• info@gizemuzunlaw.com
  • +90 552 402 13 28
Bizimle İletişime Geçin +90 552 402 13 28

Blog

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Şikayet Dilekçesi Örneği

                              KAYSERİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

 

SORUŞTURMA NO                     :

 

MÜŞTEKİ                                         : ******************

 

VEKİLİ                                              : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                 

 

ŞÜPHELİLER                                   : 0534 965 ** ** GSM hattı sahibi veyahut faili meçhul kişiler

 

KONU                                                 : Şüphelilerin eylemlerine uyan 5237 sayılı TCK'nın 158. Maddesinde yer alan "Nitelikli Dolandırıcılık" suçu hakkında ve Sayın Savcılığınızca re'sen tespiti yapılacak diğer suçlar hakkında şikayet dilekçemizdir. 

 

AÇIKLAMALAR                              :

 

Müvekkil, inşaatlarda kalıp işi yaparak geçimini sağlamaktadır. Müvekkil, 0551 148 ** **numaralı GSM hattını kullanmaktadır. Müvekkil, 06/02/2024 tarihinde saat 14:02 sularında telefon rehberine kayıtlı olmayan 0534 965 52 73 numaralı GSM hattından aranmıştır. Müvekkilin işbu numaradan aranması sırasında yanında, oğlu Ahmet **'te hazır bulunmuş ve yapılan telefon görüşmesine tanık olmuştur. Öncelikle Sayın Savcılığınızca yapılacak olan soruşturmada, müvekkilin oğlu olan ve yapılan telefon görüşmesine tanıklık eden Ahmet ÇELİK'in ifadelerine başvurulmasını talep ederiz. 

 

Telefondaki şahıs, müvekkilime;

 

"Ben Finansbank'tan arıyorum. Kredi başvurunuz varmış, onaylandı. Bu sebeple öncelikle kredi kartı bilgilerinizi vermeniz gerekiyor. Başvuru onayını kredi kartı üzerinden yapacağız." demiştir. 

 

Müvekkil, kredi kartı bilgilerini vermesiyle birlikte müvekkilin telefonuna SMS olarak bir kod gelmiş ve müvekkil, bu kodu şüpheliyle telefon üzerinden paylaşmıştır. 

 

Müvekkilin, kodu şüphelilere söylemesi ile beraber telefon kapanmıştır. Daha sonra şüpheliler tarafından müvekkile tekrar sesli arama gelmiş ardından telefon tekrar kapanmıştır. Müvekkil, durumdan şüphelenince direkt QNB Finansbank müşteri hizmetlerini aramış ve kartının ve kartında yer alan tüm hesaplarının kapatılmasını talep etmiştir. Müvekkilin bu talebi üzerine banka yetkilisi, müvekkilin tüm hesaplarını kapattığını bildirmiştir. 

 

Müvekkil, daha sonra ise hesaplarının kapatılıp kapatılmadığını ve bu süreçte şüphelinin, müvekkile ait kart ve hesaplarda herhangi bir işlem yapıp yapmadığını görebilmek amacıyla telefonuna indirmiş olduğu ilgili bankanın mobil uygulamasına giriş yapmıştır. Müvekkil, şüphelilerin kendi kartına ait olmak üzere biri sanal kart olmak üzere, müvekkilin kartına ait iki kart daha çıkarıldığını ve 36.000,00 TL ve 36.900,00 TL olmak üzere iki kere nakit para çekildiğini fark etmiştir. Bu noktada müvekkil, dolandırıldığını anlamıştır. 

 

Müvekkile ait dönem içi hareketler listesi Sayın Mahkemenize delil olarak sunulmuştur. Ektedir. 

 

İlerleyen süreçte müvekkile SMS yoluyla QNB Finansbank'tan mesaj gelmiş ve mesaj içeriğinde müvekkile ait kredi kartı ile MediaMarkt isimli mağazadan alışveriş yapıldığı ve iyi günlerde kullanmasına yönelik ifadeler yer almıştır. Müvekkil, bu mesaj yoluyla ilgili alışverişin MediaMark'ın İstanbul'daki bir şubesinden yapıldığı bilgisine ulaşmış ancak hangi şubesinden yapıldığı konusunda bir bilgiye ulaşamamıştır. Yine müvekkil, kendisini dolandıran şüphelinin telefon numarası dışında kimlik ve adres bilgilerine ulaşamamıştır.

Dolandırıcılık

 

Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

 

 Nitelikli dolandırıcılık

 

Madde 158- (1) Dolandırıcılık suçunun;

 

a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,

 

b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,

 

c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,

 

d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,

 

e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,

 

f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,

 

g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

 

h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,

 

i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,

 

j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,

 

k) Sigorta bedelini almak maksadıyla,

 

l) (Ek: 24/11/2016-6763/14 md.) Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle,

 

İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle: 29/6/2005 – 5377/19 md.; Değişik: 3/4/2013-6456/40 md.) Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.

 

(2) Kamu görevlileriyle ilişkisinin olduğundan, onlar nezdinde hatırı sayıldığından bahisle ve belli bir işin gördürüleceği vaadiyle aldatarak, başkasından menfaat temin eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

 

(3) (Ek fıkra: 24/11/2016-6763/14 md.) Bu madde ile 157 nci maddede yer alan suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında; suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.

 

Sayın Savcılığınızca, eylemi 5237 sayılı TCK'nın 158. Maddesinde belirtilen "Banka veya Kredi Kartlarının Araç Olarak Kullanılması Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık" suçuna uyan şüphelinin/ şüphelilerin adres ve kimlik tespitlerinin yapılmasını, 

 

Şüpheli/ şüpheliler hakkında, 5237 sayılı TCK'nın 158. Maddesinde belirtilen "Banka veya Kredi Kartlarının Araç Olarak Kullanılması Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık" suçundan ve Sayın Savcılığınızca tespiti re'sen yapılacak olan diğer suçlardan ötürü soruşturma yapılarak, iddianame düzenlenmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. 

 

HUKUKİ NEDENLER                     : TCK, CMK ve yasal sair tüm mevzuat

 

HUKUKİ DELİLLER                      : Nüfus kayıtları

                                                                         Banka dekontları

                                                                         Ekran görüntüleri

                                                                         HTS kayıtları

                                                                         SMS kayıtları

                                                                         0534 965 52 73 numaralı GSM hattı sahibinin kimlik ve adres bilgisinin, ilgili yerlere müzekkere yazılması sonucunda tespitinin yapılması halinde dosyaya girecek bilgi ve belgeler

                                                                         Tanık: 1- **************

                                                                                         ****************

 

SONUÇ VE İSTEM                          :

 

Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Savcılığınızca re'sen tespit edilecek hususlar göz önünde bulundurularak,

 

İbraz ettiğimiz şikayet dilekçemizin kabulü ile,

 

Şüpheli/ şüphelilerin adres ve kimlik tespitlerinin yapılmasını,

 

Sayın Savcılığınızca yapılacak olan soruşturmada, tanık olarak belirtmiş olduğumuz ve müvekkilin oğlu olan Ahmet *****'in ifadelerine başvurulmasını,

 

Şüpheli/ şüpheliler hakkında eylemlerine uyan 5237 sayılı TCK'nın 158. Maddesinde yer alan "Banka veya Kredi Kartlarının Araç Olarak Kullanılması Yoluyla Nitelikli Dolandırıcılık" suçundan ve Sayın Savcılığınızca tespiti re'sen yapılacak olan diğer suçlardan ötürü soruşturma yapılarak, iddianame düzenlenmesine karar verilmesini,

 

Saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 13/02/2024

 

                                                                                                                                     MÜŞTEKİ VEKİLİ 

                                                                                                                                    Av. Gizem Gül UZUN

 

 

 

 

 

 

İletişime Geçin

Telefon

+90 552 402 13 28

Email

info@gizemuzunlaw.com