki kişinin bir eğitim, bakım veya sağlık kurumuna yerleştirilmesi,
*Vesayet altındaki kişinin yerleşim yerinin değiştirilmesi
durumlarında vesayet makamının izni gereklidir.
Bazı hallerde ise vesayet makamının izninden sonra denetim makamının izni gereklidir. Bu durumlar da Türk Medeni Kanunu’nun 463. maddesinde sayılmıştır.
*Vesayet altındaki kişinin evlât edinmesi veya evlât edinilmesi,
*Vesayet altındaki kişinin vatandaşlığa girmesi veya çıkması,
*Bir işletmenin devralınması veya tasfiyesi, kişisel sorumluluğu gerektiren bir ortaklığa girilmesi veya önemli bir sermaye ile bir şirkete ortak olunması,
*Ömür boyu aylık veya gelir bağlama veya ölünceye kadar bakma sözleşmeleri yapılması,
*Mirasın kabulü, reddi veya miras sözleşmesi yapılması,
*Küçüğün ergin kılınması,
*Vesayet altındaki kişi ile vasi arasında sözleşme yapılması
Türk Medeni Kanunu’nun 444. maddesinde taşınmazların satışı usulünde düzenleme yapılmıştır. Buna göre; taşınmazların satışı, vesayet makamının talimatı uyarınca ve ancak vesayet altındaki kişinin menfaatinin gerekli kıldığı hâllerde mümkündür. Satış, vesayet makamının bu iş için görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu hâlde açık artırmayla yapılır.
Ancak denetim makamı yani Asliye Hukuk Mahkemesi istisnaî olarak özel durumları, taşınmazın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir.
VASİLİK YETKİSİNİN GENİŞLETİLMESİNİ VE VASİLİK SÜRESİNİN UZATILMASINI TALEP EDERİZ.
SONUÇ VE İSTEM :
Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re'sen gözetilecek nedenlerle,
Öncelikle işbu davamızın kabulüne karar verilmesini,
Müvekkile vasi olarak tanınan yetkilerin, " vasi olan müvekkil tarafından kısıtlı adına araç alım ve satımı" ile "kısıtlı ve kardeşleri adına kayıtlı olan ve satışı yapılmış olan arsanın kısıtlı adına düşen bedelinin vasi olan müvekkil tarafından tahsil edilebilmesi" yetkilerinin eklenilerek genişletilmesine karar verilmesini, kısaca vasinin yetkisinin müvekkilin menfaati doğrultusunda mümkün mertebe genişletilmesini,
Müvekkile tanınan vasilik süresinin uzatılmasına karar verilmesini,
Daha önce Sayın Mahkemenizde hüküm altına alınmış olan 19/10/2022 dava tarihli, 28/12/2022 karar tarihli, 2022/**** E. Ve 2022/**** K. Sayılı dosyanın celbine karar verilmesini,
Sayın Mahkemenizden vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz. 15/10/2023
TALEPTE BULUNAN VASİ
VEKİLİ
Av. Gizem Gül UZUN
VASİLİK YETKİSİNİN GENİŞLETİLMESİNE İLİŞKİN DAVA DİLEKÇESİ-VASİLİK YETKİSİNİN GENİŞLETİLMESİNE İLİŞKİN DAVA DİLEKÇESİ-VASİLİK YETKİSİNİN GENİŞLETİLMESİNE İLİŞKİN DAVA DİLEKÇESİ-VASİLİK YETKİSİNİN GENİŞLETİLMESİNE İLİŞKİN DAVA DİLEKÇESİ-VASİLİK YETKİSİNİN GENİŞLETİLMESİNE İLİŞKİN DAVA DİLEKÇESİ-VASİLİK YETKİSİNİN GENİŞLETİLMESİNE İLİŞKİN DAVA DİLEKÇESİ