ANKARA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNE
DAVACI : E****** U***(T.C:***********)
Adres: ************************
VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN
DAVALI : 1- R******* T*****(T.C:***********) Adres: ************************ 05** *** ****
2- ****** SİGORTA A.Ş MERSİS NO: ***********
3- ********** SİGORTA A.Ş MERSİS NO: ***********
KONU : 1- **.**.20** tarihinde meydana gelen trafik kazası nedeniyle, 6100 sayılı Hukuk Yargılama Yasası Md.107 uyarınca, toplanacak dedillere göre maddi tazminat tutarı belirlenerek (fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere), müvekkile ait ** ** **** plakalı araç için ***** Sigorta Şirketi tarafından değeri düşük gösterilerek eksik ödenen ''pert farkı''nı kapsayan maddi tazminat tutarının davalı araç sürücü R******* T***** yönünden olay tarihinden itibaren; sigorta şirketi yönünden sigorta limitleri aşılmamak üzere temerrüt tarihinden itibaren işletilecek avans faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte ortaklaşa ve zincirleme davalılardan tahsiline,
2-Hüküm altına alınacak alacağın tahsil edilmeme riskine karşılık ** ** *** plakalı aracın trafik kaydına ve davalı araç sürücüsü R******* T*****'in tüm taşınır ve taşınmazlarına kararın kesinleşmesine kadar cebri icra yoluyla satışı ve 3. Şahıslara devri engelleyici nitelikte ''ihtiyati tedbir'' şerhi konulmasına karar verilmesinin istem ve arzıdır.
DAVA DEĞERİ : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla; **.**.20** tarihli mutabakatname tutarı 187000 TL olmakla birlikte gerçek araç değeri 235.000,00 TL arasındaki fark olan 48.000,00 TL tutar.
KUSURLU ARAÇ BİLGİLERİ
PLAKA NO : ** ** ***
KAZA TARİHİ : **.**.20**
POLİÇE NO : *********
AÇIKLAMALAR:
1- Öncelikle uygulamamızda davacı tarafın kendi Sigorta Şirketini davalı gösterme durumu söz konusu değildir. Ancak davalı ***** Sigorta Şirketi gereken ödemeyi davacı Sigorta Şirketi olan ********** Sigorta Şirketine yaptığını bildirmiş ve gereken tutar tahsil edilememiştir. Somut olayda Sayın Mahkemenizden müteselsil davalıları belirleme talebimizi sunma zorunluluğu doğmuştur. Sayın Mahkemenizden davalı sorumluları belirlemenizi talep ederiz.
***** Sigorta A.Ş nezdinde kayıtlı olan davalı sürücü R******* T*****'in sevk ve idaresinde bulunan ''** ** ***'' plakalı araç kaza tespit tutanağında belirtili olan ******* ile ****** arasında bulunan *******'in ****** ilçesine girecekken ********* Kavşağına geldiğinde orta kavşakta olmasına rağmen durmamış ve davacı E****** U*** kontrolünde ki ''** ** ****'' plakalı araca çarpmıştır.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde ''kavşağa yaklaşan sürücüler kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine izin vermek zorundadırlar'' şeklinde açık hüküm bulunmaktadır. R******* T***** bu kuralı ihlal ederek oldukça süratli ve tedbirsiz araç kullanmakta olup bu kaza sonucunda davalı taraf %100 kusurlu bulunmuştur.
3- Bu kaza nezdinde tutulan trafik tutanağı'nda da görüleceği üzere müvekkilin kazanın oluşmasında herhangi bir kusuru bulunmayıp davalı karşı taraf kazaya tam (%100) kusurlu hareketi ile sebebiyet vermiştir. Bu nedenle davalıların ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda müvekkil nezdinde doğan maddi zararı tazmin etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Nitekim 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 49. Maddesi ''Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür'' hükmü bulunmaktadır. Somut olayda ise davalı sürücü R******* T*****, müvekkilin aracına çarpmış olup; aracın pert olmasına ve bu sebeple kullanılamamasına neden olmuştur.
Dava açılmadan önce davalı sigorta şirketi tarafından müvekkile bir miktar para ödenmiş olmakla birlikte bu miktar, aracın aldığı hasar ve aracın serbest piyasadaki değerinin çok daha yüksek olması verileri birlikte değerlendirildiğinde alınması gereken pert farkının çok daha üst miktarlarda olduğu gayet açıktır. Tarafımızca yapılan piyasa değer araştırmalarında aracın emsal değerinin 235.000,00-250.000,00 TL civarı olduğu tespit edilmiştir. Müvekkil hiçbir kusuru olmaksızın karıştığı kazada aracını kaybetmiş ve aracın piyasa değerinden çok daha düşük bir miktar ödenmesi sebebiyle hak kaybına uğramıştır. Açıklanan sebepler neticesinde Sayın Mahkeme tarafından yaptırılacak bilirkişi incelemesi ile müvekkile ait ** ** **** plakalı aracın piyasa değeri tespit edilerek; sigorta tarafından müvekkile ödenen miktarla aracın gerçek değeri arasındaki farkın davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verilmesi gerekmektedir.
4- Dava açılmadan önce davalı sigorta şirketi tarafından müvekkile bir miktar para ödenmiştir. Her ne kadar Sigorta Şirketi tarafından söz konusu ödeme yapılmış ise de, aracın aldığı hasar ve aracın serbest piyasadaki değerinin çok daha yüksek olması verileri birlikte değerlendirildiğinde alınması gereken pert farkının çok daha fazla olması gerektiği açıktır; sigorta ödemesi yetersiz olduğundan teminat limitleri aşılmamak üzere bakiyenin davalı sigorta şirketinden ve diğer araç sahibi ve araç işleteni davalılarından, temerrüt tarihinden itibaren işletilecek avans faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesi istenmiştir. Tarafımızca dava açılmadan önce davalı ***** Sigorta Şirketi'ne **.**.20** tarihinde yazılı dilekçe ile başvuru yapılmıştır. Başvuru belgesi ektedir.
5- Ayrıca dikkat edilmelidir ki, müvekkil davacı aracı binek araç statüsünde davalının aracı ise büyük kamyondur. Yapılan kaza her ne kadar maddi hasarlı olsa da kaza o kadar büyük bir şiddetle meydana gelmiştir ki yaralanmamalı veya ölümlü olmaması tamamen mucize olmuştur.
6- Ayrıca davacı müvekkil kaza esnasında birisi çocuk yaşta olmak üzere 4 kişi ile seyahat etmektedir. Bu büyük kaza sonrası araç içerisinde ki bireyler ölüm korkusu geçirmiş çocuk yaştaki birey bu travma sonrası geceleri uyumakta güçlük çekmiş, araç fobisi oluşmuş, hareket ve seslere refleksi şekilde ani tepkiler vermekte olup anksiyete bozuklukları göstermiştir. Ancak Sayın Mahkemenizce takdir edilecektir ki manevi tazminat ücretleri Sigorta Şirketleri'nce tahsil edilememektedir. İş bu sebeplerle manevi tazminata ilişkin bütün haklarımız saklıdır.
Dilekçede arz ve izah ettiğimiz nedenler dolayısıyla Sayın Mahkemenize dava açma zorunluluğumuz hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : Karayolları Trafik Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve ilgili sair mevzuat
HUKUKİ DELİL :
1-Araca ait fotoğraflar
2-Kaza Tespit Tutanağı
3-Sigorta Poliçesi ve Ruhsat Bilgileri
4-Ekspertiz Raporu
5-Servis Faturası
6-Kusur ve Maddi Zararların tespiti ve hesabı için bilirkişi incelemesi 7-Yargıtay Kararları
8-Bilirkişi
9-Tanık
10-Yemin
12-Sigortaya Başvuru Evrakları
13- Her türlü yasal ve sair deliller.
TALEP VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ve Sayın Mahkemenizce re'sen tespit edilecek hususlar doğrultusunda;
-Haklı davamızın kabulü ile,
-Aşağıda belirtilen ve belirtilmeyen kalemlerle ilgili FAZLAYA İLİŞKİN HER TÜRLÜ TALEP VE DAVA HAKKIMIZ SAKLI KALMAK KAYDIYLA;
Öncelikle hüküm altına alınacak alacağın tahsil edilememesi riskine karşılık olay esnasında davalı sürücünün kullanımında olan ** ** *** plakalı aracın trafik kaydına ve davalı araç sürücüsü R******* T*****'in tüm taşınır ve taşınmazlarına kararın kesinleşmesine kadar cebri icra yoluyla satışı ve 3. şahıslara devri engelleyici nitelikte ''ihtiyati tedbir'' şerhi konulmasına,
Meydana gelen trafik kazası nedeniyle, 6100 sayılı Hukuk Yargılama Yasası Md. 107 uyarınca, toplanacak delillere göre maddi tazminat tutarı belirlenerek ( fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere), şimdilik müvekkile ait ** ** **** plaka sayılı araç için ***** Sigorta Şirketi tarafından araç değeri düşük gösterilerek, eksik ödenen ''pert farkı'' için 48.000,00 TL olmak üzere işleten ve sürücü yönünden olay tarihinden; sigorta şirketi yönünden temerrüt tarihinden itibaren işletilecek avans faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini davacı vekili olarak vekaleten arz ve talep eder, saygılar sunarız.**.**.20**
DAVACI VEKİLİ
Av. Gizem Gül UZUN
EKLER:
1-Kaza tespit tutanağı
2-Ekspertiz Raporu
3-Sigorta Poliçeleri
4-Aracın ruhsat ve ehliyet bilgileri
5- Sigorta başvurusu ve posta gönderi-tebliğ kayıtları 6-Mutabakatname
7-Onanmış vekaletname sureti