• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Müzahir Evlerde Kalmak

Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2021/11490 E. , 2022/3804 K.

“İçtihat Metni”

 

T.C.

D A N I Ş T A Y

BEŞİNCİ DAİRE

Esas No : 2021/11490

Karar No : 2022/3804

 

Temyiz Eden (Davalılar) : 1- …Bakanlığı / …

2- …Genel Komutanlığı / …

Vekili : Av. …

 

Karşı Taraf (Davacı) : …

Vekili : Av. …

 

İstemin Özeti : Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yapmakta iken, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 35/B-6 maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığının …tarih ve …sayılı işlemi ile kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal hakların yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davada, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, dava konusu işlemin iptali ile dava konusu işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı parasal ve özlük haklarının davanın açıldığı tarihten itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi yolunda verilen …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

 

 

Temyiz İsteminde Bulunan Davalı İdarenin İddialarının Özeti: Dava konusu işlemin Anayasa ve mevzuat hükümlerine uygun olarak tesis edildiği, davacı hakkında yürütülen soruşturmada temin edilen bilgi ve belgeler ile davacının FETÖ/PDY terör örgütüne ait evlerde kaldığına dair itirafı ve bu yöndeki ikrarı birlikte değerlendirildiğinde kamu görevinden çıkarma işleminin kamu yararının bir gereği olduğu belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği iddia edilmektedir.

 

Davacının Cevaplarının Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …

Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeyerek gereği görüşüldü:

Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davalı idare tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.

…Bölge İdare Mahkemesi …. İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 26/05/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

 

Danıştay kararı der ki; Davacının müzahir evlerde kaldığına dair kabulü irtibat ve iltisak açısından yeterli değildir.

 

26.05.2022 tarihli karar, müzahir evlerde kalmanın irtibat ve iltisak sebebi olamayacağına dair DANIŞTAY'IN BİLİNEN İLK KARARIDIR!

 

Türk Dil Kurumu güncel Türkçe sözlüğünde “üye” herhangi bir topluluğu oluşturan bireylerden her biri; “mensup” bir yerle veya bir kimseyle bağlantısı olan, ilişkili, -den olan, -e bağlı (kimse); “irtibat” bağlantı; “iltisak” ise kavuşma, bitişme, birleşme olarak tanımlanmıştır.

 

 

Müzahir: arkalayan, destekleyici 

 

Ayrıca iltisak; yani yapışıkmış gibi birlikte hareket etme, gönüllü şekilde tâbi olma, aynı yöne bakma, olayları aynı bakış açısıyla değerlendirme, eylemlerini bir grubun, örgütün ya da yapının işaretleri, talimatları, yönlendirmelerine göre geliştirme ve bunu yaparken dünyevî ya da uhrevî faydalar umma hali ile irtibat; yani bir çıkar ilişkisi nedeniyle gönüllü veya gönülsüz kendi davranışlarını bireysel iletişim yoluyla ya da yazılı ve görsel basın, sosyal medya paylaşımları üzerinden gelen mesajları dikkate alarak belirleme hali de kamu görevinden çıkarmanın hukukî gerekçeleri arasında sayılmıştır. 

 

İrtibat, bağlantı; “iltisak” ise kavuşma, bitişme, birleşme olarak tanımlanmıştır.

 

İlgililer hakkında ceza yargılamasında üyelik suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verilmiş olsa dahî idarî yargı yeri irtibat ve iltisak unsurları yönünden de işlemi incelemek zorundadır…” .

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com