GİZEM UZUN HUKUK VE DANIŞMANLIK BÜROSU
SAHABİYE MAH. TEOMAN SOK. AVUKATLAR
İŞ HANI BİNA NO:9 KAT:5 DAİRE NO:501
KOCASİNAN/KAYSERİ
KAYSERİ 2.AİLE MAHKEMESİNE
DOSYA NO : 2023/701 Esas
CEVAP VEREN
DAVACI :
VEKİLİ : AVUKAT GİZEM GÜL UZUN
DAVALI :
VEKİLİ :
KONU : Davaya ilişkin cevaba cevaplarımızın sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
Davalının cevap dilekçesinde sunmuş olduğu beyanlardaki aleyhe hususları kabul etmiyoruz. Öncelikle davalının aleyhe iddialarının reddini talep ederiz. Süresi içerisinde davalının cevaplarına karşı cevaplarımızı sunuyoruz. Şöyle ki,
USUL YÖNÜNDEN BEYANLARIMIZ,
Eşler, evlilik süresi boyunca malları üzerinde diledikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Ancak, “boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilmiş olan” ve elden çıkarılan tüm mallar, boşanmada mal paylaşımına dahil edilir. Boşanma davasının açıldığı tarih, eşler arasındaki mal rejiminin de tasfiye edileceği tarihtir. Yani, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm malvarlığı değerleri (nakit para, ev, araba, arsa vs.) mal paylaşımına dahil edilir.
ESAS YÖNÜNDEN BEYANLARMIZ,
Uygulamada eşlerin boşanma davası açılmadan önce üzerlerine kayıtlı ev, arsa, otomobil vb. malları üçüncü kişilere devrederek paylaşım dışı tutmaya çalıştıkları görülmektedir. Ancak, boşanma davası açılmadan önce satılan mallar da boşanmada mal paylaşımı hesaplamalarına dahil edilir. Yani, mallar satılsa dahi mal paylaşımı yapılırken bu malların değeri bilirkişi raporu ile tespit edilerek diğer eşin alacak hakkı hesaplanır.
Hemen belirtelim ki, boşanmada mal paylaşımı davasında borçlu çıkan eşin malvarlığı diğer eşin alacak hakkını karşılamaya yetmezse, alacaklı eş, karşılıksız kazandırmalardan faydalanarak malı devralan üçüncü şahıslardan eksik kalan alacak miktarını isteyebilir (MK md.241).
Boşanma davası açıldıktan sonra mallar kendisine devredilen üçüncü kişi de belli koşullarda hukuki sorumluluk altına girer:
"Davalı eski eşin, diğer davalı H’ye edinilmiş mal niteliğinde olan aracı devretmesi, TMK m. 229/2 uyarınca artık değere katılma alacağı hesabında eklenecek değer niteliğindedir. Aynı maddenin son fıkrasında (TMK m. 229/2-son) ise; bu gibi kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararının, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebileceği öngörülmüştür. Bu tasarruflardan kaynaklanan katılma alacağından öncelikle, davalı eski eş… sorumludur. Bu aşamada diğer davalı ile birlikte müteselsil sorumluluğu oluşmamıştır. Diğer yandan, bu gibi kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı dava açılabilmesinin koşulları da, TMK 241. maddesinde düzenlenmiştir. İşte, belirtilen bu ihbarın yapılmış olmasının yaratacağı hukuki sonuç; üçüncü kişi aleyhine sonradan aynı Kanun’un 241. maddesine dayanılarak alacak davası açıldığında, 229. maddedeki kazandırma veya devir koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediğinin yeniden araştırma konusu yapılmamasıdır. Eşin talep hakkı, edinilmiş malın mülkiyetine yönelik bir ayni hak olmayıp, malın değeri üzerinden hesaplanan bir alacak hakkı niteliğinde olduğundan; karşılıksız kazandırma veya devrin yapıldığının tespit edilmesi halinde, işlemin (tasarrufun) iptaline karar verilemez ve eşle birlikte üçüncü kişi davalı olarak gösterilse bile, bu aşamada davacı lehine hüküm altına alınan katılma alacağından üçüncü kişi sorumlu tutulmaz. Üçüncü kişi hakkında eşle birlikte dava açılması halinde; kararda TMK. 229. maddesindeki amaç ve doğrultuda üçüncü kişi lehine kazandırma veya devir yapıldığının tespit edilmiş olması yeterlidir. İlk aşamada hüküm davalı eski eş yönünden karara bağlanacak ve davalı eski eş yanında davalı gösterilen üçüncü kişi yönünden bu dava aynı zamanda TMK.229/2-son maddesindeki ihbar işlevini de yerine getirmiş olacaktır. Bu sonuç, ancak hüküm altına alınan katılma alacağının tahsili aşamasında borçlu eşin malvarlığı ya da terekesinin borcu ödemeye yetmediğinin anlaşılması durumunda, sonradan üçüncü kişi aleyhine eksik kalan ve kazanılan miktarla sınırlı olarak alacak davası açılabileceği; bir başka anlatımla, borçlu eşin malvarlığı veya terekesi tasfiye borcunu ödemeye yetiyorsa, hiçbir zaman lehine kazandırma yapılan üçüncü kişi davacıya ödenecek katılma alacağından sorumlu tutulmayacağına ilişkin TMK. 241. maddesi hükmüyle de uyumlu olacaktır." (Y8HD-K.2017/2301)
Davalı yanın cevap dilekçesinde belirttiği üzere, ziynet eşyalarının müvekkilde olduğu iddiası asılsız ve mesnetsizdir. Zira, Sayın Mahkemenizce de takdir edileceği üzere kabul anlamına gelmemekle beraber -müvekkile ait ziynet eşyaları araba alınmak ve müvekkile bütün takıları geri verilmek üzere bozdurulmuştur-; evden şahsi eşyalarını dahi alamayan kadının, ziynet eşyalarını yanında götürdüğünün kabulü hayatın olağan akışına aykırıdır.
Ayrıca davalı yanın cevap dilekçesinde belirttiği üzere açmış olduğumuz boşanma davasındaki ziynet eşyası talebimizin kabulü ve mal rejimi davasındaki taleplerimizin kabulü halinde mükerrer alacak hakkına hükmedilmiş olacağı gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki,
Sayın Mahkemenizce de takdir edileceği üzere, Yargıtaya göre düğünde takılmış takılar kim tarafından takılmış olursa olsun ve kimin üzerine takılmış olursa olsun kadına bağışlanmış sayılmaktadır.
"Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır." (3. Hukuk Dairesi, 2014/21125 E., 2015/17417 K.)
Yargıtay der ki; düğün takılarıyla ev veya araba alınmış ise erkek kadının geri vermek üzere takıları verdiğini ispat etmediği takdirde takılar ve tüm ziynet eşyaları kadına ait olacaktır. Kadına takılan altınlar ev, araç ya da başka bir mal edinmek sureti ile harcanmış olabilir. YARGITAY İÇTİHATLARINDA, KADININ ZİYNETLERİ GERİ ALMAK ÜZERE VERDİĞİ KABUL EDİLİR. Bu sebeple bu tarz durumlarda ispat yükü erkek tarafındadır. Erkek, altınların kendisine iade etmemek üzere verildiğini ispat etmek zorundadır.
Bu durumda, müvekkilin ziynet eşyalarının iadesi ve bahse konu araç bakımından da edilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması gerekmektedir.
Ziynet eşyalarının müvekkile geri verilmesinin mümkün olmadığı halde, bahse konu aracın mal rejimine konu edilmeksizin müvekkil üzerine bırakılması gerekmektedir.
Dava dilekçemizdeki ve işbu cevap dilekçemizdeki beyanlarımız ve taleplerimizin kabulünü talep ederiz.
HUKUKİ DELİLLER :
Kayseri 6. Aile Mahkemesi 2023/*** E. Boşanma dosyası ve dosyadaki mevcut olan tüm deliller- celbi gerekir.
Nüfus kayıt örneği, evlilik bilgileri
Sosyal ve ekonomik durum araştırması
Tanık beyanları: Tarafların evlilik birliği içerisinde edindiği malları, davacının şahsi mallarını, davalı erkeğin evlilik birliği içerisindeki edinimlerini, davalı erkeğin gelir durumunu belirtir
Düğün fotoğrafları ve CD'si -ayrıca sunulacaktır.
Davalı erkeğin evlilik birliği içerisinde ödediği kredilerin tespiti ile dökümlerinin ilgili bankalarda celbi
Keşif, bilirkişi
Davalıya ait 38 AHH *** plakalı araç kayıtları ve trafik bilgileri -celbi gerekir.
SMS, WhatsApp kayıtları, ses ve görüntü kayıtları, Instagram, Facebook, Twitter ve sosyal medya kayıtları ve paylaşımları
Gelir İdaresi Başkanlığı Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığına ve Kayseri Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalı adına kayıtlı tüm menkul ve araçlara ait bütün bilgi ve belgeler istenildiğinde dosyaya girecek bilgi ve belgeler
Davalı erkeğin banka hesap bilgileri, kazançları, döviz, mevduat, altın vb. Yatırım hesap bilgileri
Vakıfbank Genel Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan TR25000 1500 15800 731 ********** IBAN No'lu hesap hareketlerinin celbini talep ederiz. (Boşanma tarihi itibariyle geriye gönük son 3 yıllık)
Garanti Genel Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan TR12000620012900********** IBAN No'lu hesap hareketlerinin celbini talep ederiz. (Boşanma tarihi itibariyle geriye gönük son 3 yıllık)
İş Bankası Genel Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesap hareketlerinin celbini talep ederiz. (Boşanma tarihi itibariyle geriye gönük son 3 yıllık)
AKBANK Genel Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesap hareketlerinin celbini talep ederiz. (Boşanma tarihi itibariyle geriye gönük son 3 yıllık)
Türkiye Noterler Birliği'ne müzekkere yazılarak belirtilen araçların trafik ve tescil bilgilerinin celbini talep ederiz.
HUKUKİ NEDENLER : TMK, TBK, HMK ve diğer tüm yasal mevzuat hükümleri
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan ve re'sen öngörülecek nedenlerle evlilik birliği içerisinde alınan davalı adına kayıtlı tüm taşınır -taşınmazları bilemediğimizden Sayın Mahkemenizce bunun tespitinin yapılarak tedbir konulmasına;
Mahkemeniz tarafından, evlilik birliği içerisinde satın alınan, davalı tarafından mal kaçırmak için ivedi bir şekilde satılmaya çalışılan ve dava konusu yaptığımız davalının üzerine kayıtlı 38 AHH *** plakalı Ford Fiesta marka otomobil üzerine 3. Şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi için teminat alınmaksızın ihtiyadi tedbir konulmasına,
Gelir İdaresi Başkanlığı Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığına ve Kayseri Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalı adına kayıtlı tüm menkul -gayrimenkul ve araçların 3. Şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi için teminat alınmaksızın ihtiyadi tedbir konulmasına,
Bankalara müzekkere yazılarak, davacıya ait şahsi malları ve katılma alacağı haklarının bir kısmı davalı tarafından 3. Kişilere satıldığından davacının şahsi alacağı ve katılma alacağının davalı tarafından davacıdan kaçırılmaması için davalıya ait bütün banka hesaplarına bloke konulmasına,
Evlilik birliği içerisindeki menkul -gayrimenkul malların tasfiyesine ve malların edinilmiş mallara katılma mal rejimine göre paylaştırılmasına, (değerini tam olarak bilmemiz mümkün olmadığından bilirkişiler tarafından keşif yapılıp rapor hazırlandığında talep arttırım dilekçesi ile arttırmak üzere) HMK mad. 107 kapsamında şimdilik 1.000,00 TL tutarındaki artık değere katılma alacağı, değer artış payı alacağı ve kişisel malların bedellerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
Dava dilekçemizde de talep ve arz ettiğimiz üzere Adli Yardım Talebimizin kabulüne,
Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmesine karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim. 28.09.2023
CEVAP VEREN DAVACI VEKİLİ
Av. Gizem Gül UZUN
MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-MAL TASFİYESİ DAVASI CEVABA CEVAP DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ