BOŞANMA DAVASI AÇMAK VE AÇILAN DAVAYI TAKİP ETMEK İÇİN VEKALETNAME DÜZENLENMESİ GEREKİR.
2. Hukuk Dairesi 2016/8505 E. , 2017/15170 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dosya içerisinde bulunan davalı erkek vekili Av. ...'a ait vekaletname genel vekaletname olup, boşanma davası ile ilgili özel yetkiyi içermemektedir. Boşanma davası açmak ve açılan davayı takip etmek kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hakkın kullanımı niteliğindedir. Bu bakımdan vekaletname de özel yetkiyi gerektirir (TMK m.74). O halde, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 74. maddesi gereğince boşanma davası ile ilgili özel yetkiyi içeren vekaletnamesini sunması için davalı erkek vekiline süre verilmesi, aksi halde gerekçeli kararın ve davacı kadının temyiz dilekçesinin davalı asıla tebliği ve cevap ve temyiz süresi de beklenildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalli mahkemesine İADESİNE, oybirliğiyle karar verildi. 21.12.2017 (Per.)
GİZEM UZUN HUKUK BÜROSUNUN KARARA İLİŞKİN YORUMU;
SEVGİLİ OKUYUCULAR! BOŞANMA DAVASI VEKALETNAMESİ ÇIKARIRKEN NOTERE GİDERKEN YANINIZA 2 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF ALIN! BUNUN DIŞINDA NOTERE ÖZELLİKLE VEKALETNAMEDEN BAHSEDERKEN BOŞANMA DAVASI VEKALETNAMESİ DEYİN. BOŞANMA DAVASININ VEKALETNAMESİ, GENEL VEKALETNAMEDEN AYRIDIR.