• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Seyahat Sonrası Bagajın Kaybolması

Uzun ve yorucu bir uçak yolculuğu geçirdiğinizi hayal edin. Belki ilk defa göreceğiniz ünlü bir şehre gelmeniz dolayısıyla heyecan içindesiniz veyahut belki de yurt dışından memleketinize geldiniz ve yakınlarınızı görmek için can atıyorsunuz. Bu yoğun ve karışık duygularla havalimanının konveyör bandının başına dikildiniz ve beklemeye başladınız. Ancak uzun dakikalar sonucu bavulunuz gelmedi. Bütün kişisel eşyalarınız, fotoğraf makineniz veyahut çok değerli eşyalarınızın kaybolduğunu anladınız. İşte tam o anda yaşadığınız stres ve üzüntü sebebiyle kesinlikle yanlış bir hamle yapmamalı ve zararınızı tazmin etmek adına süreci doğru yönetmelisiniz.

TÜRK SİVİL HAVACILIK KANUNU

Madde 108 – Taşıyıcı; yolcunun bagajlarını ve beraberindeki kişisel eşyasını taşıma

sözleşmesinde belirlenen şartlar dairesinde, ücretsiz olarak taşımaya mecburdur.

 Madde 121 – Tescil ettirilmiş bagaj veya yükün kaybı veya zarara uğraması halinde, zarara sebebiyet veren olay, havayolu ile taşıma sırasında meydana gelmiş ise zarardan taşıyıcı sorumludur.

 Birinci fıkra anlamında havayolu ile taşıma; bagaj veya yükün bir havaalanında veya bir hava aracında veya havaalanı dışına inilmesi halinde o yerde taşıyıcının muhafaza ve nezareti altında bulundukları süreyi kapsar. Yük için Türk Ticaret Kanununun 781 inci madde hükmü uygulanır

Bagajınızın kaybolduğuna emin olduktan sonra yapmanız gereken ilk işlem sakinliğinizi korumaktır. Çünkü en küçük bir hata bütün haklarınızı almanızı zorlaştıracaktır. Bagajınızın kaybolduğundan emin olduktan sonra kesinlikle bagajların teslim edildiği bölgeden çıkmayın. Etrafınıza baktığınızda bir ''Kayıp Eşya Bürosu (Lost&Founds)'' tabelası göreceksiniz. Büroya derhal gidin ve bagajınızın teslim edilmediğini söyleyin. Ayrıca uçak biletinizi, pasaport veya kimliğinizi ve bagaj fişinizi yetkili kişiye gösterin. Bagaj fişi, bagajınızın havayolu firması yetkili kişisi tarafından alındığına dair karine oluşturacaktır.

Daha sonrasında ''PIR'' raporu hazırlanacaktır. ''(Property Irregularity Report): Havayolu sorumluluğu altına girmis veya bagajların yolcu beraberinde varıs istasyonuna ulasmadığı, içinde bulunan esyanın eksikliği veya hasar görmüs olması halinde tanzim edilen bagaj aksaklık raporudur.

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com